Ar trebui sa-i rasfatam pe cei mici de Craciun?

Ar trebui sa-i rasfatam pe cei mici de Craciun?
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Ar trebui sa-i rasfatam pe cei mici de Craciun? Cat de mult este prea mult?

Mai multi psihologi au analizat acest subiect. Unii dintre ei sugereaza ca multe dintre cadourile pe care le cumparam pentru copii nostri sunt expresii ale lucrurilor pe care am fi dorit sa le detinem in copilarie. Cu cat simtim mai mult ca am fost lipsiti de lucruri ca si copii, cu atat mai mult dorim sa ii coplesim cu daruri pe copii nostri. Pe de alta parte, cei care au fost "supraincarcati" cu daruri in vremea copilariei stiu foarte bine ca fericirea nu se afla in exces. Psihologii afirma ca perioada sarbatorilor vine cu urmatoarele lectii valoroase despre importanta familiei, caritate si recunostinta.

poza articol 1

Lectia generozitatii

Insuflati-le celor mici ca perioada sarbatorilor inseamna a darui inainte de a primi. Gasiti materiale educationale adecvate sau pur si simplu vorbiti despre experientele celor care sunt mai putin norocosi. Unele familii sustin case de copii prin donatii, jucarii sau imbracaminte, si isi acorda sprijinul altor familii, in special in timpul sarbatorilor.

poza articol 2

Lectia despre recunostinta

Copiii devin mai constienti de recunostinta atunci cand o vad si o aud. Recunostinta se invata luand exemplul parintilor. Aici intervine datoria noastra de a ne exprima aprecierea pentru lucrurile si oamenii pe care ii avem alaturi. Desigur, vor exista ocazii cand copilul dvs. va fi dezamagit de un cadou. Explicati-i ca cineva a depus mult efort pentru a-l alege si incurajati-l sa isi arate aprecierea pentru orice cadou, chiar si atunci cand are o valoare materiala mica.

poza articol 3

Lectia satisfactiei intarziate

Cu toata atentia acordata cadourilor si listelor pentru Mos Craciun, copiii isi pot pierde repede rabdarea. Este important sa le oferim timp pentru a-si exprima ideile de cadouri pe care le au, fara ca aceste dorinte sa fie indeplinite imediat. Satisfactia intarziata si toleranta la stres sunt lectii de viata importante pentru copii, iar Craciunul este o mare oportunitate pentru a intelege aceste lucruri. Copiii vor incerca de fiecare data sa ne testeze limitele. Chiar daca ne este greu sa nu cedam in fata rugamintilor lor, trebuie sa ii facem sa inteleaga si sa invete ca nu intotdeauna pot primi ceea ce vor.

poza articol 4

Lectia implicarii

In cele din urma, Craciunul ar trebui sa fie un moment de familie si este important pentru copii sa vada ca nu este vorba doar despre cadouri. Mai sunt multe de facut pana la Craciun! Realizarea decoratiunilor de casa, atat pentru camera, cat si pentru bradul de Craciun, este o distractie placuta la orice varsta. Prepararea prajiturilor este o modalitate excelenta de a include intreaga familie. Activitati cum ar fi impachetarea cadourilor, asezarea mesei de Craciun, cantatul colindelor sau vizionarea filmelor in familie va pot aduce pe toti impreuna si va vor ajuta sa va creati amintiri minunate de Craciun.