Biologia personalitatii copilului nostru

Biologia personalitatii copilului nostru
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Cum putem sa ne intelegem copilul si ce ne poate spune el prin comportamentul lui?

Oamenii de stiinta sunt de parere ca aproape 50% dintre variatiile personalitatii tin de factori genetici. De ce este diferit de felul in care reactionam noi? Cauzele fac referire la biologia lui, la temperament si la inclinatiile innascute. Observi copilul cand te supara cu usurinta, cand este mai precaut sau cand invata cu usurinta o noua rutina, cum ar fi spalatul pe dinti sau strangerea jucariilor.

Curiozitatea, creativitatea, cautarea de nou, precautia, compasiunea sau competitivitatea, toate acestea sunt intr-o oarecare masura mostenite. In mare parte, comportamentul si felul in care copilul reactioneaza in diverse situatii depinde de temperament.

Micutii deslusind o carte

Temperamentul nu se schimba insa si nu este invatat. Adesea, daca avem doi sau trei copii, observam cat de diferiti sunt: unul este foarte activ si energic, iar altul este mai lent si are nevoie de mult mai mult timp sa se pregateasca pentru o alta activitate. Chiar si noi ca parinti putem sa fim diferiti de unul dintre copii. De aici si neintelegerile. Daca eu ca mama sunt mai energica si activa, iar unul dintre copii este mai calm si lent, cu o nevoie mare de predictibilitate si o toleranta mica la incertitudini, ne va fi mai greu in anumite situatii sa ne intelegem. De exemplu, pentru copil, schimbarile de program pot fi o sursa de stres, iar pentru mine o provocare. Insa odata ce ne cunoastem, eu pe mine, care este biologia si care sunt nevoile mele datorate temperamentului si care este temperamentul copilului, am facut deja un pas important in a reduce mult conflictele si neintelegerile noastre de zi cu zi. Pot sa anticipez cu mult mai multa usurinta cum va reactiona copilul sau ce are nevoie sa ii ofer ca sa se adapteze mai usor. Astfel, nu judec si nu interpretez gresit reactiile lui.

Cum imi pot intelege copilul din perspectiva temperamentului lui?

Pot sa observ comportamentul si diferentele prin cateva tipuri de reactii si abilitati:

 • Nivelul de activare sau de energie. Sunt copii foarte energici, activi, care au nevoie de multa miscare si altii care sunt mai putin energici. Ce au nevoie toti copiii este sa le oferim acel mediu in care sa se poata exprima, altfel devine foarte frustrant. Ori sunt copii expusi la mult prea multa activitate fizica, ori copii care stau mai mult in casa si au putine experiente de miscare si sport pe masura nevoilor lor.

  Tati il ajuta pe bebe cu primii pasi

 • Reactivitatea emotionala. Sunt copii care plang usor sau se infurie rapid si altii care reactioneaza cu un disconfort mai scazut. Important este pentru noi, parintii, sa le validam, acceptam, intelegem starile prin care trec fara sa ii pedepsim sau sa ne infuriem noi pe ei. Sigur, asta uneori ne este foarte greu, mai ales cand noi suntem diferiti de ei, sau cand plansul, furia sau smiorcaiala copilului ne reaminteste experientele noastre dureroase din copilarie. Adesea, noi suntem reactivi, ne enervam sau tipam, din pacate, ori pentru ca suntem mult prea obositi sau stresati, ori pentru ca in copilaria noastra am trait respingere, critica, ignorare, abandon sau ori alta forma de pedeapsa.

  Mami il linisteste pe bebe

 • Toleranta la frustrare. Observam copii care se linistesc cu usurinta si altii care au nevoie de un timp mult mai lung pentru a se linisti cand ceva i-a frustrat. Mai sunt copii care sunt perceputi ca „nerabdatori” si care se irita mult mai usor. Pentru mine ca mama, daca micutul meu are o toleranta scazuta la frustrare, inseamna ca o sa fie nevoie ca eu sa fiu mai calma o perioada mai lunga de timp, pana copilul meu se linisteste, fara sa fiu reactiva. Ma ajuta sa am eu grija de mine pentru a putea fi alaturi de copilul meu cand ii este greu sau cand ceva este foarte frustrant pentru el. Toleranta la frustrare creste daca eu ca parinte nu tolerez disconfortul copilului si ma enervez cu usurinta. Pe de alta parte, cand adultii din viata lui, mama, tatal sau bunica sunt fermi cu limitele, chiar daca are un disconfort atunci, il invata sa aiba rabdare in timp. Nu obtinem imediat in viata ceea ce vrem. Invata-l sa-si amane recompensele imediate. Faptul ca piticul tau are un disconfort nu inseamna ca sufera sau este „traumatizat”, dar este neplacut sa nu ai acel ceva pe care ti-l doresti imediat.

  Dependenta copiilor de tablete

 • Reactiile in situatiile noi sau cu persoane necunoscute. Sunt copii pe care ii observam ca sunt mai precauti fata de persoane noi, au nevoie de un timp sa se familiarizeze cu ceilalti, sa se simta confortabili. In schimb altii sunt mult mai sociabili si exploreaza mult mai multe activitati. Esential este sa ii intelegem si sa ii sprijinim in a-si depasi disconfortul. In schimb, nu trebuie sa ii incurajam sa evite ce le este greu, dar nici sa ii fortam sau sa punem presiune pe ei sa faca ce nu le este confortabil.

  Micuta face cunostinta cu cineva nou

 • Reactiile si atitudinea fata de schimbare. Nevoia de predictibilitate, de control si cat de tolerant este copilul la incertitudine este si biologica. Sunt copii pe care ii irita sau carora nu le plac surprizele si care au nevoie sa stie din timp ce se va intampla. Altii, in schimb, sunt in cautare de nou si necunoscut, iar rutina ii frustreaza. Ambii au nevoie sa se inteleaga in timp, dar sa se si adapteze. Copilul care are nevoie de multa predictibilitate trebuie sa fie expus si la incertitudine si noutate, iar cel care are nevoie de noutate, sa invete cum e cu rutina.

  Micuta exploratoare

Cum ne putem noi observa propriul temperament? Biologia personalitatii.

Unul dintre cei mai renumiti si respectati autori care a studiat temperamentul in ultimii ani este Helen Fisher.
Ea a alcatuit prin nenumarate cercetari si studii o lista de trasaturi de personalitate care sunt asociate cu dopamina, serotonina, testosteronul si estrogenul. Helen a studiat care este natura unor comportamente, cum ar fi cat de ordonat esti sau cat de mult iti place noutatea, si a stabilit 4 tipuri de temperament, studiind biologia si trasaturile de personalitate:

 • Exploratorii, cei care au dopamina crescuta si au o inclinatie spre noutate, asumare de riscuri, spontanietate, creativitate, optimism si adaptabilitate.
 • Constructorii, cu serotonina crescuta, mai calmi, sociabili, dar mereu precauti, loiali, respecta regulile si sunt ordonati, conservatori si pastreaza traditia.
 • Conducatorii,  directi, hotarati, atenti, analitici, logici, exacti, retinuti, cu gandire strategica, trec la subiect usor, competitivi si curiosi.
 • Negociatorii, intuitivi, solidari, grijuli, idealisti, altruisti, isi exprima cu usurinta sentimentele.

Sigur, noi avem o combinatie de temperamente, insa adesea, una este dominanta. Ne ajuta sa ne intelegem pe noi si partener in relatia cu copilul si modul in care este el, pentru ca diferentele dintre noi sa fie o buna oportunitate de a evolua cu copilul alaturi.