Cum sa faci echipa buna cu copilul tau: 5 obiceiuri de comunicare

Cum sa faci echipa buna cu copilul tau: 5 obiceiuri de comunicare
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Sfaturi de la John Gray, autorul bestsellerului „Barbatii vin de pe Marte, femeile de pe Venus”, pentru a crea cooperare intre tine si piticul tau.

Comunicarea cu piticul este instrumentul principal prin care il formam si il invatam lucruri despre lume. Inca din primele luni de viata, este important sa ii transmitem mesaje care sa-l asigure de toata dragostea noastra si care sa ii dea incredere in fortele proprii.

Stim cu totii aceste lucruri, dar mai greu este sa le punem in practica in viata de zi cu zi, la activitatile marunte, atunci cand piticii sunt capriciosi si nervosi, cand, in ciuda tuturor eforturilor noastre, nu vor sa ne asculte si sa coopereze.

In cartea sa „Children Are from Heaven” („Copiii sunt din rai”), John Gray dezvolta teoria parentingului pozitiv. Acest tip de parenting propune noi abordari si strategii de a ne motiva copiii prin dragoste, si nu prin frica si pedeaspsa, umilinta sau pierderea dragostei.

Daca ne raportam la copiii nostri bazandu-ne doar pe dragostea pe care le-o purtam, renuntand la propriile noastre frici si neincrederi, ii vom motiva sa coopereze fara sa folosim amenintarile si pedeaspsa. Reactia clasica Daca nu incetezi, voi… sau Daca nu ma asculti, ii spun lui tata cand vine acasa nu ar trebui sa-si aiba locul in relatia cu ei. Acestea sunt reactii automante pe care trebuie sa invatam sa ni le controlam.

Cum facem acest lucru? Prin obiceiuri mici, dar care, cu timpul, pot imbunatati semnificativ comunicarea si relatia cu copilul. Vi le prezentam mai jos, desprinse din cartea lui John Gray.

Intreaba, nu ordona

Nu te duce acolo, nu pune mana, stai aici, manaca tot din farfurie, nu mai arunca lucrurile, nu alerga, nu mai apasa pe buton, nu mai trage de haine, nu te murdari, termina odata, nu mai tipa si tot asa. Suna obositor, nu? Viata piticului tau este plina de ordine si cereri pe care i le adresezi mereu, desi de multe ori ai impresia ca nu au niciun efect. Nu e de mirare: daca nici tie nu iti place sa ti se spuna incontinuu ce sa faci, de ce crezi ca ar functiona cu cel mic?

Ce ai putea schimba:

Este bine sa fim directe cu copiii nostri si sa-i facem sa inteleaga exact ce ne dorim de la ei, dar putem face asta cu o abordare diferita, fara ordine si imperative. Mult mai eficient este sa le lasam impresia ca luam impreuna decizia de a face sau nu un lucru, ca parerea si vointa lor este la fel de importanta ca si a noastra. O modalitate simpla pentru a face acest lucru este sa le punem intrebari in loc sa le dam ordine: in loc de Imbraca-te odata! sa spunem Vrei te rog frumos sa te imbraci?.

Mama cu bebelus

Renunta la intrebarile retorice

Intrebarile retorice sunt contra-productive cand vrei cooperare, pentru ca orice intrebare retorica contine un mesaj subinteles care, de obicei, este unul negativ, de invinuire. Intrebari precum Ce e cu dezordinea asta?, Cand o sa te faci si tu mare?, Esti normal?, Cum ai putut sa uiti ce ti-am spus?, De ce esti inca treaz? implica toate un mesaj subliminal de nemultumire din partea mamei care il poate deruta pe cel mic si, in timp, ii poate scadea increderea il el insusi.

Ce ai putea schimba:

In loc sa folosesti intrebari retorice, exprima-te direct, spunand clar ce iti doresti si ce crezi. Intrebarile retorice nu numai ca nu functioneaza cu copiii mici (ei nu pot sesiza subtilitatile), dar sunt si o forma de eschivare a parintilor fata de responsabilitatea transmiterii unui mesaj dezaprobator. In plus, ne dorim ca si piticii nostri sa invete sa comunice clar, sa spuna ce gandesc, iar noi trebuie sa le fim exemplu.

Mama cu bebelusul

Fii directa

Daca piticul tau a facut o boacana, iar tu ii spui ca nu este cuminte, nu te astepta sa nu o mai faca data viitoare. Daca ii transmiti remarci precum Iar ai dat pe tine, Faci prea multa galagie, Nu-mi place cum te prostesti, Nu poti sa vorbesti asa, Iar ti-ai dat pantofii jos nu faci altceva decat sa iti exprimi nemultumirea, dar fara sa ii spui direct ce te astepti de la el cu o indicatie concreta. Daca doar ii spui care e problema, dar fara sa ii dai o solutie, o cerinta clara, nu te astepta ca piticul tau sa-si dea seama singur.

Ce ai putea schimba:

Ca sa ai o reactie din partea copilului, cerinta ta trebuie sa fie directa, fara sa fie axata pe aspectul negativ, pe reiterarea problemei si invinuire. Nu vei putea crea cooperare intre voi daca iti concentrezi mesajul pe ce a facut piticul gresit sau de ce ar trebui sa se simta prost.

Bebelus roade jucarie

Mai putine explicatii si predici

Uneori, cu cat cineva incearca sa te convinga cu mai multe argumente sa faci un anumit lucru, cu atat devii mai greu de convins. Acelasi lucru este valabil si pentru piticul tau. Unii parinti incep sa tina predici sau sa ofere explicatii lungi atunci cand copilul nu asculta sau a facut ceva gresit. Acest lucru nu face decat sa intareasca senzatia de inadecvare sau de vina, care il face pe cel mic sa devina si mai putin cooperant.

Ce ai putea schimba:

Este bine sa ii explici piticului care sunt consecintele actiunilor pe care le face, dar nu trebuie sa justifici si toate lucrurile pe care tu il rogi sa le faca. Cand explici prea mult cerinta pe care i-o adresezi, iti subminezi puterea in fata lui, iar asta il va deruta. Cand vrei sa se culce, nu incepe sa spui ca e tarziu si ce zi mare il asteapta maine, roaga-l doar sa mergeti la culcare. Abia dupa ce a cooperat, poti sa ii spui motivele pentru care esti atat de multumita de el.

Cele 2 cuvinte magice: „Hai sa”

Dupa cum am vazut, este important sa fim concise, pozitive si directe atunci cand comunicam cu piticii nostri, insa mai exista un obicei esential pentru a face o super echipa: folosirea celor doua cuvinte magice „hai sa”. Ori de cate ori e posibil, invita-ti copilul sa participe impreuna cu tine la diverse activitati: Hai sa facem impreuna. Este calea cea mai sigura sa faci echipa buna cu piticul tau.

Mama cu fetita in bucatarie

BONUS: In „Copiii sunt din rai” exista cinci mesaje pe care Gray spune ca trebuie sa le transmitem in relatia cu copiii nostri, pentru a-i ajuta sa gaseasca in ei forta de a tine piept provocarilor vietii si de a-si dezvolta intregul potential: 1. E ok sa fii diferit. 2. E ok sa faci greseli. 3. E ok sa iti exprimi emotiile negative. 4. E ok sa vrei mai mult. 5. E ok sa spui „nu”, dar tine minte ca mama si tata sunt sefii.

Curaj, mamici! :)