Cuplul pe care l-ai visat, chiar si dupa nasterea copilului

Cuplul pe care l-ai visat, chiar si dupa nasterea copilului
Domnica Petrovai

Domnica este psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental, fondator Mind Education Health si Scoala Pentru Cuplu (http://scoalapentrucuplu.ro/ ), sotie si mama a doua fetite. Lucreaza cu pasiune de 20 de ani in domeniul promovarii sanatatii emotionale si are un interes deosebit pentru armonizarea relatiei de cuplu si pentru constientizarea importantei dezvoltatii continue a parintilor pentru a raspunde nevoilor copiilor.

Venirea pe lume a micutei voastre minuni poate fi in acelasi timp un miracol si o bucurie imensa, dar si o perioada in care va puteti indeparta ca si cuplu.

Domnica Petrovai a deschis discutia despre cum poti sa pastrezi o relatie armonioasa, chiar si dupa aparitia copiilor, in masterclass-ul online sustinut de ea pe 27 septembrie 2016.

masterclass

 1. Cum au reactionat parintii cand au aflat de noul webinar pe care il sustii?

  Cu mult interes, mai ales ca pentru multi dintre noi grija fata de nevoile cuplului inseamna o provocare dupa ce se naste copilul. Ca parinte, iti doresti sa fii alaturi de copilul tau, sa il iubesti asa cum are nevoie, sa il ingrijesti, sa-l protejezi si sa raspunzi nevoilor lui. Atunci, firesc apare si intrebarea: cand si cum sa mai avem timp si pentru noi? Pentru mine ca mama si pentru noi ca si cuplu. Multe cupluri vad in venirea copilului pe lume si o schimbare a stilului de viata, o adaptare la un alt fel de a avea grija de nevoile tale. Pe de alta parte, multi parinti sunt foarte constienti de valoare profunda a starii de bine in cuplu pentru echilibrul si sentimentul de siguranta pe care il simte copilul. „Cand noi suntem bine, si copilul este mai linistit.”, spun multi parinti. Astfel, fiecare cuplu cauta cea mai buna cale sa le fie lor bine, ca familie. Iar cele care au ignorat cuplul prea mult timp, si-ar fi dorit sa fie mai atenti la nevoile lor, fara ca micutul sa fie afectat sau ignorat.
 2. Care sunt subiectele principale despre care vei vorbi in acest masterclass?

  Cel putin trei dintre temele pe care le-am ales s-au format din intrebarile celor care au participat la workshop-urile pentru parinti si cupluri pe care le-am sustinut sau din intrebarile primului masterclass, despre lupta pentru putere in cuplu. De ce relatia s-a schimbat atat de mult dupa ce a aparut copilul? Cum mentinem si recastigam pasiunea in cuplu si dupa ce apar copiii? Cum poti sa mentii intimitatea in cuplu fara a neglija nevoile copilului?
  Cuplu intimitate
 3. Cum ai decis tema pentru masterclass-ul de pe 27 septembrie? Ai avut multi parinti care s-au interesat activ de aceasta tema?

  Da, categoric. Foarte multi parinti sunt constienti sau din ce in ce mai constienti de cat de multa nevoie are copilul de siguranta lor in cuplu. Ca parinte, iti dai seama ca atunci cand tu esti in acord cu tine, si copilului ii este mai bine. Simti asta. Si aici nu vorbim de egoism sau de neglijarea copilulu, ci de a gasi o cale (nu intotdeauna usoara), in care nevoile tuturor sa conteze in familie. O familie in care empatia, compasiunea si bunatatea sa fie valorile de baza. Iar astfel, micutul va creste cu incredere in el si in ceilalti din jur, alaturi de o grija sanatoasa pentru nevoile lui si ale celorlalti. In cazul in care doar copilul conteaza in familie si in relatie, atunci toata lumea are de suferit. Extremele sunt adesea daunatoare, iar in timp s-au observat si consecintele lor dramatice. Abuzul de autoritate si putere a unor generatii de parinti educati ca „ei au dreptate si nu gresesc niciodata fata de copil”, sau atitudinea permisiva, cu o frica de reguli si limite  naste o confuzie a parintilor intre a tolera un disconfort normal si sanatos al copilului si o suferinta. Copilul are nevoie sa isi poata amana unele recompense imediate pentru a-si dezvolta rabdarea si autocontrolul. Si asta mai ales cand vorbim despre nevoi care nu sunt urgente sau prioritare, fara sa folosim pedeapsa.
 4. Ce parere ai despre parintii din secolul XXI si cat de mult apeleaza acestia la tehnici de parenting modern?

