6 motive pentru care muzica este buna pentru bebelusul tau

6 motive pentru care muzica este buna pentru bebelusul tau
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Mediul bebelusului, atat inainte de nastere, cat si dupa, este inconjurat de sunete. Afla de ce este indicat sa-l familiarizezi pe cel mic cu muzica.

Mediul bebelusului, atat inainte de nastere, cat si dupa, este inconjurat de sunete, inclusiv de sunetul batailor inimii mamei sale, rimtul respiratiei, tonalitatea vocii ei si sunetele de zi cu zi pe care ea le percepe. Uneori, aceste sunete au efecte extraordinare pentru copii. Muzica isi pune amprenta in toate functiile de dezvoltate ale bebelusului: intelectuale, sociale, emotionale, motorii. Aceasta ajuta organismul si mintea sa lucreze impreuna. Expunerea copiilor la muzica ii ajuta sa invete sunetele si sa inteleaga sensul cuvintelor.

Este cunoscut faptul ca muzica ne recompenseaza in diverse moduri. Pe de-o parte ne energizeaza, ne mentine starea pozitiva, in timp ce, tot muzica este cea care ne ajuta sa ne relaxam in situatii stresante. Muzica joaca un rol important in toate aspectele ce privesc dezvoltarea copilului. De cand bebelusul se naste, muzica poate ajuta in procesul de relationare si exprimare a emotiilor. Pe masura ce copilul tau creste, muzica devine parte din jocurile si activitatile de invatare ale acestuia.

Bebelus cu surioara pe iarba cu chitara de jucarie

Muzica actioneaza ca o sursa excelenta de confort si conexiune pentru micutii pana in 2 ani

Cei mici doresc sa auda sunetul vocii umane, in special al mamei si al tatalui. Ca mamica, poti folosi muzica pentru a crea rutine in procesul de crestere si invatare. De exemplu, inainte de culcare, canta-i un cantec de leagan – bebelusii au nevoie de repetitie. Recomanda si persoanelor care il ingrijesc cand tu nu esti in preajma, tata, bunicii, bona, sa-i cante acelasi cantec pentru ca piticul tau sa se simta in siguranta. Foloseste sunetele melodice ca modalitate de tranzitie de la o parte a zilei la alta. Acest lucru ajuta copilul sa stie ce urmeaza si la ce sa se astepte, astfel inca vietile voastre sa fie mai pasnice.

Muzica poate avea un efect puternic asupra starii bebelusului tau

Cantecele de leagan, in special cele cantate live il incurajeaza sa coopereze, il ajuta sa adoarma mai usor, il pot linisti in momentele de criza, si pot imbunatati comportamentul alimentar. Suntele muzicale sunt o tehnica buna de calmare daca obisnuiesti sa legeni copilul in brate. Este un mod minunat de a interactiona cu el. Ascultarea unei melodii, unei voci sau a unui sunet familiar poate fi, de asemenea, o metoda linistitoare atunci cand bebelusul se afla intr-un mediu nou.

Copil cret pe plaja cu casti la urechi

Sunetele muzicale pot construi abilitati cognitive si sporesc capacitatea copilului de a invata

Nu exista nicio dovada ca expunerea micutului la muzica il va face mai inteligent si ca ii va ridica IQ-ul, dar cu siguranta poate face procesul de invatare mult mai usor si distractiv. Un exemplu bun in acest sens: un copil de 2 ani nu poate memora alfabetul citindu-l, dar auzind melodia ABC in mod repetat, el va invata rapid literele.

Primii anii din viata unui copil reprezinta perioada ideala pentru a-l familiariza cu muzica

Daca este expus la muzica inainte de varsta de 5 ani, va avea o deschidere mult mai mare catre o personalitate fara inhibitii.

De asemenea, ritmul muzicii creeaza o legatura puternica intre minte si corp, care la randul ei poate duce la imbunatatirea sanatatii fizice si emotionale, ajutand la dezvoltarea personalitatii bebelusului. De exemplu, melodiile cu tenta vesela pot stimula producerea de anticorpi ce lupta impotriva infectiilor.

Close-up maini de bebelus pe corzi de chitara

In ceea priveste starea generala de sanatate a unui copil, muzica are un rol fundamental. Muzica ritmata, cu tonalitati diferite incurajeaza miscarea si indeamna la dans. Il ajuta pe micut sa realizeze conexiunea dintre ce aude si ce simte, ceea ce favorizeaza dezvoltarea abilitatilor motorii si are un efect pozitiv asupra psihicului.

Nu exista niciun dezavantaj in a expune piticii la experiente muzicale. De la placerea de a asculta sunete linistitoare, impreuna cu mama si tata, la dorinta de a invata primii pasi de dans, muzica poate insufleti si imbogati viata copiilor si a celor care au grija de ei.