Cum construiesti increderea copiilor in ei insisi

Cum construiesti increderea copiilor in ei insisi
Andreea Badica

Andreea este terapeut comportamental si vicepresedinte Senzo Kids, un centru pentru dezvoltarea si integrarea copiilor cu dificultati.

Primul obiectiv de luat in considerare de catre parinti este ca cei mici sa se simta bine cu ei insisi. Afla cum poti sa construiesti increderea celui mic.

Din experienta terapeutului comportamental Andreea Bădica

“Increderea in sine” se refera la ceea ce gandim si simtim despre noi insine, la auto-evaluare, la ceea ce simtim ca meritam. Pentru cei mici faptul ca trebuie sa se simta bine cu ei insisi ar trebui sa fie primul obiectiv de luat in considerare de catre parinti.

Stim foarte bine ca totodata si unul dintre scopurile educatiei este acela de a-i invata pe copii cum sa ajunga sa functioneze si sa duca o viata productiva si independenta, insa din pacate, de multe ori, atat parintii cat si cei din sistemul educational uita sa-l ia in considerare.

De cate ori va intrebati ce impact are o remarca pe care o faceti copilului vostru? Cu siguranta va ganditi ca ceea ce ii oferiti este o “lectie de viata” sau o oportunitate de a-I educa. Insa privind peste hotarele acestei preconceptii, veti putea observa ca modul in care copilul percepe feedback-ul primit de la adulti poate varia extrem de mult.

Asa cum am mentionat si in articole anterioare (“Cum sa folosesti motivatia in locul pedepsei”), reactiile negative sau mustrarile tind sa fie emise cu un presupus sens educativ. Ce e mai putin luat in seama este faptul ca acestea sunt o modalitate prin care lovim in increderea copilului: "De ce faci asta?", "Nu ai facut bine!", "Tu nu stii!" sau altele asemenea.

Inca de mic este foarte important ca piticul sa ajunga sa aiba incredere in lucrurile pe care le face sau pe care le exprima. Si in acest caz, parintii sunt primii care ii pot reda copilului increderea in fortele proprii. Atat copiii, cat si adultii care au incredere in ei sunt mult mai independeti, se adapteaza mai usor mediilor noi, se considera mult mai inteligenti si descurcareti, isi asuma responsabilitati, fac fata posibilelor esecuri si stiu sa primeasca feedback intr-un mod constructiv.

Cum poate parintele sa construiasca increderea copilului sau?

Destul de simplu, consider eu, atata timp cat respecta anumite reguli sau principii.

Atentie pozitiva

In primul rand, parintele trebuie sa acorde copilului sau, foarte multa atentie pozitiva. Dupa cum bine stim, nu intamplator se spune ca timpul petrecut cu parintii este cel mai valoros. Petrecand timpul impreuna, parintele observa zilnic evolutia acestuia si poate sa-l ajute pe pitic sa aiba incredere in el. Parintele trebuie sa isi incurajeze intotdeauna copilul. Prin recompensa, fie sociala (”bravo”, “ce bine te descurci”, “foarte bine”), edibila (dulciuri) sau tangibila (jucarii), copilul invata zi de zi sa isi dezvolte cat mai multe abilitati.

Recomand parintilor sa-si incurajeze intotdeauna copilul, deoarece prin acest feedback, copilul invata sa aiba incredere in el. Asadar, dragi parinti,cand observati ca piticul vostru se joaca frumos, este cuminte, vorbeste frumos, face un lucru extrordinar, nu uitati sa-I laudati. Prin aceste laude (“imi place cum te joci”, “ce-mi place cand esti asa cuminte si intelegator”, “wow, ce raspuns bun ai dat, bravo”, “ce copil destept”), copilul capata incredere in el si, pe viitor, va manifesta mult mai multe comportamente adecvate.

Toate aceste laude il ajuta pe copil sa inteleaga faptul ca parintele este mandru de el si ca modul in care el se comporta este cel asteptat de catre acesta. Prin folosirea recompensei, parintele incurajeaza copilul sa manifeste pe viitor comportamentele adecvate.

Cum construiesti increderea copiilor in ei insisi: bebe si mami se joaca

Responsabilitate

Parintele trebuie sa ii ofere copilului inca de mic, anumite responsabilitati. (de ex: copilul strange singur jucariile, uda florile, da catelului sa manance etc.). Prin ofereirea acestor responsabilitati, piticul devine independent si capata incredere in el ca poate sa isi indeplineasca singur sarcinile date.

Cum construiesti increderea copiilor in ei insisi: mama il ajuta pe bebe sa se imbrace

Independenta

Asa cum am spus si in articolele precedente, in calitate de parinti, invatati-va copilul sa fie independent.

Prin a-i permite copilului sa-si dezvolte independenta, il ajutati, dragi parinti, sa capate incredere in fortele proprii. Un copil care stie singur sa se imbrace sau dezbrace, sa se incalte sau sa se spele pe maini, capata incredere in fortele proprii si invata pe viitor sa faca fata dificultatilor.

Cum construiesti increderea copiilor in ei insisi: copil care se joaca cu bradut

Ascultare

Recomand parintilor sa isi asculte copiii, sa le dea posibilitatea sa se exprime in felul lor, sa vorbeasca foarte mult cu ei si sa le ceara parerea in anumite situatii. Faptul ca parintele il asculta si ii cere parerea, il face pe copil sa se simta important iar acest lucru, pe viitor, il ajuta sa aiba incredere in modul in care se exprima.

Cum construiesti increderea copiilor in ei insisi: mama care tine bebe in brate

Motivare

Sfatuiesc parintii sa acorde atentie lucrurilor care-i motiveaza pe copii. In felul acesta, parintii isi pot da seama ce domenii ii pasioneaza pe copiii lor si ii pot ajuta sa descopere si sa-si dezvolte anumite abilitati. Sunt multe domenii care-i pot pasiona pe copii: fotbalul, pictura, tenisul, dansul etc. Implicandu-i in diferite activitati, aratandu-le incredere si expunandu-i acestor stimuli, parintii pot construi treptat, increderea copiilor lor.

In incheiere, dragi parinti, nu uitati sa validati trairile copilului vostru. Radeti cu el, plangeti cu el, incercati sa relationati si sa-l faceti sa simta asta. Astfel, el va invata sa isi exprime cu mult mai multa usurinta trairile si parerile proprii. Un copil care are incredere in el, invata mult mai repede, isi face usor prieteni, face fata situatiilor noi si isi asuma responsabilitati.

Cum construiesti increderea copiilor in ei insisi: copil care se uita in zare

Toate cele bune,
Andreea.