De ce conteaza motivatia?

De ce conteaza motivatia?
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

In calitate de parinti, putine lucruri sunt mai triste decat un copil care se da batut. Dar oare putem intr-adevar contribui la realizarilor celor mici? Putem crea atmosfera potrivita pentru a le stimula motivatia?

Potrivit psihologilor, parintii si ingrijitorii au rolul de a le crea celor mici conditiile potrivite pentru a-i invata sa iubeasca provocarile. In primul rand, este necesar ca cei mari sa inteleaga ca piticii au nevoie, de asemenea, de o motivatie constanta.

Care sunt cheile unei motivatii constante

Fie ca este vorba despre temele la matematica, cursurile de balet sau lectiile de chitara, vrei ca cel mic sa imbratiseze efortul, si nu sa abandoneze din prima. Pentru acest lucru, ti-am pregatit o lista de strategii prin care il poti convinge pe cel mic sa ramana motivat.

Transforma sarcinile in activitati distractive

De obicei, copii se plictisesc cu usurinta. Insa atunci cand o sarcina este distractiva si interesanta, cei mici nu simt ca depun efort. Un copil care iubeste baschetul poate practica la infinit aruncarile la cos. Un copil care este fascinat de zeii greci poate sa devoreze carti intregi pe aceasta tema. Acestea sunt exemple de motivatie intrinseca, deoarce motivatia provine in aceste cazuri din placerea obtinuta din executarea sarcinii insesi. Lasandu-I pe cel mic sa exploreze, sa fie curios si sa isi foloseasca umorul, vei putea transforma sarcinile in activitati mai placute.

poza 1

Clarifica criteriile

Copiii pot fi descurajati atunci cand incearca din greu, dar apoi aud “Ai facut totul gresit!”. Inainte sa incepeti sa lucrati la un proiect, clarificati impreuna instructiunile si verificati cu atentie cerintele. Incurajeaza-l pe cel mic sa cerceteze sau sa sublinieze instructiunile cheie ca sa preveniti frustrarile sau efortul pierdut.

Indica progresul

Copiii care isi vad progresul se simt mai capabili. Imparte sarcinile mari in pasi mai mici, astfel incat copilul tau sa-si poata vedea realizarile. Aminteste-i despre momentele in care a avut de rezolvat mai multe sarcini pentru a-si atinge obiectivele. I-ai putea spune: “Inainte aveai dificultati cu astfel de probleme, dar acum le intelegi cu adevarat”.

poza 2

Recunoaste meritele

Este important sa iti concentrezi atentia asupra eforturilor copilului tau. Recunoaste-i succesele si ofera-i critici constructive in legatura cu actiunile sale. Incurajarea realizarilor copiilor, si nu a aptitudinilor, ajuta la construirea increderii de sine si a motivatiei.

Incurajeaza autonomia

Nimanui nu-i place sa se simta controlat. Uneori, copiii sunt nemotivati deoarece simt ca sunt obligati sa faca ceva ce nu isi doresc. Evident, nu le putem oferi copiilor libertate totala dar le putem sustine dorinta de a fi independenti atunci cand vine vorba despre luarea propriilor decizii.

Incurajeaza rezolvarea problemelor

Cele mai bune solutii la problemele de motivare provin adesea chiar de la copii. Intr-un moment calm, intreaba-ti copilul: “Ce crezi ca te va ajuta sa faci acest lucru?”. Este posibil sa obtii cel mai potrivit raspuns pentru a-l ajuta pe cel mic sa depaseasca obstacolele.

poza 3
 
In final, este nevoie sa tinem cont de faptul ca incurajarea si caldura sunt principalii factori motivatori ai actiunilor celor mici. Nimeni nu este 100% motivat in toate sarcinile, insa parintii trebuie sa fie rabdatori si sa aiba asteptari rezonabile.