  Parintii au acum o alta viziune despre cresterea copilului si sunt mult mai atenti la ce le ofera stiinta. Acum 20 de ani, cand am inceput eu sa lucrez cu si pentru parinti si copii, erau mult mai putini parinti preocupati de a oferi copilului un alt fel de educatie, fara critica si pedeapsa. Munca mea atunci era sa motivez parintii sa aiba o relatie cu copilul lor, fara sa-l pedepseasca. A urmat apoi o alta etapa, cu o deschidere mai mare pentru nevoile emotionale ale copilului: teoria atasamentului, care a recastigat atentia specialistilor si a parintilor. Probabil un firesc al evolutiei intelegerii noastre, mai ales daca ne reamintim cum a fost cultura noastra acum 20 sau 30 de ani si cum au trait parintii nostri. Parintii care citesc acum mult mai mult sunt foarte bine informati, se documenteaza constant si merg la workshop-uri sau conferinte. Ceea ce este un lucru minunat. Acum simt ca parintii sunt mai constienti de nevoia de a avea grija de cuplu si nevoile copilului. La workshop-uri si psihoterapie in cuplu vin mult mai multi tatici decat acum 10 sau 20 de ani, cand marea majoritate a celor care cereau un sfat erau mamele. Acum, la consultatiile pentru copil vin ambii parinti, iar numarul barbatilor in terapie este la fel de mare ca si cel al femeilor, ceea ce este foarte bine pentru toata lumea. Barbatul a inteles ca si el trebuie sa aiba grija de relatii, de copil si de femeia de langa el.

  Apoi, o alta tendinta este de a simplifica mai mult viata copilului, de la a cauta cat mai multe activitati extrascolare pana la a le cumpara foarte multe jucarii, datorita cresterii veniturilor. Acum, parintii constietizeaza ca nevoile copilului sunt altele. Atentia, afectiunea si timpul petrecut impreuna sunt cele mai valorose pentru ei. Este important sa creasca intr-un mediu in care consumul si individualismul nu sunt prioritare. Pentru oamenii pe care i-am intalnit, atentia pentru alte valori este preocupatia lor principala. Sprijinirea copilului in a avea un caracter frumos, fericirea lui si increderea de sine sunt aspecte carora parintii le dau mult mai multa importanta in momentul de fata.

  Familie cu copil in parc
 5. Cum a fost experienta cu parintii la primul webinar si cum crezi ca o sa fie la noul masterclass?

  Pentru mine, minunata si emotionanta. S-au inscris peste 800 de femei si barbati, ceea ce mi-a aratat ca multi isi doresc o schimbare spre mai bine. Sunt parinti care cauta solutii si vor sa rezolve problemele, fara sa se resemneze si sa traiesca cu regret. Sunt parinti care isi doresc sa aiba viata pe care au visat-o, cu dragoste si pasiune, o viata in care sa simta incredere si siguranta alaturi de omul pe care il iubesc.
 6. Care a fost feedback-ul mamicilor si taticilor care au participat la primul webinar?

  Eu am ramas cu o lista de intrebari, pentru ca problemele noastre in cuplu sunt in mare parte aceleasi. Insa m-a ajutat sa observ care sunt cele mai frecvente si mai apasatoare pentru marea majoritate a celor care s-au inscris. Pe multi, webinarul i-a pus pe ganduri si i-a ajutat sa fie mai atenti la ce se intampla sau se poate intampla in relatia lor cu partenerul. Pe altii, i-a ajutat sa realizeze ca sunt intr-o relatie abuziva si trebuie sa opreasca abuzul. In alte cazuri, sunt femei si barbati care inca nu sunt intr-o relatie asumata, dar isi doresc sa faca alegeri bune si sa construiasca o relatie buna cu viitorul partener. Pe mine m-a impresionat deschiderea oamenilor si cred cu tarie ca avem multe de invatat unii de la ceilalti. Iar mai presus de toate, avem nevoie de modele bune, frumoase, care sa ne dea sentimentul de incredere si speranta.


Pentru a construi un camin calduros si o atmosfera proprice cresterii unui bebelus, cei doi parinti trebuie sa aiba o relatie sanatoasa si puternica. De aceea, cu cat ne documentam mai mult si ne punem mai multe intrebari, cu atat vom descoperi informatii noi si utile, care sa ne ajute sa mentinem intreaga familie fericita.