Intelegerea copilului incepe cu primele momente de afectiune

Intelegerea copilului incepe cu primele momente de afectiune
Mirela Horumba

Mirela este in prezent psihoterapeut in urma absolvirii masterului de psihodiagnoza, psihoterapie experientiala unificatoare si dezvoltare personala, ocupand si pozitia de formator in educatia adultilor si trainer de optimizare si dezvoltare personala, certificat CNFPA.
De asemenea, este membra a Colegiului Psihologilor din Romania (copsi.ro) si a Societatii de Psihoterapie Experientiala din Romania (sper.ro).

Te uiti cu mare drag la bebelusul tau si te bucuri atat de mult ca in sfarsit sunteti amandoi acasa, locul unde familia voastra e pregatita sa primesca un nou puiut.


Te uiti cu mare drag la bebelusul tau si te bucuri atat de mult ca in sfarsit sunteti amandoi acasa, locul unde familia voastra e pregatita sa primesca un nou puiut. Te simti un pic diferit pentru ca lumea in care cresc copiii acum este foarte diferita de ceea ce ti-a spus mama ta despre felul in care ai venit tu pe lume. Il tii in brate cu mare emotie si vrei tot ce este mai bun pentru el, deja simti ca in inima ta micul omulet si-a facut un loc special. Este si firesc pentru ca deja pasiti impreuna pe un drum in care tu vei fii indrumatorul lui o perioada, apoi veti inversa rolurile creand astfel o frumoasa tesatura a relatiei parinte-copil.
 

Poza 1

In primele luni de viata copilul este extrem de receptiv la toate interactiunile cu cei care au grija de el, pentru ca astfel invata. Practic, el isi foloseste toate cele 5 simturi pentru a cunoaste aceasta lume noua in care va trai. Toate informatiile pe care le primeste au o insemnatate majora pentru el, in special cele tactile, adica atingerile mamei. De multe ori acestea sunt insotite si de vocea mamei cu care este familiarizat din perioada in care o auzea in burtica. Faptul ca este complet dependent de adultul care il ingrijeste si ii asigura supravietuirea, il face uneori sa aiba mai multa nevoie decat orice de mangaieri, pentru ca acestea il fac sa se simta in siguranta.

Mangaierile parintilor reprezinta un mijloc excelent de a comunica afectiv cu bebelusul. Acestea il asigura de faptul ca parintii sai il protejeaza si ii ofera tandrete si protectie. Pe termen lung, acestea il ajuta sa inteleaga ca lumea este un loc cat mai sigur, iar el se poate baza pe familia sa. Cand copilul vine pe lume, el cauta indicii prin care sa simta ca apartine grupului social din care face parte, adica familiei. Acestea sunt obtinute intr-o prima faza prin cuvinte, priviri pline de iubire si mangaieri dragastoase.

Poza 2

Primele atingeri reprezinta baza unui atasament sanatos, in care bebelusul se poate dezvolta armonios. A invata sa comunici cu copilul tau este un proces nou si pentru tine, ca parinte, proces care se desfasoara prin atingeri, tinutul in brate, leganarea, vorbitul, privitul in ochi, chiar si somnul acestuia. Fiecare zi aduce noi momente de descoperire reciproca si amandoi invatati cate ceva nou despre celalalt. De fapt, prima perioada petrecuta cu bebelusul este o perioada de cunoastere si adaptare. Ambii parinti ar trebui, pe rand, sa-l tina in brate pe nou-nascut, sa-l mangaie, pentru a se asigura ca se va forma o legatura afectiva sanatoasa cu fiecare dintre ei. Aceasta atingere trebuie facuta cu blandete si contactul sa fie direct astfel incat bebelusul sa simta cum pielea lui primeste caldura pielii voastre.

Fiecare timp pe care parintele il petrece impreuna cu bebelusul este important sa fie presarat cu folosirea simtului tactil intr-o maniera cat mai ghidus-creativa: cream joculete prin folosirea degetelelor, ne „maimutarim”, cantam, povestim, pur si simplu suntem disponibili emotional, adica petrecem timp de calitate. Toate acestea vor crea o atmosfera destinsa si de securizare afectiva, ceea ce pentru nou-nascut inseamna o fundatie emotionala solida. In perioadele in care bebelusul este mai obosit sau este mai agitat, remediul minune il constituie imbratisarile si vorbitul sau cantatul cu voce inceata. Cand ramaneti calmi si iubitori lucrurile vor reintra repede pe fagasul normal. Dati-i voie celui mic sa isi satisfaca nevoile de securizare emotionala.

Poza 3

O metoda extraordinara de atingere, pe care bebelusii o indragesc, este masajul. Genul acesta de interactiune il relaxeaza pe sugar si consolideaza legatura formata cu parintii. De asemenea, in timpul alaptarii au loc momente privilegiate in care atingerile vin in construirea unei relatii afective mama-copil, asa ca este recomandat sa le utilizam de fiecaare data in avantajul nostru. Primele atingeri sunt practic baza cresterii unui copil echilibrat emotional si a unui adult fericit, de aceea este esential sa fim foarte generosi in a le da bebelusilor nostri cat mai multa atentie. Cat de curand ei vor invata cum sa ne ofere, la randul lor, imbratisari.