Cum sa avem o casnicie fericita dupa nasterea copilului

Cum sa avem o casnicie fericita dupa nasterea copilului
Domnica Petrovai

Domnica este psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental, fondator Mind Education Health si Scoala Pentru Cuplu (http://scoalapentrucuplu.ro/ ), sotie si mama a doua fetite. Lucreaza cu pasiune de 20 de ani in domeniul promovarii sanatatii emotionale si are un interes deosebit pentru armonizarea relatiei de cuplu si pentru constientizarea importantei dezvoltatii continue a parintilor pentru a raspunde nevoilor copiilor.

Venirea pe lume a celui mic aduce noi provocari in relatia de cuplu – iata cateva sfaturi pentru a le face fata, de la psihologul Domnica Petrovai.

Copilul in viata cuplului este o experienta emotionala unica, foarte valoroasa pentru ca, oricat de bine cladit era un cuplu inainte de venirea copilul, acesta il va provoca si mai mult sa evolueze. Ambii parteneri vor invata si mai mult ce inseamna sa iubesti „la bine si la greu”.

Copilul cu siguranta nu rezolva problemele cuplului sau distanta deja creata in interiorul lui, insa ofera sansa atat femeii cat si barbatului sa isi observe si forta, resursele, dar si vulnerabilitatile. Daca si cum cuplul ramane o prioritate pentru ambii parteneri este provocarea maxima a cuplului. O casnicie implica timp, dedicare, atentie, preocupare si, odata cu venirea copilului, acestea par imposibile pentru multe cupluri – sunt exact lucrurile pe care credem ca nu le mai avem: timp si energie pentru altceva decat cel mic.

Cum facem fata oboselii si stresului?

Stresul, oboseala sau epuizarea sunt stari frecvente dupa aparitia unui copil si este foarte important modul in care reactionam in aceste situatii. Adesea, mama, desi se simte coplesita si obosita, in loc sa ceara ajutor, sa il implice si mai mult pe tata, isi ignora nevoile ei si ale partenerului, iar copilul devine singura ei prioritate. Barbatul, insa, se simte respins, ignorat, nevoile lui nu mai sunt o prioritate si devine frustrat si se retrage, evita. Sigur ca reactiile pot fi diferite, insa esential este sa ne auto-observam in situatiile de stres si oboseala.

Close-up picioare pe parchet mama tata bebelus

In realitate, ceea ce are nevoie un cuplu acum este si mai multa apropiere si implicare. Prioritatile nu ar trebui sa fie curatenia din casa sau spalatul imediat al vaselor, ci confortul emotional al mamei si al tatalui. Este important sa vorbim cu partenerul despre nevoile lui: ce il face sa se simta dorit, iubit, apreciat? Si sa-l ascultam cu mare grija.

In ciuda dificultatilor, cuplul ar trebui sa ramana o prioritate pentru amandoi

De ce este esential pentru noi si copil ca relatia de cuplu sa fie o prioritate?

In primul rand pentru ca nevoile noastre de afectiune, atentie, caldura, apreciere, sexuale – depind de partener, si NU de copil. Nu copilul ne poate oferi aceste nevoi. Si pentru ca avem nevoie sa oferim mai mult copilului, avem nevoie sa primim mai mult de la partener. Mama are nevoie de afectiunea si sprijinul direct, concret al tatalui: cu treburile casei, cu ingrijirea copilului si, in primul rand, cu nevoile ei – de odihna, de afectiune. Pe de alta parte, mama are nevoie sa isi reaminteasca ca sanatatea ei emotionala si a copilului depind de relatia ei cu tatal. Si el are nevoie sa se simta iubit, dorit, sa ii acorzi atentie, sa se simta apreciat. Depresia postpartum este din pacate la fel de frecventa si la barbati ca si la femei. O mentalitate de tipul „lasa ca el este barbat si trebuie sa inteleaga” este complet gresita si toxica pentru cuplu si copil.

Momentele zilnice de intimitate emotionala si de apropiere fizica sunt esentiale

Cuplul are nevoie de momentele lui zilnice de apropiere, in care vorbim despre noi, in afara povestilor despre copil – sa existe cuplul. Altfel, se creeaza o distanta care devine dureroasa in viata cuplului.

Este esential sa ne planificam timp pentru noi si sa cerem ajutorul prietenilor sau al familiei sa stea cu cel mic ca sa putem iesi cu partenerul in oras. Adesea, proaspetii parinti se plang ca este imposibil. Insa e important sa incercam sa gasim solutii – o ora-doua conteaza mai mult decat ne putem imagina. O iesire o data pe saptamana ajuta cuplul sa isi refaca energia. De multe ori este vorba de fricile si spaimele mamei sau ale tatalui, si nu de nevoile copilului.

Portret familie fericita cu bebelus

Copilul se simte in siguranta cand nevoile emotionale ale mamei si ale tatalui sunt implinite. Imbratisati-va cand va revedeti dupa o zi de munca, atingeti-va cand va uitati la un film, cand dormiti, atingerea aduce linistire si siguranta. Povestiti despre ziua ce tocmai a trecut, sunati-va sa va interesati unul de altul, nu doar ca sa vedeti ce face copilul – daca a dormit, mancat sau s-a jucat. Aveti grija unul de celalalt ca sa puteti avea grija de copil. Ignorarea sau renuntarea la nevoile voastre nu functioneaza.

Nevoile sexuale sunt esentiale

Multe cupluri aleg sa ignore nevoile sexuale dupa nasterea copilului si amana tot mai mult reluarea vietii sexuale.

Este un subiect despre care este important sa vorbim. Pentru femei, ajutorul in casa, cu copilul, si afectiunea fizica zilnica, micile surprize si placeri pot sa fie un preludiu. Pe de alta parte, pentru barbati, apropierea fizica, sexuala, este o forma de apropiere emotionala si le este mult mai usor sa se conecteze emotional cu femeia cand sunt apropiati sexual. Important este sa ne intelegem unul pe altul, sa nu ne respingem partenerul, sa nu uitam ca nevoile lui pot fi implinite numai de noi. Sa nu ne judecam si sa nu interpretam gesturile partenerului dupa modelul „ma atinge numai cand are pofta de sex.” Suntem femei si barbati in primul rand. Resentimentele, supararile, tacerea, lucrurile nespuse, critica creeaza distanta si apare teama de a nu fi ranit, dezamagit de partener. Sa nu lasam sa se intample acest lucru!