Lucrez de acasa: un nou trend in randul mamicilor

Copiii si casa nu mai sunt de mult singurele sarcini ale unei mamici moderne. Tanara mama a zilelor noastre e diferita de mama, bunica sau stra-bunica ei; ea face alegeri, are pasiuni, prieteni, succes profesional. Mamica 2.0 isi ia viata in propriile maini.
Dar cand si cum poate sa le faca pe toate, cand un job de 9 ore e aproape imposibil de impacat cu cresterea unui copil mic? Un raspuns ni-l da Elena: lucrand de acasa.
Elena Gorun este o astfel de mamica: a cautat intotdeauna sa faca ceea ce ii place si o pasioneaza, fara compromisul unui loc de munca fix. Asa ca pentru ea, lucratul de acasa este un stil de viata.
Dar Elena nu s-a oprit aici. Ea a vrut sa le arate si altor mamici ca se poate, ca pot fi femei si mame de succes, fara sa sacrifice viata de familie, si a infiintat asociatia Work At Home Moms, in sprijinul tuturor mamelor care vor sa isi redefineasca felul in care lucreaza.
Aflati in continuare povestea Elenei si cum, dupa cum chiar ea spune, ne putem alege singure viata pe care ne-o dorim.
O mamica tanara si pasionata
Elena Gorun este numele meu si sunt un om pasionat. Cred ca de aici vine mult din ceea ce am realizat sau am decis sa infaptuiesc.
Vibrez la tot ce inseamna pasiune, curaj, crez. Sunt sociolog, insa am lucrat inainte in domeniul alimentatiei bio si am facut si acolo o munca frumoasa de pionierat.
Am devenit mama acum un an si cinci luni. Vlad mi-a fost inspiratia, iar sotul meu, Marian, un adevarat sprijin in tot ce am demarat ulterior. Cu ajutorul lor am pus pe picioare proiectul Work At Home Moms Romania, in timp avand alaturi din ce in ce mai multe mame hotarate.
Jobul perfect nu-l primesti, ti-l creezi
Primul meu job a fost undeva in liceu, cand am inceput sa ma ocup de acasa de coordonarea unui department de arte plastice: planificare expozitii, organizare colegi etc. Apoi, de-a lungul timpului, am inceput sa ma ocup si de alte proiecte si, treptat, a devenit un stil de viata. Pentru mine a lucra de acasa nu presupune doar munca efectiva, dar si un mod de a fi. E un intreg.
Nu am avut intotdeauna aceasta alegere, ci provocarea a constat in a propune eu alternativa jobului de acasa (in totalitate sau partial). Si a sustine propunerea. As spune ca nu mi s-a oferit un job de acasa… mi l-am creat, convingandu-mi angajatorul ce pot face din tihna unui camin.
Am lucrat mult; uneori, chiar mai mult decat as fi lucrat in 8 ore de program conventional. De ce? Pentru ca am avut si munca de convingere de depus, pe langa sarcinile propriu-zise. Convingerea mea in primul rand.
Work At Home Moms: un nou fenomen social
Totul a inceput dupa nasterea lui Vlad. Am pornit alaturi de sotul meu de la o simpla pagina de Facebook, si ulterior am fondat Asociatia Work At Home Moms. Ne-am asumat misiunea de a sprijini mamele care doresc sa lucreze de acasa, part-time sau project-based, precum si pe cele antreprenoare care vor sa dezvolte un business de acasa. Si iata-ne activand in mai multe orase din tara.
E un intreg fenomen social, de o amploare fantastica si la noi in tara, insa dinamica lui nu este constanta. Unele mame renunta, altele sunt motivate de celalalte mame sa faca acest pas.
Interesant este ca acest fenomen a adus laolalta mame din tara, dar si din diaspora. Asadar, harta comunitatii de WAHMs e in continua crestere.
Cum ajuta WAHM mamicile
De-a lungul unui an jumatate, am dezvoltat mai multe instrumente. Dar, ca sa sintetizez, avem doua directii mari de actiune:
Directionarea de joburi part-time, de acasa, colaborari project based spre comunitatea noastra. Aici ducem munca de convingere angajatori, dar si una de creare efectiva a acestor locuri de munca.
