7 sfaturi pentru a ne ajuta copiii sa aiba incredere in ei insisi

Increderea in sine este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copilului inca din primii ani de viata, fiind garantul succesului sau ulterior la scoala si, in definitiv, in viata.
Increderea in sine este credinta in propria putere de a-ti controla corpul, comportamenul si provocarile care apar din lumea exterioara. De aceea, copiii care sunt increzatori sunt dornici sa invete lucruri noi si sa accepte provocari, fiind, de asemenea, capabili sa coopereze si sa se inteleaga cu ceilalti.
Dar cum se dezvolta increderea in sine?
Atunci cand se nasc, copiii nu se auto-percep ca fiind fiinte separate si distincte, insa, pe masura ce cresc si interactioneaza cu cei din jurul lor (in special, cu parintii), acest sentiment incepe sa se contureze pe baza feedback-ului pe care il primesc: daca vor primi grija si atentie, ei vor incepe sa se perceapa ca fiinte importante si demne de iubire, insa daca vor fi neglijati si tratati cu raceala, increderea lor in sine va avea de suferit.
Cu alte cuvinte, parintii sunt cei care ii formeaza copilului sentimentul increderii in sine, inca din primele luni de viata.
De aceea, noi iti dam cateva sfaturi pentru cum poti incuraja increderea in sine a piticului, zi de zi:
Creeaza rutine si obiceiuri
Cand activitatile si evenimentele sunt previzibile, adica se intampla aproximativ in acelasi fel si in acelasi moment al zilei, in (aproape) fiecare zi, copilul tau se va simti in siguranta, increzator si capabil sa-si controleze propria lume – pentru ca stie mereu ce urmeaza. Daca activitatile apar intr-un mod haotic, acest lucru ii poate provoca multa anxietate, pentru ca lumea isi pierde din sens si poate parea infricosatoare. Cand copiii stiu ce urmeaza, ei se simt mai liberi sa se joace, sa creasca si sa exploreze. Citeste aici si despre obiceiul sanatos al povestilor de familie (http://www.mamicileiubesc.ro/cat-de-importante-sunt-povestile-de-familie-pentru-copiii-nostri).
Creeaza-i mereu conditii pentru joaca
Jocul este modul in care copiii invata lucruri despre ei insisi, despre ceilalti oameni si despe lume. De aceea, este important ca joaca lor sa ii invete cum sa rezolve probleme si cum sa capete incredere in sine – a potrivi piesele in formele potrivite, a baga creioanele intr-o sticla (http://www.mamicileiubesc.ro/8-jocuri-montessori-cu-obiecte-pe-care-deja-le-ai-acasa) sunt asemenea activitati. Lasa-i timp pentru joaca si asigura-te ca are mereu toate conditiile sa se joace.
Invata-l sa gaseasca solutii
Fii alaturi de copilul tau cand infrunta situatii problematice si ajuta-l cand este cazul, insa nu-i oferi tu mereu solutia. Lasa-l sa-si dea seama singur cum functioneaza lucrurile si cum pot fi rezolvate problemele. De multe ori, momentele lui de maxima frustrare sunt, de fapt, cele mai bune oportunitati sa-si dezvolte sentimentul de incredere in propriile puteri si propria competenta. Insa asigura-te mereu ca esti acolo ca sa-l incurajezi.
Aloca-i responsabilitati
Este foarte important ca piticul tau sa se simta util si indispensabil, asa ca asigura-te ca ii aloci mereu si o mica sarcina, pe masura puterilor lui, fie ca e vorba de ajutor la sortat rufele uscate, udat florile sau stransul jucariilor.
Sarbatoriti succesul
Arata-i de fiecare data ca observi succesele copilului tau – acest lucru il va ajuta sa-si intareasca increderea in sine. Spre exemplu, puteti face un album foto cu realizarile lui in care sa consemnati fiecare mica victorie.
Vino cu explicatii pentru experientele lui de invatare
Asigura-te ca arati intelegere si empatie de fiecare data cand greseste, astfel incat sa inteleaga fiecare experienta de „esec” ca pe o experienta care l-a adus cu un pas mai aproape de succes. De exemplu: „Ai incercat sa iti torni singur sucul, bravo! Uite, e ceva suc si in pahar, o parte s-a varsat pe masa, dar nu trebuie sa te superi pentru asta. Uite aici buretele, poti sa-l stergi. E cam grea pentru tine cutia aia de suc, o sa-ti pun in ceva mai mic si poti sa mai incerci o data.”
Fii tu insati un model
Puterea exemplului este de multe ori cea mai puternica tehnica de a-ti ajuta copilul sa invete: fii intotdeauna increzatoare si constanta pentru a-i inspira si copilului tau sa fie la fel.