Cum le facem copiilor cunostinta cu natura: 6 activitati in aer liber

Cum le facem copiilor cunostinta cu natura: 6 activitati in aer liber
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Tehnologia ne ajuta zi de zi cu sarcinile de mamica, dar ne si limiteaza contactul cu natura. Afla cat de importanta este joaca in natura pentru cei mici.

Tehnologia ne-a usurat cu mult vietile si ne ajuta zi de zi la sarcinile noastre de mamici, insa ne si limiteaza contactul cu natura. Iar acest lucru se rasfrange si asupra piticilor nostri: cele mai multe activitati pe care le facem cu ei se petrec in spatii interioare (sau in parcuri in care gasim putine elemente naturale), presupun folosirea gadgeturilor si sunt facute conform unui program atent planificat de noi. De aceea, celor mici le ramane putin timp in care sa exploreze liber natura si sa construiasca o legatura semnificativa cu ea.

Desi acest lucru nu pare sa afecteze imediat dezvoltarea piticului, studiile arata ca relatia cu natura are un rol esential in educatia copilului, pentru ca ii stimuleaza creativitatea, simtul explorarii, capacitatea de a se mira si de a observa si ii dezvolta simtul responsabilitatii fata de mediul inconjurator. De aceea, ar trebui sa introducem in programul celui mic si activitati nestructurate, „de voie”, care sa aiba ca scop cunoasterea si observarea naturii, iar recomandat ar fi sa incepem acest lucru de cat mai devreme – chiar din primii ani de viata ai piticului.

„Tulburarea cu deficit de natura”

Autorul american Richard Louv vorbeste despre o asa-numita „tulburare cu deficit de natura” (Nature Deficit Disorder), care se manifesta la tot mai multi copii din ziua de astazi: activitatile desfasurate doar inauntru contribuie la dezvoltarea sedentarismului, obezitatii, a tulburarilor de comportament si la subdezvoltarea functiilor motrice.

Spre deosebire de un spatiu construit, precum un loc de joaca dintr-un mall sau un parc, un spatiu natural, precum un camp de flori, o gradina sau o padure, ofera copilului o experienta senzoriala mult mai puternica: diversitatea de mirosuri, culori, gusturi, sunete si texturi ii solicita simturile la maximum si ii stimuleaza creativitatea, atentia si imaginatia.

Explorarea naturii ar trebui sa inceapa la o varsta cat mai frageda, pentru ca atunci este momentul cand experintele pe care le traiesc copiii produc cele mai puternice impresii asupra lor si, astfel, ei isi vor construi un simt al identitatii raportat si la natura. Este important ca piticul sa fie lasat sa aiba contacte individuale cu natura, sa o exploreze de unul singur (sub supravegherea parintilor) si fara interdictii precum „nu atinge”, pentru a putea intelege lumea naturala si a sti cum sa se raporteze la ea.

Noi va dam 6 idei de activitati prin care puteti sa-i ajutati pe micuti sa aiba contact cu natura si sa o observe cu atentie, inca de la 2-3 ani.

 1. Cautam forme in natura

  In loc sa faceti o simpla plimbare prin gradina sau intr-o padure, luati-va o misiune: cautati forme in natura! Mai intai, cercuri: observati toate florile, frunzele, umbrele, scoartele de copaci sau pietrele care au forma de cerc. Apoi, incepeti sa cautati triunghiuri, forme de stea, patrate sau orice alte forme va mai vin in minte.

  Cautam forme in natura

  2. Observam melcii

  Melcii sunt niste vietati care ii pot fascina pe pitici. Si nu e nevoie decat sa iesiti intr-un loc cu vegetatie abundenta dupa o ploaie de vara pentru a-i gasi. Luati cativa melci, asezati-i pe o frunza mare de brusture si observati-i: cum inainteaza, cum isi misca coarnele, ce dara lipicioasa lasa in urma, cum mananca din frunza si tot asa. Daca va incumetati, puteti adopta un melc pentru 3 zile, intr-un borcan aerisit si ticsit cu frunze, pentru ca piticul sa observe in fiecare zi ce mai face melcul. Dupa ce v-ati jucat cu el, nu uitati sa-l returnati naturii, teafar si nevatamat.

  Melc pe o frunza

  3. Desenam umbra copacului

  Dupa o plimbare printre copaci, in care le-ati observat textura scoartei, inaltimea, felul in care se vede lumina printre frunze si fosnetul cand bate vantul, cel mai bun lucru pe care-l puteti face este sa intindeti o patura pe jos, sa asterneti o foaie alba mare, pe care sa se aseze o parte din umbra crengilor si sa incepeti sa-i desenati conturul cu mainile inmuite in vopsea non-toxica.

  Copac ii creste umbra, desenam umbra

  4. Plantam un copac

  Noi am auzit ca niciodata nu esti prea mic ca sa plantezi un copac. Ia-ti piticul in gradina sau in curtea din spatele blocului si plantati un puiet de copac. Roaga-l sa te ajute sa puneti pamantul in jurul radacinii si sa-l udati. Gasiti-i un nume, udati-l si vizitati-l mereu. Da-i sansa piticului tau sa creasca impreuna cu un copac plantat de voi.

  Plantam un copac impreuna

  5. Culegem si apoi mancam

  Pentru ca piticilor le va fi tot mai greu sa inteleaga de unde apare mancarea pe care le-o punem in farfurie, aceasta este o experienta importanta pentru ei: luati-i cu voi in gradini sau in livezi, culegeti impreuna fructele si legumele, spalati-le si mancati-le impreuna. Vor intelege altfel mancarea.

  Culegem mere din copaci

  6.  Colectionam obiecte din natura

  Instinctul de a strange si de a vana este unul innascut, iar un mediu natural ofera din plin aceasta oportunitate celui mic: lasa-l sa adune pietre, frunze, bete, conuri, ghinde sau insecte – acest lucru ii va da atat bucuria aventurii, cat si exercitiul mental de a face legatura dintre elemente disparate si faptul de a detine o colectie de asemenea elemente.

  Colectionam pietre