7 sfaturi pentru decorarea camerei piticului

Decorarea camerei perfecte pentru bebelusul tau poate fi o experienta placuta si emotionanta, iar tu, mamica sau viitoare mamica, probabil ti-ai pus deja o multime de intrebari despre cum va arata cuibusorul piticului tau. Pentru a te ajuta sa faci cele mai bune alegeri, ti-am pregatit cateva trucuri de care sa tii cont in momentul cand te apuci de treaba, fara sa cheltuiesti o avere pentru a avea o camera minunata pentru micutul tau.
Alege cu grija culorile camerei
Indiferent de culoarea pe care o alegi, asigura-te ca aceasta are o tonalitate calda. Culorile pastel transmit o stare de fericire, confort si dau impresia de spatiozitate. Poti adauga cateva pete de culoare mai aprinse cum ar fi rosu, portocaliu sau galben care stimuleaza mintea si au un efect energizant, benefic pentru dezvoltare.
Uite cateva informatii utile despre culori si impactul fiecareia:
- Rosul are o incarcatura emotionala puternica, stimuleaza corpul si mintea, conduce la cresterea pulsului si a presiunii sangelui.
- Rozul, culoarea preferata a fetitelor, evoca empatie, feminitate si creaza o atmosfera calma.
- Galbenul este asociat cu fericirea si motivatia, totusi, in nuante prea puternice poate provoca sentimente de furie si frustrare.
- Portocaliul inspira comunicare interpersonala si influenteaza, in general, natura sociala. Cu toate acestea, folosit in exces, ca si galbenul, provoaca supra-stimulare.
- Albastrul contribuie la calmarea trupului si a mintii, ajuta la un somn linistit si, in general, are efectele opuse culorii rosii.
- Verdele, asociat cu natura, sanatatea si buna dispozitie, creaza un mediu seren si calm; expunerea copilului la culoarea verde poate chiar spori capacitatea acestuia de mai tarziu de a citi.
Nu uita sa pictezi tavanul pentru ca piticul tau va petrece mult timp cu privirea indreptata acolo. De ce sa nu-i oferi ceva la care sa poata contempla. Daca alegi sa colorezi tavanul cu un desen la care bebelusul sa se uite cand nu il ia somnul, opteaza pentru niste culori linistitoare.
Ai grija ca spatiul pe care il creezi sa ofere siguranta micutului
In primii ani de viata, copiii sunt supusi unui risc permanent de a se rani, asa ca cel mai bine este sa iti iei toate masurile de precautie dinainte. Printre lucrurile cele mai importante pe care sa le ai in vedere, se numara amplasarea obiectelor de mobilier dure, colturoase, de care bebelusul se poate lovi. Ai grija ca acestea sa se afle la inaltimi la care piticul sa nu poata ajunge in primii ani de viata, iar acest lucru este valabil si pentru prize. De asemenea, ai grija la ferestre! Acestea ar trebui pozitionate astfel inca, chiar si in cazul in care le lasi deschise, copilul sa nu poata ajunge la ele.
Pentru siguranta piticului, este foarte important sa doarma in patutul lui
Bebelusii pana intr-un an nu ar trebui niciodata sa doarma in patul adultilor sau pe o canapea, ci intr-un patut creat special pentru el. Asigura-i piticului tau o saltea ferma, paturi si pilote confortabile si nu-l lasa sa doarma alaturi de jucarii. In felul acesta, elimini riscul ca bebelusul tau sa isi acopere fata in timpul somnului sau sa inghita componente ale jucariilor. De asemenea, indicat ar fi sa nu lasi panglici sau alte obiecte care atarna deasupra patului si la care bebelusul poate ajunge in momentele in care nu il supraveghezi.
Aseaza pe jos un covor gros si pufos
Un covor are principalul avantaj ca va pastra linistea cand cineva intra in camera in timp ce copilul doarme. Pe langa asta, cand piticul va incepe sa mearga “de-a busilea” sau la primele sale incercari de a merge in picioare, un covor pufor va atenua cazaturile si va indeparta riscul de a se lovi. Daca te hotarasti sa investesti in acest obiect de decor, alege o culoare neutra care sa se potriveasca cu restul camerei, indiferent pentru ce culori vei opta.
Asigura-te ca spatiul piticului beneficiaza de cat mai multa lumina naturala
Daca ai posibilitatea, lasa soarele sa intre cat mai mult in camera piticului pentru ca expunerea la lumina naturala vine la pachet cu o multime de avantaje. Pe langa faptul ca ajuta la mentinerea unui ciclu normal de somn pentru cel mic, are si numeroase beneficii asupra sanatatii. Lumina soarelui ajuta la pastrarea echilibrului hormonal pentru cei mici in aceeasi masura in care incurajeaza circulatia sangelui si producerea vitaminei D pentru organism. In cee ace priveste design-ul, vei fi uimita de felul in care lumina soarelui va face camera sa para mult mai spatioasa decat este de fapt.
Pastreaza cuibusorul piticului tau cat mai simplu
Mai putine obiecte inseamna mai mult spatiu si un risc mai scazut pentru bebelusul tau de a se accidenta. Poti cumpara niste cosuri moi pentru a depozita hainele sau jucariile copilului. Alte obiecte care iti vor fi de folos sunt: o lampa cu lumina slaba care ii va oferi piticului tau, pe timpul noptii un sentiment de siguranta si confort si o masuta pe care sa ii schimbi scutecele.
Nu uita de tine si de confortul tau
Desi probabil ca, in timp ce te gandesti cum va arata camera piticului ai in minte doar imaginea lui, nu uita ca si tu vei petrece foarte mult timp aici. Asigura-te ca ai un spatiu al tau, confortabil –un fotoliu, de exemplu - in care sa alaptezi, sa ii citesti piticului povesti inainte de culcare sau sa ii veghezi somnul in serile agitate. Cand alegi patutul copilului, ai grija ca inaltimea acestuia sa fie una potrivita si pentru tine, iar acest lucru este valabil si cu masuta de schimbat scutece.
Pe langa toate aceste sfaturi, probabil cel mai important element este imaginatia ta.
Mamici, asteptam sa ne spuneti cum arata cuiburile piticilor vostri!