Cum se dezvolta abilitatile sociale ale copilului tau

Cum se dezvolta abilitatile sociale ale copilului tau
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Dezvoltarea sociala a bebelusului tau este uimitoare de urmarit. Cel mic incepe sa dezvolte abilitati sociale foarte devreme. Interactionand cu tine, el va invata cum sa isi faca prieteni si cum sa se conecteze cu alti oameni din viata sa.

Ascultandu-ti vocea, privindu-te si simtindu-ti atingerea, va ajunge sa inteleaga cum sa se conecteze in moduri similare cu alte persoane cu care interactioneaza si cum sa caute si sa se bucure de compania altora.

prima poza

Care sunt etapele de dezvoltare a abilitatilor sociale? In calitate de parinti, este esential sa intelegem diferitele etape ale dezvoltarii abilitatilor sociale pe care le traverseaza copiii.

1-3 luni

Nou-nascutul tau este o fiinta sociala independenta cu trasaturi distincte de caracter. De la bun inceput, se bucura sa fie atins, tinut in brate si sa i se vorbeasca si zambeasca. Inca din prima luna, copilul tau incepe sa experimenteze sa faca diferite fete. Ii face placere sa se uite la chipul tau in locul oricarui alt lucru si iti copiaza anumite expresii faciale si gesturi.

Inca dinainte sa implineasca trei luni, bebelusul tau observa cu atentie ce se intampla in jurul lui. La aceasta varsta te va rasplati pentru toata munca ta cu primul sau zambet real. Si curand dupa aceea va deveni si mai fermecator, incepandu-si fiecare "conversatie" cu un zambet mare si gangurind in acelasi timp.

Ganguritul poate reprezenta un instrument de socializare pentru bebelusi care il ajuta sa devina o persoana deschisa in interactiunile cu ceilalti. Atunci cand bebe gangureste, vei observa ca asteapta un raspuns din partea ta si chiar face o pauza lunga pentru a-ti astepta reactia. Dupa ce ii raspunzi, tu vei fi cea care va tacea , iar el va fi cel care va vorbi – ceea ce arata ca deja aveti o conversatie. Daca tu nu ii raspunzi, cel mic poate sa-si schimbe tonalitatea vocii ca sa iti atraga atentia.

4-6 luni

In aceasta perioada ramai persoana preferata pentru bebe, insa cel mic devine din ce in ce mai entuziasmat de intalnirea cu oameni noi; bebe chiuie, chicoteste si se bucura zgomotos. Pe masura ce devine mai mobil, bebelusul tau incepe sa observe alti bebelusi insa deocamdata nu este atras sa se joace cu ei.

a doua poza

6-12 luni

Acum poti observa ca cel mic devine din ce in ce mai timid cand vede fete noi si poate dezvolta anxietate de separare pe masura ce intelege ca nu poti fi alaturi de el tot timpul. Anxietatea de separare este o parte normala a dezvoltarii sale si de obicei atinge varful intre 10 si 18 luni.

a treia poza

1-3 ani

Copilul poate fi mai dispus sa porneasca o prietenie adevarata de unul singur. Insa si acum el este mai atras de jocurile pe care le practica alt copil, decat de prietenia lui. Abia dupa ce depaseste varsta de trei ani, cel mic este din ce in ce mai dispus sa selecteze activitati deoarece isi doreste sa fie in compania unui anumit prieten de joaca.


Acestea sunt cateva dintre schimbarile care pot aparea in timpul vietii celui mic. Retine ca relatia ta cu el joaca un rol major in dezvoltarea sanatoasa a abilitatilor sociale. Copiii care beneficiaza de asistenta si ingrijire consecventa au mai multe sanse sa dezvolte ulterior un stil de atasament sigur. In caz contrar, pot dezvolta un stil anxios. Tu il inveti pe copilul tau sa fie sociabil?