Un exemplu ar fi faptul ca ne dorim sa dezvoltam consilierea de acasa prin instrumente precum Skype, telefon, messenger etc. Mamele care pot oferi consiliere in domeniul in care sunt specializate (parenting, juridic, fiscal, alaptare etc.) ne pot contacta pentru a anunta public serviciile pe care le pot oferi.
A doua directie vizeaza mamele antreprenoare care doresc fie sa dezvolte un proiect, fie au deja unul si doresc sa il creasca. In acest sens, desfasuram periodic competitii de proiecte pe baza inscrierii unui plan de afaceri (Mama StartUp), intalniri de networking in cadrul carora mamele se pot cunoaste, isi pot oferi colaborari una alteia (Mama Connect), consiliere antreprenoriala (program de mentorat antreprenorial pentru mame – M.A.M.), targuri, magazinul online WAHM si multe altele.
O zi din viata unei WHAM
Nici o zi nu seamana cu alta. Toate au dramul lor de surpriza si emotie.
Dar, cum munca de acasa are nevoie si de autodisciplina, mi-am creat usor-usor un dialog frumos cu baietelul meu. E implicat in buna parte din activitatea mea. E drept ca únele lucruri le rezolv in orele lui de somn, dar am invatat cate pot face alaturi de el, motivata si inspirata de el.
Vine cu mine la intalniri, evenimente, imi e bun sfatuitor, are prietenii si simpatii deja, obiceiuri in cadrul muncii mele de acasa. Lucrurile ar fi fost poate mult mai dificile, insa, cand lucrezi in colectiv, ba mai mult, intr-o comunitate unita de aceeasi viziune, e aproape imposibil sa vrei sa renunti.
Ma ajuta foarte mult ca suntem multe, hotarate, fiecare cu povesti foarte interesante si provocari personale adeseori dificile. Intrand in contact mamele din comunitate, ideile si caile vin de la sine.
Eu vad ca ingrediente cheie in auto-motivare cand lucrezi de acasa: intelegerea ca lucrurile s-au schimbat sau le poti schimba chiar tu pentru tine, asumarea deciziei, sprijinul familiei si rabdare, mai ales rabdare.
Prejudecata „Adica esti casnica?”
E destul de dificil cu preconceptiile legate de statutul de „casnica”, dar nu imposibil de confruntat. Este fantastic sa vezi la intalnirile noastre mame care isi poarta pruncii si vorbesc in acelasi timp de editurile lor de acasa, de brutariile, cofetariile, proiectele de grafica. Si o fac intr-un mod de-a dreptul convingator si emotionant.
Dar, pentru ca am intalnit si noi intrebarea din partea angajatorilor: cum anume lucrati mai exact de acasa?, ne-am hotarat sa realizam o expozitie foto pe aceasta tema cu locurile si modul in care lucram. E drept, de printre jucarii, uneori cu copiii in spate cum bine descria o mama, purtati, poate cand dorm sau poate chiar implicandu-i in activitatile muncii desfasurate. Dar ce am invatat astfel noi despre noi, cate am realizat ca putem face, bate scepticismul. Haideti de va convingeti.
De ce sa lucrezi de acasa
Prezenta in sanul familiei ar fi unul dintre motive, resursele nebanuite pe care le aflam despre noi ar fi altul, dezvoltarea personala, satisfactia si roadele cand munca pe care o desfasori este si cea in care crezi , posibilitatea de a da mai departe copiilor un alt sens despre munca, ce inseamna, cum se face, poate chiar de a transmite traditii de familie. De ce nu, poate chiar de a pune bazele businessurilor de familie. Spun asta deoarece nu putine au fost situatiile la evenimentele noastre in care sotii au luat cuvantul pentru a prezenta ei usor emotionati proiectele sotiilor cand aceastea se retrageau pentru a alapta.
Nu neg ca sunt si provocari mari. Uneori anxietatea copiilor, propria anxietate, lipsa sprijinului din partea celor apropiati, lipsa feedbackului privind cele faurite, lipsa relatiilor care sa deschida noi orizonturi. De aceea, avem si intalniri pentru consiliere si suport.
Sfat pentru mamicile care vor sa lucreze de acasa
Mai presus de toate studierea domeniului ales, investitia in informare, cunoastere etc.
Aveti curaj, incredere in voi si credinta!
Pe Work At Home Moms le gasiti aici.