Vitaminele de care ai nevoie in timpul sarcinii

Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Insa, chiar daca dieta este una perfect echilibrata, e imposibil sa acoperi necesarul de nutrienti exclusiv din alimentatie. De aceea, medicul recomanda o combinatie de multivitamine si minerale, care contine o cantitate mai mare de acid folic, fier si iod, decat multivitaminele obisnuite.
Acidul folic este extrem de important in perioada sarcinii, mai ales in primele 4-6 saptamani, cand se formeaza sistemul nervos central al fatului. Cu toate ca acidul folic se gaseste in unele legume si fructe, precum broccoli, spanac, portocale sau banane, organismul absoarbe mai usor acidul folic sintetic decat pe cel natural. Deficitul de acid folic creste riscul defectelor de tub neural, prin urmare, e recomandat acidul folic incepand cu luna premergatoare conceptiei sau imediat cum afli despre sarcina.
Carbohidratii reprezinta principala sursa de energie a organismului. Poti manca paine, orez, paste fainoase, cereale si cartofi, alimente care asigura proteine, fibre, vitamine si saruri minerale.
Lactatele iti asigura necesarul de calciu, precum si de proteine, vitamina A si magneziu. Calciul este extrem de important in timpul sarcinii, contribuind la formarea oaselor si a dintilor fatului. Daca mama nu are un aport suficient pe parcursul sarcinii, bebelusul va incerca sa-si ia calciul din organismul mamei, ceea ce va duce la un deficit de calciu pentru ea.
Carnea, pestele si ouale furnizeaza proteine, Fier si Zinc. Fierul formeaza celulele rosii ale sangelui, care au rolul de a transporta oxigenul catre toate tesuturile din organism si catre fatul in dezvoltare. Deficitul poate determina anemie, astenie, paloare si dificultati in respiratie. Fierul din sursele animale se absoarbe mult mai bine decat cel din surse vegetale, mai ales daca dieta contine si alimente bogate in vitamina C. Zincul are un rol important pentru organism, fiind necesar pentru dezvoltarea oaselor, creierului si a sistemului nervos fetal.
In timpul sarcinii, nevoia zilnica de fier se dubleaza, dat fiind faptul ca bebelusul isi formeaza rezerve in primele 3-6 luni. Fierul ajuta sangele matern si pe cel fetal sa transporte mai bine oxigenul, iar lipsa lui poate duce la anemie feripriva.
Iodul este esential pentru cresterea si dezvoltarea normala a creierului copilului. Deficitul de iod determina scaderea capacitatii tiroidei materne si fetale de a produce cantitati suficiente de hormoni, iar in formele severe duce la retard mental si psiho-motorii la bebelusi.
Bebelusul are nevoie si de Omega 3 pentru dezvoltarea sistemului nervos, dat fiind faptul ca Omega 3 sustine dezvoltarea normala a vederii si a creierului fetal.
Magneziul are un rol important in sinteza proteinelor, in functiile nervoase si musculare, controlul glucozei si tensiunii arteriale, dar si in transportul calciului si potasiului catre celule. Magneziul ajuta la producerea energiei zilnice, iar lipsa lui poate duce la dezvoltarea insuficienta a fatului sau chiar pierderea sarcinii.
In timpul sarcinii trebuie sa te hidratezi cat mai bine. Ai nevoie de cel putin 2 litri de lichide pe zi, care pot fi asigurati prin consumul de apa, lapte, sucuri de fructe sau legume proaspete, neindulcite. Bauturile alcoolice sunt complet interzise, deoarece cresc riscul unor deficiente fizice si mentale la copil. Pe parcursul sarcinii trebuie sa renunti la cafea sau alte bauturi cu cofeina.
Primele opt saptamani de sarcina sunt cele mai importante in dezvoltarea celui mic. Ingrijirea corespunzatoare creste sansele de a avea un copil sanatos. Pentru asta, e nevoie de o dieta echilibrata, putin sport, vitamine si minerale. Noi iti recomandam gama Elevit, creata special pentru ca sarcina ta sa fie cat mai usoara si placuta.