Cum sa iti dezvolti relatia cu micutul tau

Cum sa iti dezvolti relatia cu micutul tau
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Primul an al bebelusului tau va fi un an al schimbarilor. Vei observa cum rolul de mamica te schimba si, in acelasi timp, vei observa cum micutul tau evolueaza de la o zi la alta. Cu toate acestea, faptul ca nu poti comunica inca verbal cu el te va face sa te simti de multe ori neputincioasa. Nu trebuie sa te impacientezi, deoarece exista si alte metode prin care te poti apropia de bebe. Iata cateva:

 

1. Fii atenta la ce incearca sa iti transmita

Incurajeaza incercarile micutului de a comunica cu tine si acorda-i atentie si iubire: priveste-l si zambeste-i atunci cand gangureste sau incearca sa vorbeasca pe limba bebelusilor. Nu iti concentra atentia pe alta activitate atunci cand face asta. Fii rabdatoare si incearca sa-i decodezi mesajele pe care ti le transmite, cum ar fi expresiile, ganguritul sau sunetele care indica frustrare sau bucurie.

2. Imita-i limbajul

Atunci cand iti imiti bebelusul, el isi da seama ca pentru tine este importat ce are el sa iti transmita. Pe langa asta, va intelege ca trebuie sa fie din ambele sensuri comunicarea. Imita sunetele pe care le scoate, cum ar fi ”ba-ba” ori ”gu-gu”, apoi asteapta ca el sa scoata un alt sunet si repeta-l din nou. Fa acelasi lucru si cu gesturile lui, deoarece bebelusii comunica foarte mult si prin acest mod.

 

3. Vorbeste-i des

Bebelusul tau adora sa iti auda vocea, in special atunci cand i te adresezi in mod direct si folosesti un ton cald. Ei invata sa vorbeasca prin imitarea sunetelor pe care le aud, astfel, cu cat ii vorbesti micutului mai mult, cu atat el va incepe sa vorbeasca mai repede. Vorbeste cu el despre orice, cum ar fi lucrurile pe care le veti face impreuna pe parcursul zilei. Vorbeste-i atunci cand il hranesti, cand il imbraci, cand il tii in brate sau ii faci baie. Astfel, el va asocia cuvintele cu activitatile zilnice sau obiectele din jurul lui.

4. Citeste-i povesti

Daca uneori te simti ciudat sa vorbesti atat de mult cu bebelusul tau si acest lucru nu iti vine natural, poti incepe prin a-i citi povesti. Dupa ce te obisnuiesti cu aceasta rutina, iti va fi mai usor sa discuti cu micutul tau si sa ii vorbesti deste tot ceea ce se afla in jurul lui.

 

Vei observa ca cel mic va invata sa comunice cu tine si altfel decat prin plans. Noptile voastre vor deveni mai odihnitoare, relatia voastra mai puternica, iar tu vei stii sa raspunzi mai bine la nevoile lui.