Explorand lumea in pasi de bebelus

Explorand lumea in pasi de bebelus
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Prima cale prin care cei mici descopera si invata despre lume este cea senzoriala. Un bebe va dezvolta incredere in el doar atunci cand exploreaza de unul singur si cand trece prin suficiente experiente de dezvoltare, mai ales in primul an de viata. Te incurajam sa urmaresti evolutia micutului tau si sa il stimulezi ori de cate ori ai ocazia.

 

Nerabdatori sa atinga, vada si sa faca legaturi.

 

Prima si cea mai simpla cale de comunicare a unui nou-nascut este prin atingere. Simtul atingerii se naste in uter si continua sa se dezvolte in primul an de viata. Insa nu toti bebelusii sunt la fel. Experienta lor senzoriala poate sa difere prin atentia pe care o acorda stimulilor, contextul emotional si nevoia de apropiere. Fiecare bebe are o perceptie diferita asupra mediului inconjurator. Cati dintre voi nu au observat cum, in timp ce sunteti in parc, cel mic isi intinde mainile pentru a prinde o raza de soare, sau cum sunt atrasi sa acopere cu manuta lumina pe timpul noptii. Aceste instincte arata ca cei mici acorda multa atentie tactila lumii din jur. Stimuleaza-l sa descopere lumea prin activitati care il forteaza sa se descurce pe cont propriu si iata un pont important: lasa-l sa greseasca!

 

Daca iti amintesti zambetul ei larg de cand a descoperit creioanele colorate pentru prima data, atunci vei intelege de ce dezvoltarea simtului vizual este foarte important. Pana sa priveasca lumea aproape la fel de clar ca un adult, un bebelus cerceteaza mai intai chipul mamei sale si apoi obiectele care ii trezesc imaginatia. Incurajeaza-l sa faca acest lucru mai des, oferindu-i desene si carti viu colorate, dar si jucarii care il ajuta sa faca mai usor legatura intre memorie si vaz.

 

poza 2

 

Copii invata despre mediul inconjurator jucandu-se, iar parintii pot invata foarte multe despre modul in care actioneaza bebelusii urmarindu-i. Agita o jucarie interesanta in raza de urmarire a puiului tau si observa cum incearca sa o loveasca sau sa o prinda in maini.

 

Un proces in continua schimbare.

 

poza 3

 

In cadrul unor studii, cercetatorii au aratat cum activitatea creierului bebelusilor este mai puternica pentru cei care au primit mai multa atentie de la mamele lor. Asadar, nu uita ca primii lui ani de viata sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului. Ca sa evolueze armonios, stabileste contact vizual, incurajeaza-l in mod repetat sa recunoasca fete, exploreaza locuri noi, lasa-l sa se joace cu mancarea sau in ploaie, sa simta diferite texturi, citeste-i si bucurati-va de cat mai multe experiente impreuna.