Cum vorbim cu copiii despre Mos Craciun

Mai multe studii au analizat recent acest subiect. Unele dintre acestea vorbesc despre incredere si minciuna, oferind parintilor recomandarea de a spune „adevarul” in privinta Mosului. Altele sugereaza, insa, mentinerea mitului si a povestii lui Mos Craciun.
Privind din ambele perspective, este firesc sa intervina intrebarea: oare il mint pe copil daca ii spun ca Mos Craciun exista? Sau ar trebui mai bine sa ii spun adevarul de la inceput? Desigur, fiecare familie va lua decizia potrivita pentru stilul lor de parenting si modul in care isi cresc piticii, dincolo de rezultatele studiilor.
Povestea lui Mos Craciun este legata de valorile si credintele familiei dumneavoastra. Exista insa multe mituri, legende si povesti care nu sunt reale, dar comunica un mesaj sau o valoare. Atat noi, cat si copiii, avem nevoie sa credem in basme, in ceva ce nu exista si nu am vazut. Parintii se ingrijoreaza insa pentru momentul in care copilul va afla „adevarul” si va fi dezamagit, suparat sau isi va pierde increderea. In realitate, micutii traiesc o suparare sau o dezamagire atunci cand afla ca totul este o legenda, dar nu atat de mare cum este supararea traita de parinte. Unii copii, dupa varsta de 7, 8 sau 9 ani, inteleg existenta unor personaje precum Mos Craciun care nu sunt reale, dar transmit un mesaj.
Cine este Mos Craciun ca simbol sau poveste? Daca am da mai multa atentie mesajului, ne-ar ajuta sa alegem ce este bine pentru cel mic. Nu consider ca exista un adevar general daca este bine sau nu sa ii invatam pe micutii nostri ca exista Mos Craciun. In spiritul Sarbatorilor, Mosul reprezinta un moment de bucurie, iubire, generozitate si speranta, iar mesajul pe care ar trebui sa il transmitem copiilor este cel al iubirii neconditionate. Aici intervine datoria noastra ca parinti sa alegem cum discutam cu prichindelul nostru despre aceste valori.
Pe de alta parte, intentia nu este sa ne mintim copiii, sa ii amenintam sau sa le conditionam iubirea, dar atat ei, cat si noi avem nevoie de ritualuri si povesti. Ni-l putem imagina pe Mosul ca un spatiu al recunostintei si bunatatii, al celebrarii familiei in jurul bradului pe care il impodobim impreuna. Suntem prezenti si ne bucuram de membrii familiei, daruim si suntem atenti la nevoile celorlalti.
In concluzie, nu minciuna ne apropie de bunatate si generozitate, ci povestea si ritualul din jurul Sarbatorilor de iarna. Iar astfel, Craciunul si Mos Craciun sunt simboluri pe care le putem readuce in casele noastre mult mai des. Spre exemplu, atunci cand gatim impreuna, cand ne facem daruri unul altuia sau cand citim impreuna. Fiecare familie are de fapt propriile ritualuri, momente magice si unice de apropiere si de celebrare. Zilele trecute am auzit cea mai simpatica definitie din partea unei fetite de 10 ani, care stia ca Mosul nu este un om in carne si oase: „Ar fi murit demult daca era un om, dar este spiritul bunatatii care vine prin parintii mei.” Asta a inteles ea. Poate ca am afla mai mult despre cum gandesc micutii nostri daca i-am intreba cum isi imagineaza ei spiritul bunatatii si al iubirii.
Asa ca, in apropierea Craciunului, le sugerez Mosilor sa nu ii mai intrebe pe copii daca au fost cuminti sau nu, ci sa le ofere darul pur si simplu, din inima si cu mult, mult drag. Sarbatori fericite!