7 moduri in care sa ne ajutam copiii sa-si dezvolte empatia

7 moduri in care sa ne ajutam copiii sa-si dezvolte empatia
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Cum sa iti incurajezi piticul sa se puna in locul celorlalti si sa devina un om bun si intelegator, capabil sa dezvolte relatii sanatoase cu oamenii.

Empatia este o calitate umana pretioasa, pentru ca ea ne ajuta sa intelegem sentimentele celorlalti, „sa ne punem in pielea lor”, si sa interactionam cu grija si bunatate, reusind astfel sa construim relatii puternice cu oamenii din jurul nostru si sa colaboram cu ei.

Spre deosebire de inteligenta si de frumusetea fizica, care depind in mare masura de datele genetice, empatia este o calitate care se invata si, de aceea, este important sa-i ajutam pe copiii nostri de cat mai devreme sa o deprinda.

Empatizeaza cu micutul tau

Este bine ca modelul lui de empatie sa fie relatia cu propriii parinti. Monica Reu ne vorbeste in acest articol despre comunicarea empatica si cum putem construi relatii sanatoase cu copiii nostri.

Exemplu: Iti este frica de cainele acela? E un caine dragut, dar intr-adevar latra foarte foarte tare. Asta poate speria pe oricine. Te tin eu in brate pana trecem de el.

Vorbeste-i despre sentimentele celorlalti

Este important sa inteleaga ca si ceilalti oameni din jurul lui (inclusiv tu) au sentimente, exact ca si el. Vorbeste-i cat mai mult despre acest lucru si incurajeaza-l sa se puna in pielea altora. De asemenea, un lucru util este sa-i si citesti povesti despre sentimente.

Exemplu: Maria se simte acum trista pentru ca i-ai luat jucaria. Tu nu te-ai simti la fel? Hai sa-i dam inapoi jucaria si alegi tu alta cu care sa te joci.

Fetite mici surori in parc cu trotinetele buba

Sugereaza-i modalitati in care sa-si arate empatia

Invata-l sa-si arate empatia fata de ceilalti copii. Exemplu: Hai sa-i aducem lui Mihai niste gheata pentru buba.

Fii un exemplu pentru el

Poate cea mai buna modalitate de a-ti invata copilul sa fie empatic este sa fii tu insati empatica: cand micutul va vedea relatiile puternice pe care le ai cu ceilalti si modul plin de grija si bunatate in care interactionezi cu oamenii, fii sigura ca iti va lua exemplul.

Valideaza-i emotiile dificile

Uneori, cand micutii nostri sunt tristi, nervosi sau dezamagiti, ne grabim sa „reparam” situatia, sa facem sentimentele „rele” sa dispara cat mai repede, pentru ca vrem sa ii protejam de orice suferinta. Cu toate acestea, este important sa intelegem ca aceste stari si sentimente dificile fac parte din viata, iar copiii trebuie sa invete sa le faca fata.

De fapt, numind si validand sentimentele dificile ca atare (si nu prefacandu-ne ca nici nu exista) il vor ajuta pe micut sa le gestioneze – exemplu: Esti foarte nervos acum pentru ca am stins televizorul. Te inteleg. Iti place foarte mult desenul asta. E ok sa fii nervos. Cand nu mai esti nervos poti sa alegi tu daca vii cu mine in bucatarie sa pregatim papa-bun sau te joci cu lego.

Mama cu bebelusul close up

Nu mereu „imi pare rau” e solutia

De multe ori insistam ca micutii nostri sa isi ceara scuze, ca o forma de a-si asuma responsabilitatea pentru actiunile lor. Insa multi copii de 2-3 ani nu inteleg pe deplin ce inseamna „imi pare rau” si nici nu ii ajuta sa fie mai empatici.

Mult mai util este sa-i ajutam sa se concentreze pe sentimentele celorlalti: Maria, uite-te la Ioana – plange, e foarte suparata. Isi freaca bratul acolo unde ai impins-o. Hai sa vedem daca se simte ok.

O asemenea abordare il va ajuta pe pitic sa faca conexiunea intre actiune (Maria a impins-o pe Ioana) si reactie (Ioana plange).

Baietel pupa pe obraz fetita coronita de papadii toamna

Ai rabdare

Dezvoltarea empatiei se intampla in timp. Nici un copil de trei ani nu va fi pe deplin empatic (multi adulti nu reusesc sa fie). Este firesc ca atunci cand este mic, mai ales la varsta de 1-3 ani, copilul sa se concentreze pe tot ce inseamna eul lui: eu, al meu, pe mine, fara sa aiba multa intelegere pentru sentimentele celorlalti.