Cum se schimba creierul femeilor cand devin mamici

Cum se schimba creierul femeilor cand devin mamici
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

In timpul sarcinii si imediat dupa nasterea copilului, creierul femeilor se dezvolta, pentru a le pregati cat mai bine pentru noua viata de mamica.

Desi ajungi in fiecare seara epuizata la culcare, probabil te-a surprins si pe tine multitudinea de lucruri pe care reusesti sa le faci de cand esti mamica. Aparitia pe lume a unui bebe ne copleseste de bucurie, dar ne si aduce multe responsabilitati noi si treburi zilnice care, uneori, par imposibil de dus la capat. Dar vestile cercetatorilor sunt bune: creierul mamicii tine pasul cu nevoile piticului ei.

Cercetarile recente asupra modului in care creierul mamicilor se schimba confirma si explica eficienta comportamentului lor. O data devenite mamici, femeile reusesc sa faca toate lucrurile pe care le faceau inainte de nastere, alaturi de recenta abilitate de a avea grija ca bebelusul sa fie fericit si sanatos.

Modificarile apar inca din timpul sarcinii, pregatind viitoarea mamica

In nicio alta perioada din viata unei femei, corpul ei nu secreta aceeasi cantitate masiva de hormoni ca in aceste 9 luni. Fluctuatia este importanta pentru ca pregateste creierul viitoarei mamici pentru a face fata responsabilitatilor viitoare, ajutand-o sa fie mai rezistenta la stres si sa se adapteze mai usor la nevoile piticului ei. Acesta ar putea fi si motivul pentru care ea se trezeste imediat la auzul celui mai mic scancet al bebelusului, in timp ce taticului ii trebuie mai mult timp.

Trainer Monica Reu

Studiile au scos la iveala faptul ca, in aceasta perioada din viata femeilor, apar cresteri mici, dar semnificative, ale unor portiuni din creier precum hipotalamusul, amigdala, lobul parietal si cortexul prefrontal.

De ce se intampla asta? Pentru ca mamicile trebuie sa dedice mult timp, multa atentie si sa treaca prin numeroase stari afective in primii ai de viata ai bebelusului. In urma tuturor acestor eforturi, ele isi dezvolta abilitati pe care nu le-ar putea capata intr-un alt mod.

Spre exemplu, in momentul in care mamica isi vede bebelusul razand sau zambind, centrul cerebral al recompensei si al placerii produce instantaneu substante raspunzatoare pentru starea de bine. Endorfina, oxitocina - numita si hormonul afectiunii- sau dopamina sunt cele mai importante dintre aceste substante. In acest fel, aceasta regiune a creierului creste in dimensiune pentru a face loc abilitatii si motivatiei de a avea grija de copil.

Pentru sistemul tau cerebral, sa fii mamica este ca si cum ai fi indragostita

Doctorul Pilyoung Kim, psiholog cercetator al Universitatii Yale, compara acest sentiment cu cel de indragostire. „Atunci cand esti indragostit, te gandesti doar la asta: cealalta persoana este prezenta in mintea ta zi si noapte. Vrei sa stii intotdeauna ce face celalalt, iar asta este o experienta similara celei de a fi mamica, doar ca cea din urma este mult mai intensa”. Nici nu este de mirare din moment ce dopamina si oxitocina sunt hormonii cheie ai neurochimiei iubirii.

Trainer Monica Reu

Pentru ca mama vrea sa-si vada tot timpul bebelusul fericit, creierul ei ramane tanar

Momentele in care mamica alapteaza sunt si ele foarte importante pentru eliminarea oxitocinei, care consolideaza sentimentul de afectiune si legatura dintre ea si copil.

In studiul sau, doctorul Pilyoung Kim a constatat ca nivelul de afectivitate resimtit si aratat de mama bebelusului influenteaza gradul in care creierul ei se dezvolta. Cu cat mamele se jucau mai mult cu bebelusii lor, cu atat era inregistrata o crestere mai mare a dimensiunii creierului lor.

Prin imaginile pe care le reprezinta, mirosurile pe care le emana si sunetele pe care le produce, bebelusul genereaza in mod permanent stimuli intensi si transmite semnalele pentru ca mama sa-si adapteze comportamentul in functie de nevoile lui. Toate acestea contribuie la a pastra creierul mamei tanar.

Asadar, mamici, in zilele in care va simtit coplesite, dar si in cele in care va duceti la culcare mandre de felul in care ati facut fata tuturor solicitarilor de peste zi, amintiti-va ca parcurgeti o perioada unica din viata si ca toate astea va fac femei mai implinite, mai inteligente si mai puternice.