Cum se manifesta depresia postnatala

Cum se manifesta depresia postnatala
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Nasterea unui bebelus aduce cu sine o stare de fericire nemaiintalnita, dar si multe griji si frici. Ceea ce e perfect normal, dat fiind faptul ca viata ti se schimba total dupa acest eveniment. Foarte multe mamici, insa, se confrunta cu o stare accentuata de depresie dupa nastere, numita depresia postnatala sau depresia postpartum.

Un episod depresiv aparut intre 4 saptamani si 1 an dupa nastere intra in tabuu-ul depresiei postnatale. Se manifesta prin aceleasi simptome ca in orice alt episod depresiv din alt moment al vietii noastre: tristete in cea mai mare parte a zilei, pierderea interesului pentru activitati care inainte erau placute, tulburari ale apetitului alimentar, tulburari de somn, sentimente de deznadejde, de vinovatie, oboseala, lipsa de vlaga, dificultati de concentrare sau capacitate de memorare redusa”, spune psihologul clinician si psihoterapeut Georgeta Savu.

Aceste sentimente sunt resimtite zilnic, in cea mai mare parte a zilei.

In cazul unei depresii postnatale, tanara mama este coplesita de ingrijorari, de ganduri care nu-i dau pace legate de capacitatea ei de a avea grija de un copil, de modul in care bebelusul ii va schimba total viata personala sau profesionala si mai ales de modul in care arata din punct de vedere fizic, adauga psihologul Georgeta Savu.

Depresia postpartum este determinata in principal de modificarile hormonale semnificative si bruste care apar imediat dupa nastere. Pe langa asta, alti factori, precum episoade depresive anterioare, situatiile familiale dificile sau absenta suportului partenerului pot accentua toate aceste ganduri negre”, spune si psihoterapeutul Manuela Varzaru.

Aproximativ 1 din 8 femei dezvolta depresie postpartum de lunga durata in saptamanile si lunile de dupa nastere.

Mai important este, insa, faptul ca acest episod este tratabil.

depresia postpartum

Familia este cea mai in masura sa ajute proaspata mamica sa treaca prin aceste anxietati, cu un puternic suport afectiv si moral, dar si cu ajutorul concret la ingrijirea bebelusului, spune psihologul clinician Manuela Varzaru.

Cateva mamici ne-au povestit care au fost gandurile negre care le-au dat tarcoale imediat dupa nastere, dar si cat de nefondate li se par acum, la cateva luni sau ani dupa nastere.

Acum imi vine sa rad, cand imi amintesc. In primul rand, nu suportam ca cineva sa se uite la fetita mea, cand veneau cunostinte sau rude in vizita. Cand puneau bani in hainute sau patut imi venea sa ii arunc pe geam. In plus, aveam impresia ca fetita mea nu vede, nu se dezvolta cum trebuie, eram paranoica. Gandurile astea au trecut cand a implinit 6 luni”, spune Andreea.

Ma simteam o mama foarte neputincioasa si credeam ca nu merit o asa mare fericire. Aveam multe ganduri negre si la un moment dat chiar am inceput sa scriu o scrisoare de adio pentru fiica mea. Dupa un timp, am recitit scrisoarea si mi-am dat seama ca sufar de o mare depresie postpartum, asa ca am luat atitudine. Am cerut ajutor celor din jur si unui specialist, ca sa scap de ea cat mai repede”, povesteste si Stefana.

M-am confruntat cu depresia postnatala la primul copil. Aveam impresia ca nu sunt o mama buna pentru ca nu imi dadeam seama de ce plange copilul. Ceea ce e normal, pana te inveti cu copilul si el cu tine. Daca imi aratai un deget, plangeam. Stadeam asa prost cu nervii, mi se parea ca nu faceam nimic bine si bun. Insa, cu ajutorul sotului si al familiei, am depasit perioada. La al doilea copil n-am avut timp de depresie. Nici nu stiu macar cand a crescut”, adauga Oana.

Asadar, depresia postnatala este tratabila, dar pentru acest lucru e nevoie sa ceri ajutor. Cu sprijinul unui psiholog sau psihoterapeut, impreuna cu suportul moral si afectiv al familiei si partenerului de viata, urmele depresiei pot fi inlaturate repede si definitiv.