Mintea matematica a bebelusului

Care sunt primele lucruri care ne vin in minte cand ne gandim la un bebelus? Lapte, miros cuceritor, zambet, instinctul natural de a tine in brate si a proteja. Poate perspectiva multor nopti nedormite incercand sa intelegem si sa alinam plansul de neconsolat aparut de niciunde. Si apoi iarasi lapte, miros cuceritor, zambet, instinctul natural de a tine in brate si a proteja.
Cei care au avut privilegiul de a petrece multe ore, zi de zi, in prezenta unui bebelus, poate ca au inceput incet, incet, sa observe ceea ce oamenii de stiinta studiaza si descopera cu uimire in ultimii 30-40 ani: capacitatea extraordinara de a invata a bebelusului.
Contrar vechilor pareri, oamenii de stiinta descopera acum ca bebelusii se nasc inzestrati cu o serie de abilitati esentiale pentru modul in care se dezvolta si invata. Pe langa abilitatea evidenta de a fi in centrul atentiei pe oriunde merg, etaland cu lejeritate o dragalasenie cuceritoare, bebelusii sunt in fapt niste persoane extrem de ocupate. Ocupate sa isi foloseasca simtul limbajului, simtul orientarii in spatiu, capacitatea naturala de a recunoaste si a se indrepta catre fetele umane, si alte astfel de abilitati esentiale cu care s-au nascut, pentru a intelege si a invata despre lumea din jurul lor.
Imi plac foarte mult cuvintele lui Alison Gopnik: "Bebelusii si copiii mici reprezinta departmentul de cercetare si dezvoltare din cadrul speciei umane". Nu chiar imaginea pe care majoritatea dintre noi o avem despre bebelusi, nu-i asa?
In continuare, vom studia mai indeaproape o abilitate speciala cu care bebelusul se naste, si anume o intelegere preverbala, intuitiva a notiunii de numar, care sta la baza dezvoltarii aptitudinilor de intelegere a conceptelor matematice. Acest fel particular de intelegere se numeste sistemul numerelor aproximative (approximate number system in engleza) si reprezinta capacitatea de a discrimina intre diferite ordine de marime, fara a numara sau a folosi simboluri numerice. Este o abilitate comuna oamenilor si multora dintre animale, intrucat permite sesizarea de informatii importante pentru supravietuire – care copac are mai multe fructe, in ce zona se afla mai multe potentiale pericole, ce turma are mai multi membri, etc. Nu are nevoie de limbaj sau de o intelegere abstracta a realitatii.
Cum au ajuns cercetatorii la concluzia ca bebelusi de 6 luni poseda acest simt al numerelor? Le-au aratat in mod repetat imagini reprezentand 8 puncte identice, dupa care au introdus in acesta succesiune imagini reprezentand 16 puncte identice, observand ca bebelusii au privit mai indelungat imaginile cu 16 puncte, ceea ce indica faptul ca sesizeaza diferenta dintre ele. Pe baza acestei metodologii, au dezvoltat apoi o modalitate de a masura capacitatea individuala de a discrimina intre cele doua ordine de marime.
Studii recente arata ca aceasta capacitate de discriminare numerica aproximativa masurata la bebelusii de 6 luni poate anticipa scorurile la teste matematice standardizate aplicate acestora trei ani mai tarziu.
Cu alte cuvinte, acest simt al numerelor la bebelusi este parte fundamentala si integranta din modul in care abilitatile matematice se dezvolta mai tarziu.
Este si un fel de a vedea ca in fapt operatiile si conceptele matematice de baza fac parte din viata noastra de zi cu zi si bebelusul porneste natural in explorarea lor, ca parte a programului sau intern de invatare.
Aceasta intuitie a numerelor se dezvolta si se construieste pe mai multe dimensiuni, pe care copiii le exploreaza incepand de la nastere, in toate intreprinderile lor zilnice:
- Explorarea cantitatii si marimii/dimensiunilor obiectelor
- Explorarea formelor geometrice
- Explorarea modelelor repetitive din lumea din jur
- Intelegerea conceptelor de mai mic, mai mare, egal – ordine si secventialitate
- Se trece apoi, incet, incet la: recunoasterea numerelor, capacitatea de a numara inainte si inapoi, asocierea dintre numar si cantitate
- Intelegerea conceptului de parte si intreg
- Intelegerea conceptului de raport proportional, ca de exemplu regula de trei simpla
Ce inseamna toate acestea pentru modul in care abordam educatia timpurie?
As spune ca, in primul rand, ar trebui sa se traduca intr-o atitudine de respect si reverenta in fata bebelusului. Asumarea ca adult a rolului de observator si ghid in procesul de invatare a copilului.
Constientizarea faptului ca fiecare experienta a copilului este o oportunitate de invatare pentru el, in masura in care ii oferim acest spatiu si avem incredere in profesorul interior care se gaseste in fiecare copil.
Matematica se regaseste pretutindeni in jurul nostru, in activitatile cele mai simple: nasturii de la bluza mamei, biscuitii din borcan, apa si faina care compun un aluat, modul in care se aranjeaza tacamurile pe masa, ziua din saptamana, culorile din jur, numarul de membri din familia noastra.Avand in minte ce inseamna simtul numerelor, putem usor identifica ce tip de jocuri poate incuraja o dezvoltare a acestui simt.
Pentru ca bebelusul este o fiinta care invata prin intermediul simturilor, are nevoie de libertate de miscare, de actiune si de explorare intr-un mediu prietenos si sigur. Are nevoie de increderea adultului in importanta muncii pe care el, bebelusul, o face zi de zi.
Lucrurile se construiesc sanatos in ritmul sau propriu, fara a forta acumulari de informatii, prin explorare si joc.
In incheiere, va invit sa o urmariti pe Alison Gopnik, psiholog si cercetator, vorbind despre capacitatile extraordinare ale bebelusilor si dand un raspuns (partial) la intrebarea: La ce se gandesc bebelusii? (disponibil cu subtitrare un limba romana).