8 moduri de a practica bunele maniere
.jpg)
Copiii invata bunele maniere de foarte mici, inca de la primii pasi. Chiar daca nu sunt constienti, ei repeta ce vad la parintii lor. De aceea trebuie sa acorzi o importanta mai mare la comportamentul tau si sa ii inspiri regulile de buna conduita in fiecare zi, ca sa devina un obicei si pentru el.
Uite cum poti sa-i modelezi pe cei mici, prin propriile exemple:
Respecta spatiul celuilalt. Invata-l pe cel mic sa fie constient de spatiul pe care il ocupa si, totodata, sa nu acapareze spatiul celuilalt. Fie ca e vorba de banca, locul de joaca, camera fratilor. Prima lectie ar fi sa ceara mereu voie sa imprumute sau sa ia un lucru care nu ii apartine.

Nu vorbi peste celalalt. Poate fi una dintre cele mai grele lectii, pentru ca cei mici nu prea au stare. Dar daca se obisnuieste sa-si astepte randul la masa, la joaca, atunci cand este intr-o conversatie, va intelege ca asa stau lucrurile si la oamenii mari. Trebuie sa i se arate cand e randul lui sa vorbeasca, sa se joace sau sa-si primeasca desertul. Doar asa va arata respect pentru cel de langa el.

Tine cont de regulile de la masa. Da, stim, sunt multe reguli de conduita in timpul mesei, dar puteti incepe cu cele mai simple: sa nu vorbeasca cu gura plina, sa astepte sa manance toti de la masa si apoi sa se ridice, sa nu stea pe telefon, sa curete in urma lui, sa foloseasca tacamurile cu atentie, ca sa nu raneasca pe cineva.
Asteapta la rand. Fie ca vrem sau nu, toata viata vom avea de asteptat la rand. La coada la magazin, la posta, la bilete la film, la concert. Este important ca de mici sa stim ca trebuie sa nu ne bagam in fata altcuiva in timp ce asteptam. Totodata, cel mic poate fi invatat ca poate profita de acest timp sa citeasca ceva, sa socializeze, sa afle cat mai multe despre locul in care se afla.

Respecta regulile de igiena. Fie ca e vorba de un simplu stranut, de sters nasul sau de spalat pe maini dupa ce se joaca pe afara, cel mic trebuie sa fie constient ce inseamna igiena si de ce trebuie sa ii acorde importanta deplina, pentru a fi sanatos.
Respect pentru adulti. Copiii trebuie sa afle cum sa se adreseze corect fata de adulti. Din cateva exemple banale, ei pot retine cu usurinta cum s-o salute pe vecina in varsta, pe doamna invatatoare sau pe domnul doctor.
Ofera recompense pentru a incuraja micile gesturi de politete. Copiii reactioneaza cel mai rapid atunci cand primesc un premiu, o mica recompensa. Iar cu cat le vei semnala asta, cu atat mai mult vor continua in directia buna. Iar dupa ce trec de varsta micilor recompense, le va intra in reflex sa spuna “multumesc”, “scuze” sau “te rog”.
Nu uita, copiii sunt ca un burete. Absorb tot ce vad in jur. Asa ca prima lectie de bune maniere i-o vei oferi chiar tu. Ai grija cum vorbesti si ce gesturi faci in prezenta lui, pentru ca asa va face si el.