Cum sa devii un model de comportament pentru cel mic

Cum sa devii un model de comportament pentru cel mic
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

A avea mereu un comportament model este o provocare. Insa, printr-o mai mare constientizare a propriilor obiceiuri, precum si cunoasterea modului in care gandesc cei mici, parintii pot deveni o adevarata inspiratie pentru copii.

Te intrebai cum sa fii un model bun pentru copilul tau?

Copiii imita tot ce fac parintii... totul! Comportamentele parintilor sunt privite si studiate cu atentie de catre cei mici.

Daca vrei ca cei mici sa asimileze usor un anumit model de comportament este necesar sa fii comunicativ, pozitiv si sa empatizezi cu cei mici. Astfel, le vei oferi copiilor un exemplu bun de urmat pe tot parcursul vietii. Iata cum poti incepe prin cateva metode simple:

Cuvintele magice si comunicarea asertiva. Pe langa cuvintele de baza, “multumesc”, “te rog”, “imi pare rau”, poti fi un exemplu bun pentru cel mic daca in conversatiile tale ai grija sa asculti activ si sa folosesti comunicarea asertiva. Mai exact, sa asculti cu atentie ce spune celalalt, sa tii cont de parerea lui, sa astepti toate argumentele lui si abia apoi sa vii cu un raspuns. Important este sa fii constient ca modul in care il asculti pe cel din fata ta (mimica si gesturi) denota cat de mult iti pasa de ceea ce spune.

poza unu

Respect si empatie.
Cei mici pot auzi discutii aprinse in familie, pe strada, la televizor. Este important sa ii arati ca poti discuta in contraditoriu folosind un ton calm si argumente. Ori de cate ori exista o situatie tensionata, incearca sa iti pastrezi calmul, sa vezi si punctul de vedere al celuilalt, iar cel mic va invata sa faca la fel.

poza doi

Fii respectuos cu cei din jur. Arata-i celui mic ca toti oamenii trebuie tratati respectuos, indiferent de meseria pe care o au, de varsta sau conditia sociala.

poza trei

Spune ce simti. Obisnuieste-l pe cel mic sa spuna ce simte, pentru a fi inteles de ceilalti. Sa spuna daca e suparat si care e motivul. In plus, obisnuieste-l sa caute alternative, solutii, pentru a schimba starea respectiva. Asa va intelege ca nimeni nu poate sti ce e in mintea lui daca nu spune si ca totul depinde de el si de modul in care reactioneaza la ce i se intampla.

poza patru

Corecteaza politicos. Atunci cand cineva greseste, ia-l deoparte si spune-i pe un ton calm unde nu a actionat corect. La fel si cu copiii. Atunci cand fac o prostie, in loc sa-i certi de fata cu toata lumea, mai bine le spui deoparte de ce nu fac bine. Cei mici acumuleaza frustrari atunci cand sunt certati sau pedepsiti in public.

poza cinci

Vorbeste deschis si explica pe intelesul tuturor. Chiar daca multi parinti cred ca un copil nu trebuie sa stie lucruri ale adultilor, e mai bine sa incerci sa ii explici celui mic de ce e bine sa faca ceva sau nu. Explicand consecintele unui lucru sau de ce ai actionat intr-un fel si nu altul, si cel mic va intelege daca e bine sa repete comportamentul la randul lui sau nu.

poza sase