Cat de importante sunt relatiile din familie pentru dezvoltarea copilului

Cat de importante sunt relatiile din familie pentru dezvoltarea copilului
Cristina Tulbure

Cristina este lector universitar la Universitatea de Vest din Timisoara, doctor in stiintele educatiei si mama. Avand multi ani de experienta in invatamant (de la prescolar, la universitar), atata in practica pedagogica, cat si in cercetare, Cristina a vorbit in editorialele ei despre cum sa intelegem mai bine dezvoltarea copiilor pana in 3 ani.

In mare masura, „cei 7 ani de acasa” reprezinta relatiile dintre membrii familiei. Citeste articolul Cristinei Tulbure, doctor in stiintele educatiei.

Un proverb spaniol ne spune ca familia este o franghie ale carei noduri nu se desfac niciodata. Pe o astfel de franghie, pe un loc mai stabil sau mai fragil, intr-o pozitie favorabila sau mai vulnerabila, ne situam fiecare din noi, intrepatrunsi in ite invizibile care ne marcheaza fundamental existenta. Unele lucruri probabil se schimba, dar noi incepem si sfarsim cu familia. spunea autorul Anthony Brandt.

Exista trei factori fundamentali care contribuie la dezvoltarea personalitatii: ereditatea (datul genetic), mediul in care traim si educatia. In ansamblul mediilor educative, familia ocupa un loc aparte, avand o influenta covarsitoare asupra dezvoltarii copilului. Cronologic vorbind, este primul mediu educational din viata fiintei umane, extinzandu-se pe tot traseul vietii si functionand paralel cu alte medii educative in care este integrat copilul (gradinita, scoala, anturajul, centrele de copii si tineret etc.). Prin functia ei educativa, familia contribuie decisiv la formarea si dezvoltarea personalitatii copilului. Celebra expresie „cei sapte ani de acasa” isi gaseste pe deplin justificarea, pentru ca exprima impactul educatiei din familie asupra evolutiei ulterioare a individului.

Mama tine in brate fetita, tata, impreuna

Haideti sa vedem care sunt caracteristicile esentiale ale familiei care marcheaza cel mai mult dezvoltarea piticului:

Relatiile dintre membrii familiei influenteaza dezvoltarea piticului

Copilul apare intr-un sistem de relatii intre membri familiei deja constituit, pe care el il schimba, creand o alta constelatie de relatii si interactiuni. Fiecare membru, inclusiv copilul, este influentat si ii influenteaza pe ceilalti. Mai concret, comportamentul copilului influenteaza si, la randul lui, este influentat de relatia dintre parinti; aceasta, la randul ei este influentata de natura activitatilor pe care parintii trebuie sa le faca pentru a ingriji si umaniza copilul, iar activitatile isi pun si ele amprenta, atat asupra comportamentului copilului, cat si asupra legaturii dintre parinti (cf. Schaffer, 2005);

In al doilea rand, familia este un sistem deschis, puternic influentat de factorii externi; orice modificare de mediu, orice intamplare neasteptata, pozitiva sau negativa, are efecte asupra fiecarui membru al familiei, dar si asupra relatiilor dintre acestia.

In al treilea rand, familia este un sistem in permanenta dinamica si schimbare; copilul se schimba permanent, dar si adultii se schimba; fiecare membru are nevoi similare, dar si diferite, asteptari variate, contributii diferite si resurse limitate; gasirea unui echilibru si a unei armonii in fiecare etapa de dezvoltare si evolutie depinde de o multime de factori care trebuie gestionata cu maturitate, intelepciune si maiestrie.

Doi frati si un bebelus cu caine, fericiti

Care este tipul ideal de familie

Exista mai multe tipuri de familii cu copii: familia nucleara (compusa din doi parinti si unul sau mai multi copii); familia extinsa (include parinti, copii, bunici si/sau alte rude); familia monoparentala; familia mixta sau reconstituita (compusa din parinti care au divortat si s-au recasatorit).

Studiile arata ca in familiile cu ambii parinti, intre care exista o relatie maritala buna, este mai probabil sa existe o relatie satisfacatoare parinte-copil, ceea ce conduce la o dezvoltare optima a copilului. Mai precis, calitatea relatiei dintre parinti se afla in relatie cu aspecte precum: securitatea atasamentului copilului, strategiile de invatare, controlul impulsurilor si maturitatea emotionala (cf. Schaffer, 2005). Desigur ca si in familiile monoparentale este posibila asigurarea unei bune dezvoltari a copilului, insotita de reusita in formarea acestuia, intrucat fenomenele compensatorii (precum ambitia, dorinta de evidentiere in sens pozitiv) sunt foarte frecvente.

Bebelus cu mama si tata, in blugi

Dezvoltarea armonioasa a copilului nostru este conditionata de crearea unui mediu familial armonios. Dincolo de componenta familiei, dincolo de diferentele dintre membrii si de conflictele inerente, noi, mamicile, suntem datoare sa cream un mediu in care copilul nostru sa isi insuseasca valorile fundamentale si sa se dezvolte frumos. Acest mediu armonios include: dragoste neconditionata, sprijin moral si emotional, grija fata de nevoile fiecarui membru, efortul de a darui si de a primi tot ce e mai bun si mai frumos. Elementul-cheie, definitoriu pentru dezvoltarea maximala a potentialului copilului ramane pregatirea parintilor pentru educarea copiilor.

Sa reflectam impreuna la mesajul unui poem pe care imi doresc ca noi mamicile sa il interiorizam in profunzime:

Copiii traiesc cum invata ...

Dorothy Law Nolte
Daca un copil traieste criticat,
el va invata sa condamne.
Daca un copil traieste în ostilitate,
el invata sa se lupte.
Daca un copil traieste ridiculizat,
el va invata sa fie timid.
Daca un copil traieste in rusine,
el invata sa se simta vinovat.
Daca un copil traieste in toleranta,
el va invata sa fie rabdator.
Daca un copil traieste incurajat,
el va invata sa aiba incredere in sine,
Daca un copil traieste in corectitudine,
el va invata sa fie just.
Daca un copil traieste in aprobare,
va invata sa se placa pe sine.
Daca un copil traieste in acceptare si prietenie,
atunci el invata sa gaseasca iubire oriunde in lume.