Invata cum sa sustii dezvoltarea emotionala a celui mic

Invata cum sa sustii dezvoltarea emotionala a celui mic
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Calitatile umane cum sunt inteligenta si cunostintele acumulate par cele mai importante in definirea unei persoane, dar descoperim, de fapt, ca inteligenta emotionala a unui om este la fel de importanta ca si IQ-ul sau.

Iar aceasta se construieste inca din primele luni de viata. De aceea, parintii trebuie sa fie atenti si sa sustina permanent dezvoltarea emotionala a copilului, pentru ca asta il va ajuta sa devina un adult puternic, cu stima de sine, capabil sa se integreze in societate, sa faca fata esecurilor vietii si sa devina un om de succes.

poza dezvoltarea 1

Iar dezvoltarea inteligentei emotionale la copii se poate face prin cativa pasi simpli:

• Invata-l pe cel mic sa recunoasca emotiile pe care le traieste si sa inteleaga legatura dintre emotii, ganduri si actiuni
• Educa-l pe copilul tau sa isi controleze emotiile, gandurile si actiunile
• Invata-l sa vada lucrurile si din perspectiva celuilalt si sa fie empatic cu cei din jur
• Arata-i cum sa isi contruiasca relatii solide cu cei din jur
• Obisnuieste-l sa ia decizii pe cont propriu si sa devina responsabil de actiunile sale.

Un studiu realizat pe 270.034 de copii, care a inceput cand acestia erau in gradinita si s-a finalizat cand acestia au terminat clasa a XII-a, arata ca inteligenta emotionala se poate invata. Ba mai mult, aceste deprinderi au ajutat si la cresterea performantelor scolare.

Ce poti face tu ca parinte?

1. Fii un model pentru el – copilul tinde sa copieze tot ce vede la parinti, profesori sau colegi. Tu esti primul om responsabil sa-l educe pe cel mic despre emotii si cum sa le gestioneze, asa incat sa creasca cu incredere in sine.

2. Vorbeste cu el despre emotii – incurajeaza-l sa spuna ce simte, sa-si exprime gandurile si sa caute solutii pentru a inlatura gandurile si starile negative. Copilul trebuie sa se simta ascultat, sustinut si trebuie sa inteleaga ca nicio emotie nu este gresita. Mai importanta este reactia lui si felul in care isi gestioneaza emotia.

3. Citeste cat mai mult despre inteligenta emotionala – asa vei afla noi metode adaptate vremurilor in care traim pentru a coopera cat mai bine cu copilul tau.

4. Ofera-i libertatea de a alege – daca cel mic este obisnuit sa decida de mic, va creste constient de efectele actiunilor sale. Cauta mereu sa lucrezi cu el la problemele pe care le intampina, sa il incurajezi, dar sa il lasi sa decida ce e mai bine pentru el. Asa va invata sa fie un adult responsabil.

5. Abordeaza strategii disciplinare – invata-l pe cel mic sa-si seteze obiective, iar cand le atinge recompenseaza-l. Incurajeaza-l si cand reuseste, si cand esueaza. Arata-i reguli pe care e bine sa le urmeze pentru a ajunge acolo unde isi doreste el.

poza dezvoltarea 2

Copiii trebuie educati in a intelege ce este inteligenta emotionala, dar mai ales trebuie sa aiba un cadru unde sa se poata manifesta si sa poata exprima tot ce invata.