Lectii pe care parintii le invata de la copiii lor – partea III
.jpg)
Este usor sa credem ca este treaba noastra ca parinti sa le oferim lectii despre lume si viata copiilor nostri. Dar, in realitate, exista mai multe lectii pe care le putem invata de la cei mici. Azi continuam lista cu unele dintre cele mai simple lectii pe care ni le ofera copiii in fiecare zi:
.jpg)
1. Fiecare zi este un nou inceput.
Pentru cei mici, fiecare zi inseamna noi oportunitati de a-si face noi prieteni, de a explora noi aventuri, de a invata lucruri noi.
2. Interesele creative sunt bune pentru tine.
Cat de des il observi pe cel mici ca se pierde ore intregi intr-un proiect creativ? Desen, joc cu lut, sau construind un castel de nisip cu o atentie meticuloasa la detalii. Din anumite motive, pe masura ce imbatranim, nu mai vedem activitatile creative ca fiind valoroase. Cati adulti, in afara de artisti, se distreaza in mod regulat? Cati parintii stii ca se joaca cu vopsea de lut picteaza cu degetele, doar pentru distractie?
.jpg)
3. Fii curajos.
Canta cu voce tare. Danseaza cand te simti pregatit. Viata unui copil pare nelimitata, deoarece nu este limitata de teama de esec sau umilinta. Ei inainteaza cu speranta si determinare, pentru ca nu concep sa se dea batuti. Ei imbratiseaza viata si tot ceea ce are ea de oferit cu bratele deschise.
4. Fii activ.
Cand eram mici, joaca era punctul culminant al zilelor noastre. Cand alergam dupa prieteni pana cand ramaneam fara aer si obrajii deveneau rosii. Atunci nu te-ai gandit niciodata la asta ca la "exercitiu" sau la "fitness zilnic". Pur si simplu te jucai. Si a fost distractiv. "Este un talent fericit sa stii cum sa joci". Ralph Waldo Emerson
5. Incearca lucruri noi.
Copiii nu se tem sa joace un sport pe care nu l-au incercat niciodata inainte. Ei vor sari pe o trambulina, se vor arunca intr-o piscina sau se schia pe munte, chiar daca vor fi incepatori. Ca adulti, ne temem de necunoscut. Ramanem in siguranta in zona noastra de confort si rareori incercam lucruri noi. Aventura ne bucura si ne trezeste spiritul.
6. Cicatricile pot fi insigne de onoare.
Cand un copil cade si se taie, prietenii lui vor sa ii vada cicatricea, iar el o poarta cu mandrie. Pe masura ce imbatranim, ne ascundem cicatricile iar ranile noastre devin secrete. Nu vrem sa fim vazuti ca fiind slabi sau demni de mila, asa ca nu spunem nimanui unde ne doare. Dar ceea ce copiii recunosc este ca cicatricile nu sunt semne de slabiciune: o cicatrice este un semn de forta si supravietuire. O poveste de spus in plus.
.jpg)
7. Redevino un erou.
Cand un copil iti spune o poveste despre scoala sau cursurile la care merge, el este, de obicei, eroul povestirii lui. Lumea se invarte in jurul lui. Pe masura ce imbatranim, nu vrem sa acaparam atentia, sau sa ne mentionam prea des reusitele. Nu vrem sa ne laudam. Dar facand asta, adesea ajungem sa ne subestimam. Ne punem pe ultimul loc pentru a-i face pe altii sa se simta mai bine. Modestia devine o calitate admirabila si incepem sa ne convingem de mediocritatea noastra. Cand, de fapt, ceea ce putem invata de la copii este sa tinem pasul cu eroismul lor si sa fim o sursa de inspiratie, de incredere si curaj.