Cand este tehnologia binevenita in viata copilului?

Cand este tehnologia binevenita in viata copilului?
Andreea Badica

Andreea este terapeut comportamental si vicepresedinte Senzo Kids, un centru pentru dezvoltarea si integrarea copiilor cu dificultati.

In societatea in care traim, tehnologia domina atat viata copiilor cat si a adultilor. Descopera cand este tehnologia binevenita in viata celui mic.

In societatea in care traim, tehnologia domina atat viata copiilor cat si a adultilor si un lucru este clar: parintele nu poate sa o excluda din viata celui mic. Motivul principal este ca, acum, modul de a invata este cu mult diversificat fata de acum 10 sau 15 ani, iar tehnologia este prezenta in tot mai multe domenii de activitate.

Daca acum 10 ani, atat la gradinita cat si la scoala, copiii invatau numai din abecedare sau cartile si caietele specifice varstei, acum, in zilele noastre, exista scoli in care tehnologia este deja integrata. Tinand cont ca, in anumite scoli tehnologia face parte din invatamantul elementar, excluderea acesteia din viata copilului tau ar putea fi in defavoarea lui pe viitor. Asa cum va spuneam si in articolele precedente un parinte trebuie sa se gandeasca la viitor si sa ia decizii privind cresterea si educatia copilului judecand pe termen lung si nu pe moment.

In ceea ce priveste tehnologia, studiile sunt impartite, si pro si contra. Cele mai multe articole legate de aceasta tema militeaza impotriva folosirii tehnologiei in educatia copiilor. In urma studiilor efectuate, unii specialisti exclud total accesul copiilor de pana in doi ani la laptop-uri, tablete sau calculatoare, dar este un lucru gresit pentru ca cel mic ar trebui sa fie familiarizat cu acestea din timp.

Motivele pentru care tehnologia nu este benefica in viata copilului sunt importante si cantaresc destul de greu atunci cand parintele trebuie sa decida daca ii permite copilului sau sa aiba acces la ea sau nu. Specialistii sustin ca expunerea copilului prea mult timp la tehnologie poate sa cauzeze probleme precum lipsa imaginatiei si a creativitatii, sedentarism, indisciplinare, abilitati sociale insuficient dezvoltate, iar atentia si concentrarea pot fi reduse. Trebuie sa gasiti un echilibru pentru ca dozajul de tehnologie in viata copilului sa fie unul corect si constructiv pentru el.

cand-este-tehnologia-binevenita-in-viata-copilului


Cu toate acestea, pe langa argumentele contra sunt si multe beneficii pe care tehnologia le aduce in viata si dezvoltarea copiilor. Ea este benefica mai ales pentru dezvoltarea unor abilitati precum performanta vizuala, abilitatile motorii fine, imitatia, etichetarea, identificarea obiectelor sau gandirea logica. Pe langa acestea, un plus pe care il aduce tehnologia este acela ca prin intermediul aplicatiilor diverse, disponibile pe tablete, il poate ajuta pe cel mic sa inteleaga notiuni abstracte precum culori sau emotii. De asemenea, accesul copilului la tableta sau laptop unde se poate juca o multime de joculete, il poate ajuta sa isi faca o idee despre spiritul de echipa, despre ce inseamna competitia si care este scopul final al acesteia.

Mai mult, prin accesul la tableta, micutul poate sa invete intr-un mod simplu si uneori mult mai placut sa scrie, sa invete alfabetul sau sa faca calcule matematice. cand-este-tehnologia-binevenita-in-viata-copilului
In ceea ce priveste folosirea tehnologiei, desi sunt cat se poate de adevarate atat argumentele pro cat si cele contra, tot ce conteaza cu adevarat este modul in care copilul are acces la aceasta. Parintele este cel care decide de la ce varsta ii permite copilului sa foloseasca tehnologia si tot el este cel care decide si cat timp ii permite acestuia accesul la tableta, laptop sau telefon.

Comportamentul copilului, in functie de timpul si aplicatiile la care are acces, ii va spune parintelui daca acesta isi dezvolta abilitati sau daca tehnologia nu este benefica pentru el. Este foarte important, dragi parinti, sa fiti atenti la timpul pe care copilul il petrece in fata gadget-urilor si la ce tip de jocuri sau aplicatii este expus. Recomand evitarea jocurilor in care au loc lupte sau alte tipuri de violenta.

Din punctul meu de vedere, tehnologia poate sa fie un instrument util de invatare atata timp cat accesul la ea ii este monitorizat de catre parinte. Totodata, parintele trebuie sa fie constient ca accesul la tehnologie nu trebuie sa afecteze celelalte activitati specifice varstei copiilor precum mersul in parc, joaca cu parintii sau cu ceilalti copii, ora de somn, joaca cu jucarii sau plimbarile in aer liber. Este extrem de important sa existe o balanta intre accesul la tehnologie si celelalte activitati de petrecere a timpului.

cand-este-tehnologia-binevenita-in-viata-copilului


Pana la articolul urmator in care va voi prezenta o lista de aplicatii pe tableta menite sa ajute la dezvoltarea abilitatilor si folosirea acesteia in beneficiul vietii copilului, va doresc sa va bucurati de piticii vostri si sa-i cresteti frumos.


Toate cele bune,
Andreea Badica.