De ce este educatia timpurie atat de importanta?
.jpg)
Cand sunt mici, copii sunt ca un burete care absoarbe informatii pe banda rulanta. De aceea, expresia “cu cat mai curand, cu atat mai bine” ar putea fi un slogan reprezentativ pentru educatia timpurie.
Exista multe studii care ne arata o rata de succes crescuta pentru copiii care au parte de o educatie timpurie de inalta calitate. Aceste programe pre-gradinita sunt o cale foarte buna de a continua procesul de invatare intr-un ritm sustinut, continuand cu scoala, facultatea sau chiar la locul de munca.
Stiati ca experientele copilului din primii ani de viata au un impact disproportionat de mare fata de experientele din anii de scoala si mai departe? Asta inseamna ca lipsurile pe care cel mic le experimenteaza in primii ani din procesul de invatare il vor afecta mai tarziu, riscand chiar sa nu poata realiza recuperarea acelor pasi de baza.
Si totusi, care sunt cele mai importante beneficii ale educatiei timpurii?
• Socializarea: un element fundamental pentru abilitatile de relationare ale copilului. Pe langa familie, piticul trebuie sa fie expus la socializarea cu altii copii, experienta care il ajuta sa treaca peste timiditate si sa-si intareasca increderea in sine.
• Cooperarea: un concept folositor pentru relatiile pe care le creeaza cel mic. Foarte util mai ales in cazul copiilor care nu sunt obisnuiti sa imparta cu cei din jur, invatarea ideii de cooperare, impartire si perseverare se deprinde tot in primii ani de viata, printr-un program de educatie timpurie.
• Respectul: o atitudine necesara atat in relatiile cu sine, cat si in relatiile cu ceilalti. Intr-un mediu al educatiei timpurii unde se invata conceptul de a imparti si manierele in mod organic, termenul de respect fata de oameni si obiecte personale se invata in acelasi timp cu respectul fata de mediul urban sau natura.
• Entuziasmul pentru invatare: cu cat isi insuseste acest entuziasm mai devreme, cu atat va invata mai usor si mai cu drag. Dragostea fata de lectura, simtul curiozitatii si nevoia avida de cunoastere sunt lucruri care se dezvolta in gradinita si chiar si inainte de aceasta. Lectiile servite intr-o maniera distractiva si totodata interactiva ii ajuta pe cei mici sa invete mai eficient si ii inspira sa-si doreasca sa stie din ce in ce mai mult.
• Lucrul in echipa: o abilitate extrem de utila pentru tot restul vietii. Activitatile centrate pe lucrul in echipa ajuta copiii sa invete cum sa lucreze cu alti membri, cum sa asculte opiniile celorlalti, deprinzand astfel ideea de a coopera si a livra in mod egal, in functie de rolul fiecaruia.
• Concentrarea: modalitatea prin care poate ignora zgomotul de fond, pentru a se dedica actiunii pe care o intreprinde in acel moment. Avand o imaginatie bogata si o energie debordabila, micutii nu pierd nicio sansa de a descoperi lucruri noi, de a trai experiente diferite de cele de pana acum si de a-si face alti prieteni. Educatorii, insa, trebuie sa incerce sa mentina un echilibru intre aceasta energie si sa insufle piticilor abilitatea de ascultare sau urmarire a unor directii, participare in activitati de grup si rezolvare a cerintelor date.
• Rabdarea: o abilitate ce poate fi dezvoltata la varste fragede prin implicarea celor mici in experiente sociale unde pot practica rabdarea. Prin diverse exemple, experiente sau conturarea unor modele, precum impartirea atentiei educatorului sau asteptarea randului, copiii au posibilitatea de a-si dezvolta rabdarea, ceea ce ii face mai disciplinati si mai intelegatori.
O educatie timpurie de calitate reprezinta o baza solida pe care micutul tau va putea construi mai departe. Implica-te in viata celui mic si afla mai multe despre educatia timpurie!