Despre conectarea cu copilul si importanta timpului special, doar al vostru

Despre conectarea cu copilul si importanta timpului special, doar al vostru
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Haideti sa devenim cele mai bune prietene ale copiilor nostri, descoperind mai multe despre importanta timpului special si a conectarii cu cei mici.

Orice mama isi doreste ca micutul ei sa gaseasca in ea un prieten si un confident, caruia sa ii poata cere oricand sfatul si cu care sa se poate simti confortabil in legatura cu orice subiect. Insa, simpla noastra calitate de „mama” nu vine la pachet si cu cea de „prietena”, ci, la fel ca in cazul oricarei relatie de prietenie, si prietenia cu propriii nostri copii se construieste si se intretine in timp, cu dedicare si obiceiuri de comunicare.

Asadar, este important sa le dedicam copiilor nostri timp. Dar, asa cum povesteam intr-un alt articol, „a dedica timp” nu inseamna sa fim prezente non-stop, ci sa facem din acele momente - timp de calitate. O varinata a timpului de calitate petrecut cu cei mici este si conceptul de „special time”, definit de Patty Wipfler, fondatoarea Hand in Hand Parenting, asa: „Sa ii oferi copilului tau timp special este o forma de ascultare activa, in care jocul celui mic devine un vehicul prin care iti poate povesti despre viata si perceptiile sale.”

Cu alte cuvinte, acest „timp special” inseamna timp petrecut in doi, doar parintele si copilul. Chiar si cand in familie exista mai multi copii, fiecare ar trebui sa aiba parte de timpul lui special, timp care este in mod clar si in prealabil delimitat pentru activitati impreuna, din care intreruperile si urgentele sunt excluse, si care are scopul de a conecta in mod profund parintele si copilul.

Mama cu baietelul iau micul dejun in restaurant

Cu cat copiii sunt obisnuiti de la varste mici cu un obicei constant de timp de re-conectare, cu atat sansele ca relatia de prietenie parinte-copil sa fie mai sudata si sa continue si in perioada adulta.

Timpul special: un instrument de conectare in familiile cu mai multi copii

Timpul special este un instrument din ce in ce mai folosit de parintii contemporani, in special de cei care au mai multi copii, pentru ca le ofera acestora sansa sa se conecteze mai usor cu cei mici. Copiii sunt ca niste bureti de informatie, sentimente, emotii si experiente. Pentru cei care se bucura de o familie numeroasa, cu mai multi frati si surori, exista deseori posibilitatea sa se simta pe locul doi sau neglijati in favoarea celor mai mici ca ei, care au nevoie de o atentie sporita.

Mama cu cele doua fiice, afara pe banca, vara

De aceea, multi parinti care au inceput sa implementeze conceptul de „special time” alaturi de copiii lor au observat schimbari semnificative in comportamentul acestora. De ce? Din simplul motiv ca acest timp considerat special, atat de catre parinti, cat si de copiii lor, este o metoda de a lasa supararile deoparte si de a te deconecta de stresul vietii moderne. De multe ori, parintii afirma ca cei mici par sa raspunda la acest tratament special ca si cum ar fi fost privati de un ingredient esential pana in acel punct. Ceea ce, privit din perspectiva lor, este foarte adevarat.

Un obicei-antidot impotriva instrainarii

Meseria de parinte este probabil una dintre cele mai frumoase meserii din lume, dar in acelasi timp si cea mai dificila. Traind intr-o cultura stresanta, care reuseste tot mai des sa ne deconecteze de cei dragi, de sentimente si intelepciunea noastra interioara, este important sa nu uitam cat de mult conteaza sa fim aproape de cei pe care ii iubim. Tocmai de aceea, timpul special este antidotul ideal pentru parinti si copii, impotriva instrainarii si izolarii unii de altii.

Close-up picioare de fetita stand pe picioare de mamica in cizme de cauciuc

Beneficiile timpului special se vor vedea de ambele parti. Parintii se pot reconecta cu cei mici dupa o zi lunga de munca, ceea ce ii face pe copii sa fie mai cooperativi si mai fericiti. In plus, timpul special le ofera copiilor sansa de a avea parte de atentia completa a parintilor, prezenta lor si afectiunea acestora, neimpartita de aceasta data cu fratii sau surorile. Totodata, le da celor mici acel spatiu sigur unde isi pot exprima nemultumirile de zi cu zi sau micile probleme cu care se confrunta, precum sentimentul de neputinta, schimband rolurile si lasandu-i pe copii sa fie cei care conduc discutia. Oferindu-le oportunitatea de a-si exprima liber sentimentele si ideile unui adult care sa ii inteleaga si sa le dedice timp exclusiv, cei mici vor gasi impreuna cu parintele cu care isi petrec timpul special solutiile potrivite, exprimate pe limba lor. Mai mult de-atat, imbunatateste empatia parintilor fata de copii, ajutandu-i sa fie mai plini de compasiune si sa priveasca lucrurile din punctul de vedere al celor mici, facand astfel conexiunea dintre acestia mai puternica.

Pe langa toate acestea, timpul special il asigura pe copil ca in aceasta perioada pre-stabilita el este cel mai important din lume si va fi ascultat indeaproape, construind astfel o relatie bazata pe incredere si un parteneriat de neclintit intre parinte si cel mic.

In functie de numarul membrilor familiei si de programul acestora, este recomandat sa le dedicam timp special copiilor cat mai des cu putinta. Cel mai fericit caz ar fi sa putem face acest lucru in fiecare zi, dar putem observa schimbari seminificative si aplicand tactica o data pe saptamana.

Priviti timpul special ca un fel de mentenanta a relatiei cu copilul, care va ajuta sa tineti intreaga familie fericita si sa fiti mereu la curent cu micile probleme din universul copilariei. Daca intampinati probleme cu cei mici, este prima solutie pe care o puteti incerca. Si de cele mai multe ori, singura necesara si potrivita pentru a fi mai aproape de copii.