Vestimentatia copilului este despre acceptare, protectie si explorare.

Uneori, ca mama sau tata, treci prin adevarate provocari pentru a decide care este protectia potrivita pentru copilul tau. Poate ai fost „infofolit” cand erai copil si mai tot timpul ti se spunea cum sa te imbraci, „vezi ca iti este frig” sau „vezi ca o sa racesti” sau dimpotriva, cum te imbracai era ceva ce depindea in mare masura de tine. In cuplu si familia largita aceste tipuri de convingeri diferite pot crea tensiuni si conflicte.
Cand ne gandim insa la nevoile copilului si la alegerea vestimentatiei, va recomand sa reflectati la cateva aspecte:
1.Copilul d-voastra este posibil sa aiba nevoi diferite, sa perceapa frigul sau caldura diferit de d-voastra, are un alt temperament si alegerea vestimentatiei sa fie despre el si ce ii este lui confortabil. Stim si despre noi ca putem fi mai „frigurosi” sau mai confortabili cu temperaturi scazute. La fel si copilul d-voastra. Important este sa il observati si sa ii oferiti ce are el nevoie.
2.Luati-va un moment de reflectie si ganditi-va ce a insemnat pentru d-voastra cand erati copil imbracamintea, ce va facea placere si va oferea confort si cand si cum ati simtit ca era o forma de libertate de exprimare si parte din identitatea d-voastra. Daca aveti si amintiri inconfortabile, de exemplu, impunerea sau intruziunea parintilor sau bunicilor in felul in care va imbracati, ganditi-va daca in prezent asta va influenteaza modul in care alegeti vestimentatia copilului d-voastra sau posibilele tensiuni in cuplu sau cu parintii d-voastra. Care sunt cele mai frecvente si/sau adanci frici legat de copil? Sa nu se imbolnaveasca? Sa nu i se intample ceva rau? Va doriti sa-l protejati insa asta va da o stare de anxietate si teama?
3.Vestimentatia este si o forma de exprimare, de cultivare a frumosului si face parte din propria identitate, care se regaseste in culorile sau modelele pe care le folosim. Si copilul are nevoie sa fie incurajat sa exploreze, sa faca alegeri (fara sa fie insa prea multe), sa aiba propriile preferinte de culori sau modele. Uneori aceste preferinte pot fi diferite de ale tale, insa dincolo de protectie si siguranta, copilul are nevoie si de un spatiu de explorare si acceptare. O diversitate de culori, dincolo de stereotipuri cum ar fi roz pentru fetite sau albastru pentru baietei, este ceea ce au nevoie copiii fara sa cadem in extreme. O imbrac pe fetita in albastru, verde si mai deloc in rosu pentru ca nu vreau sa incurajez o imagine.
4.Cum va imbracati d-voastra in casa, in preajma copilului? Cu haine care va dau sentimentul de confort, bucurie, sau ignorati acest aspect si alegeti adesea doar comoditatea fara grija pentru confortul emotional si atractivitate. Copiii, implicit si explicit percep realitatea, mai ales cand sunt inca foarte mici in functie de mediul in care traiesc. Cum faceti fata oboselii si stresului? Cu grija pentru propriile nevoi? De miscare, somn, relaxare, conectare si felul in care va imbracati reflecta starea de spirit? Sau va simtiti ca nu mai aveti energie si pentru a fi atenta la cum va imbracati si atractivitatea devine o ultima problema la care sa va ganditi? Confortul si starea d-voastra de bine este insa cea mai importanta. Atentia pentru culori, cum va simtiti cand va imbracati cu ceva ce va face placere influenteaza cum va simtiti. Daca insa va observati obosita, iritata, trista adesea v-as recomanda sa discutati cu sotul, familia si medicul de familie. Depresia dupa nastere este din pacate foarte frecventa si se manifesta prin lipsa dorintei si placerii de a mai avea grija de d-voastra.
5.Cand vorbim de vestimentatie, dincolo de protectie si atentie la nevoile copilului, este important sa reflectati si asupra costurilor. Uneori din bucuria si nevoia de a-i face bine copilului, multe cupluri fac cheltuieli pentru vestimentatie peste bugetul familiei si pun o mare presiune in a fi „bine imbracat” copilul. Prezenta si relaxarea noastra conteaza pentru el, si cu banii economisiti va puteti oferi la un moment dat o vacanta care sa va ofere experiente placute si relaxante sau o cina in oras.
Cand vestimentatia va provoaca in cuplu dispute sau divergente pe care nu le puteti rezolva, v-as sfatui sa vorbiti cu medicul de familie sau pediatrul. Copilul si perceptiile diferite despre nevoile lui scot adesea la iveala istoria de viata a celor doi parteneri, cu experientele si biologia lor diferita. Vestimentatia poate fi insa o lectie foarte valoroasa despre protectia si grija pentru copil, despre libertatea de exprimare si explorare, si, in timp, despre identitate si bucuria de a trai.