Ce emotii exploreaza bebelusii

Ce emotii exploreaza bebelusii
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Primii ani sunt esentiali pentru dezvoltarea copiilor nostri, deoarece in acest timp cei mici invata cum functioneaza lumea din jurul lor. Impreuna cu noile descoperiri, copiii invata mult despre emotiile lor si cum sa le exprime in mod corespunzator.

Care sunt etapele de baza ale dezvoltarii emotionale?

In calitate de parinti, este esential sa intelegem diferitele etape ale dezvoltarii emotionale pe care le traverseaza copiii.

0 – 2 ani

Un copil trece prin multe schimbari in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala in primul an de viata. Copilul va trece de la a fi un bebe somnoros in primele cateva saptamani, pana la a fi mai atent, receptiv si interactiv cu oamenii pe care ii vede zilnic. In aceasta perioada, copilul va dezvolta o legatura foarte stransa cu parintii sau persoanele care il ingrijesc, oferindu-le zambete spontane.

La 5-6 luni, copilul este capabil sa distinga persoanele cunoscute de cele necunoscute si pe acestea din urma le respinge intorcand privirea sau refuzand sa fie luat in brate. Ocazional, bebe manifesta frica fata de persoanele straine.

33 poza

Reglarea emotionala in primele 24 de luni se realizeaza prin comportamente de genul suptul degetului sau cautarea suportului adultilor cu privirea. Este foarte bine daca il vezi pe bebe ca isi suge degetul. Acesta este modalitatea prin care isi gestioneaza emotiile si se autolinisteste. Daca o face inainte de masa, poate insemna ca-i este foame si iti comunica astfel aceasta nevoie.

2 – 5 ani

In aceasta perioada, copiii incep sa exploreze lumea pe cont propriu si abilitatile lingvistice se vor dezvolta in mod semnificativ. Tot acum incep sa vorbeasca despre propriile emotii.

La aceasta varsta copiii identifica si diferentiaza expresiile faciale ale emotiilor de baza (furie, tristete, frica si bucurie). Vor incepe sa numeasca obiecte si oameni si vor incepe sa-si dezvolte foarte repede propria personalitate.

22 poza

In aceasta etapa a vietii lor, copiii incep sa-si exploreze emotiile si ar putea chiar sa inceapa sa manifeste frecvent accese de furie. In aceste momente, este important ca parintii sau persoanele care ii ingrijesc sa-i invete despre valoarea satisfactiei intarziate. Cu alte cuvinte, e timpul ca cei mari sa-i invete pe copii ca nu pot obtine tot ceea ce vad.

Intre 4 si 5 ani, copiii incep sa tolereze trairile de frustrare. E perioada in care cei mici interiorizeaza regulile (regulile de comportament in diverse situatii socilale sau pe cele legate de ritualuri de familie) si se supun cu usurinta lor, ceea ce inseamna ca reglarea emotionala se realizeaza mai usor.

Tot acum cei mici incep sa diferentieze expresiile faciale ale unor emotii complexe, precum rusinea, mandria, vina, reusind sa-si categorizeze emotiile in „bune” sau „rele”.

5 – 7 ani

In acesta perioada copiii inteleg ca emotiile sunt cauzate, nu de evenimentele externe sau de situatii in sine, ci de interpretarea cognitiva a acestora, adica de ceea ce gandim noi despre ele.

Copiii de 5-7 ani sunt capabili sa isi elaboreze propriile reguli de reglaj emotional in diverse situatii de joc, de interactiuni sociale si uneori aceste reguli sunt complexe. Desi la aceasta varsta copiii apreciaza prietenii de aceeasi varsta, ei continua sa apeleze la adulti (mai ales la parinti) pentru ajutor si ghidaj emotional.

11 poza

Cunoscand aceste transformari puteti ajuta la dezoltarea potentialului maxim al copiilor. Retineti ca aceste evolutii sunt doar cateva dintre schimbarile care vor aparea in timpul acestor etape ale vietii unui copil. De asemenea, fiecare copil se dezvolta in ritm propriu, iar varstele la care au loc transformarile nu sunt fixe.