De ce sa nu le spunem copiilor nostri ca sunt destepti

De ce sa nu le spunem copiilor nostri ca sunt destepti
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Am descoperit cateva motive pentru care s-ar putea sa fie mai sanatos sa-i spui celui mic „ai facut o treaba buna, dragul meu!” decat „ce destept esti!”.

Atunci cand eram copii, ideea de „a fi destept” era foarte prezenta si puternica in vietile noastre: acasa, parintii ne spuneau ca suntem destepti, la gradinita eram laudati ca suntem destepti cand faceam lucrurile bine, iar, la scoala, deja aparuse grupul copiilor destepti, care iau note bune, si nu toata lumea facea parte din acest grup.

Insa, conform unei miscari tot mai puternice in parenting si educatie, aparent inofensiva lauda „ce destept esti!”, spusa copilului inca de la varste foarte mici, ar trebui reconsidearata: un copil care se auto-catalogheaza drept „destept” va dezvolta un soi de autosuficienta care il va impiedica sa evolueze si il va face mai temator in fata esecurilor, de frica sa nu isi piarda aceasta eticheta.

Mentalitate fixa versus mentalitate de crestere

Cu alte cuvinte, intre a-i spune copilului „bravo, ce destept esti!” si „bravo, ai facut o treaba foarte buna!” este o diferenta subtila, si totusi esentiala pentru formarea mentalitatii celui mic. Prima varianta incurajeaza o mentalitate fixa, in care oamenii fie sunt, fie nu sunt destepti, inteligenta fiind un lucru determinat genetic, in timp ce a doua incurajeaza o mentalitate de crestere in care capacitatile si inteligenta pot fi crescute prin efort, perseverenta si, bineinteles, esec.

Baiatel se joaca cu caruciorul afara in parc

Riscul intre a-i spune unui copil ca face bine lucrurile pentru ca este destept (si nu pentru ca a depus efort pentru asta) este ca atunci cand va da gres, esecul ii va spune ca nu este, de fapt, destept, iar acest lucru il poate deprima si il va face sa renunte. In schimb, daca ii spui ca a facut lucrurile bine pentru ca a depus efort, pentru ca s-a chinuit, pentru ca a incercat pana a reusit, acest lucru il va face sa vada esecul ca pe un rezultat perfectibil: esecul nu inseamna decat ca nu a depus suficient efort, nu s-a chinuit suficient, pasul urmator fiind sa depuna mai mult efort, sa fie mai perseverent.

Copiilor „destepti” le e frica sa greseasca

„Greselile cresc creierul” spune Jo Boaler, profesor de educatie matematica la Universitatea Standford. Este un lucru stiut ca creierul nostru functioneaza ca un muschi: cu cat il folosim mai mult, cu atat creste mai mult; iar conexiunile neuronale se formeaza si se adancesc mai mult atunci cand gresim rezolvand probleme complicate, decat atunci cand le rezolvam in mod repetat pe cele usoare.

Fetita in rochita roz se joaca afara de-a bucataria

Prin urmare, ceea ce este important pentru a imbunatati capacitatile cuiva este ca acea persoana sa fie provocata (prin ceva mai dificil decat poate rezolva cu usurinta), insa pentru acest lucru trebuie sa existe disponibilitatea de a fi provocat – pe cand atunci cand un copil poarta eticheta copilului destept, el nu va risca sa greseasca si, prin urmare, nu se va lasa provocat.

In general, cu cat copiii sunt catalogati de mai devreme ca fiind „destepti sau „inzestrati”, ei vor fi mai putin disponibili sa fie provocati. Ei vor evita situatiile in care ar putea face greseli, incercand tot mai mult sa ramana in propria zona de confort si, in felul acesta, vor stagna. Iar aceasta mentalitate fixa va persista si in perioada lor adulta.

Prin urmare, mamici, este important sa le transmitem copiilor ca fiecare zi este o ocazie buna sa devenim mai buni la ceva, ca fiecare provocare si problema dificila trebuie abordata cu exercitiu si perseverenta.