4 lucruri pe care parintii le pot invata de la Einstein

Invataturi de la inventatorul teoriei relativitatii pentru parinti si copii.
Fizician premiat cu Nobel, Albert Einstein este considerat de multi un geniu. Insa, pe langa contributiile sale revolutionare pentru stiinta, Einstein a lasat umanitatii si o serie de invataturi care se aplica perfect unor adevaruri de parenting.
-
Sa ne lasam uimiti de lucrurile frumoase chiar si in momentele dificile
„Cel care nu se mai poate lasa cuprins de uimire, este ca si mort; ochii lui sunt inchisi.”
– Albert EinsteinSuntem uimiti mai ales atunci cand vedem un lucru pentru prima oara; de aceea copiii se mira mult mai des decat noi, adultii. Dar mirarea este foarte utila la orice varsta: ea este capacitatea de a ne opri in loc, de a iesi putin din iuresul zilnic si de a observa viata; ea ne ajuta sa observam lucrurile din jur intr-un mod mai profund, mai creativ, fara prejudecati si asteptari.
De aceea, este important sa ii incurajam pe copiii nostri sa se mire, atat prin exemplul personal, cat si prin crearea cat mai multor situatii in care ei isi pot exersa aceasta capacitate. Oricand, chiar si in timpul rutinelor zilnice, in situatii dificile sau haotice, in momente de alergatura, este o ocazie perfecta pentru a ne opri, pur si simplu, pentru a ne mira de un gest, de o culoare, de un miros, de un peisaj, de un nor de pe cer sau de orice alte frumuseti din jurul nostru.
In felul acesta, vom creste copii care vor sti sa observe si sa se bucure de lucrurile frumoase, chiar si in situatiile dificile in care ii va aduce viata.
-
Sa avem incredere in propriile intuitii
„Singurul lucru cu adevarat valoros este intuitia.”
- Albert EinsteinIndiferent cate pareri exista in jurul nostru, de la bunici, vecini sau cunoscuti, propriile nostre intuitii de parinti sunt cele mai importante. Este esential sa avem incredere in noi si sa ne folosim intuitia cand incercam sa raspundem nevoilor micutilor nostri. Iar aceeasi incredere in sine ar trebui sa le-o insuflam si lor.
-
Lectia modestiei
„In momentul in care ne-am acceptat propriile limite, deja le-am depasit.”
– Albert EinsteinModestia sau smerenia nu ar trebui sa fie o atitudine pasiva (recunoasterea limitelor si acceptarea lor pasiva), ci una activa (recunoasterea limitelor si incercarea depasirii lor). Asadar, in aceasta acceptiune, un parinte umil nu isi vede limitarile ca pe motive de deprimare, ci, din contra, este curios in legatura cu propriile slabiciuni, vrea sa le inteleaga, rade de ele, le accepta si incearca sa le rezolve. Un parinte care nu este speriat de esec si care isi accepta greselile cu iubire isi va invata copiii sa gandeasca la fel: esecurile nu sunt motive sa ne dam batuti cat timp exista iubire.
-
Timpul pentru joaca
„Adevaratul semn al inteligentei nu este cunoasterea, ci imaginatia.”
– Albert EinsteinJocul si joaca sunt elemente esentiale in educatia copiilor. Ca parinti, suntem tentati sa ne lasam acaparati de presiunea de a-i invata mereu cat mai multe pe copiii nostri: sa-i invatatm literele si numerele, sa-i invatam limbi, sporturi si multe altele, totul hiper-structurat si programat. Sigur ca si aceste lucruri sunt importante, insa joaca libera, nestructurata, este cel mai bun potentator al unor capacitati precum imaginatia, relationarea inter-umana, gasirea solutiilor. Fortarete din perne si teatru de papusi improvizat, cuburi si bete, parcuri si gradini – acestea, nu caietele de lucru – hranesc creativitatea si ingeniozitatea.