Cum sa-l inveti pe cel mic sa-si stabileasca obiective

Cum sa-l inveti pe cel mic sa-si stabileasca obiective
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

E important sa-l inveti pe copilul tau sa-si stabileasca obiective concrete. Pe parcursul anilor, el va invata cum sa-si stabileasca obiective pe termen lung sau scurt si cum sa le atinga. Exista mai multe metode prin care iti poti ajuta copilul sa invete despre ce inseamna sa-ti stabilesti un obiectiv.

Invata-l despre obiective cat mai devreme

Copilul poate fi invatat despre asta la o varsta cat mai frageda. Obiectivele lui pot fi de la cum sa invete sa mearga pe bicicleta sau cum sa se imbrace. Parintii il pot ajuta sa reuseasca sa faca ce isi propune prin pasi marunti.

Arata-i ce inseamna perseverenta

Ca sa indeplinesti cat mai multe din obiectivele propuse trebuie sa stii sa fii perseverent. Copilul afla de la adultii din jurul lui despre ce inseamna sa nu renunti cand dai de greu si sa incerci inca o data, pana reusesti. Indiferent cat de greu va fi, atunci cand va vedea rezultatul final, faptul ca a reusit ce si-a propus, va fi motivat sa continue in acelasi mod.

1 poza

Da-i voie sa conduca el o situatie

Daca ii permiti copilului tau sa-si stabileasca singur prioritatile de zi cu zi ii vei da libertate de actiune si va deveni responsabil de ele. De exemplu, lasa-l pe el sa decida cati bani sa economiseasca zilnic ca sa-si cumpere ceva sau lasa-l sa conduca o discutie atunci cand o situatie il priveste.

2 poza

Cauta obiective realiste

Afla care sunt obiectivele unui copil de varsta lui, care sunt sarcinile pe are le are la gradinita sau la scoala, care sunt tendintele intalnite la varsta lui, astfel incat sa-si poata proiecta planuri realizabile, in functie de abilitatile lui, si nu ale colegilor.

Incurajeaza-l sa fie vizionar

E nevoie de ajutor din partea ta pentru ca cel mic sa invete sa gandeasca pe termen lung. Dupa ce invata sa-si indeplineasca dorintele pe termen scurt, arata-i cum sa-si placa planuri pe perioade mai mari de timp si ce castig presupune asta. Daca ti-a repetat de cateva ori ca vrea sa devina veterinar, educa-l sa afle din timp despre aceasta meserie, sa invete treptat domeniile necesare pentru ea, sa se uite mai atent la animale, sa viziteze un cabinet veterinar, asa incat sa-si dea seama cum poate ajunge sa-si indeplineasaca visul cu adevarat.

3 poza

De ajutor ar putea fi si un plan de obiective, un calendar, pe care il pui la punct cu cel mic pentru un an sau o perioada mai mare de timp. Impreuna puteti bifa realizarile, puteti reanaliza unele dintre obiective sau chiar adauga altele noi. Copilul va invata, astfel, sa nu-si uite planurile, sa lucreze mereu sa le indeplineasca sau chiar sa-si stabileasca obiective si mai marete. Iar asta ii va fi de folos toata viata.