Cum il inveti pe cel mic sa isi faca prieteni?

Cum il inveti pe cel mic sa isi faca prieteni?
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

De cand se naste, copilul este obisnuit ca tu sa ii fii si parinte si prieten. Cu trecerea anilor, vine un moment in care cel mic trebuie sa invete sa lege prietenii si cu alti copii. Afirmarea din punct de vedere social si legarea prieteniilor joaca un rol foarte important in dezvoltarea acestuia.

Parintii sunt singurii care le pot oferi o mana de ajutor copiilor atunci cand ajung in aceasta etapa a vietii lor. Fiind atenti la comportamentul si relatiile pe care copilul si le-a facut de-a lungul timpului, parintii isi pot da seama daca acesta intampina dificultati cand vine vorba de interactiunea cu alti oameni.

Asadar, cum il ajuti pe cel mic sa interactioneze?

Ca parinte, il poti indruma pe cel mic sa aiba o interactiune benefica cu alti oameni prin diverse modalitati.

prima poza

Invata-l pe cel mic sa fie politicos

Cand este mic, copilul are nevoie de un model in familie, asa ca nu este in favoarea lui sa isi vada parintii certandu-se sau ridicand tonul unul la altul. De asemenea, este important sa stie ca si tacerea face parte din arta conversatiei. Astfel, trebuie sa ii spui ca este bine sa isi impartaseasca gandurile cu cei de langa el, insa este benefic sa asculte atunci cand este momentul, pentru a face comunicarea eficienta.

Invita oameni la voi acasa

Indiferent ca sunt oaspetii lui sau ai vostri, colegi de gradinita, de scoala, rude sau prieteni, incearca sa pregatiti impreuna mediul in care se vor petrece lucrurile, gandidu-va la preferintele celorlalte persoane. Ce fel de mancare prefera, ce jocuri le plac, daca au voie sa manance dulciuri, ce muzica le place sa asculte sau ce prefera sa faca. Acestea sunt doar cateva dintre detaliile pe care trebuie sa le punctezi cu cel mic atunci cand va pregatiti sa aveti oaspeti. Ulterior, atunci cand cel mic va incepe sa se imprieteneasca cu alti copii, va fi mai atent la dorintele si preferintele lor.

Invata-l sa imprumute jucarii

Fiecare etapa din copilarie trebuie tratata cu foarte multa rabdare. Incepand cu varsta de 3 – 4 ani, trebuie sa il faci pe micutul tau sa inteleaga cum stau lucrurile in privinta jocului cu alti copii. Este necesar sa ii explici cum, intr-un loc de joaca, copiii vin cu jucariile proprii, insa le impart in mod egal. Copiii nu trebuie sa se certe pe jucarii, din contra, trebuie invatati sa imparta si sa fie darnici cand vine vorba de bunurile lor.

Implica-l in diverse activitati

Inca de la o varsta frageda, cel mic trebuie implicat in diverse activitati unde poate sa socializeze cu mai multe persoane. Indiferent ca este vorba despre locuri special amenajate de joaca, cluburi de dans, de sport sau de arta, copilul trebuie sa fie inconjurat constant de oameni si de copii de varsta lui pentru a-si dezvolta abilitatilor sociale.

a doua poza