Constipatia la bebelusi

Constipatia la bebelusi
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Constipatia la bebelusi este una dintre cele mai intalnite griji la o tanara mamica. Insa nu e cazul sa te alarmezi, pentru ca scaunul la bebelusi este diferit in fiecare caz in parte, in functie de cum se dezvolta cel mic.

Constipatia inseamna insa eliminarea unui scaun tare, uscat, care necesita eforturi si provoaca durere bebelusului. Daca scaunul este moale, copilul nu este constipat si nu are dureri la eliminarea lui.

Scaunul difera de la copil la copil. Un bebelus poate avea un scaun pe zi sau numai 3 scaune pe saptamana.

Sugarii care primesc lapte de la san se constipa rar pentru ca acesta este 100% digerabil de catre sistemul digestiv al unui nou-nascut. Copiii alaptati la san pot avea scaune dese, chiar cate un scaun la fiecare alaptare.

Sugarii hraniti la biberon sunt mai expusi riscului de a dezvolta constipatie, fata de cei alaptati. De asemenea, o alergie la laptele de vaca sau consumul prea mare de lapte de vaca poate duce la aparitia constipatiei.

bebe-mancand

Copilul nu este constipat daca scaunul se elimina usor, chiar daca au trecut cateva zile de la ultimul scaun. Un nou nascut poate elimina pana la 4-5 scaune moi pe zi sau doar unul pe zi. Pe masura ce copilul creste, numarul scaunelor zilnice scade, la fel si volumul scaunului.

De cele mai multe ori, pentru a inlatura constipatia este nevoie sa introduci mai multa apa la formula de lapte a copilului.

Principala cauza a constipatiei la sugari o reprezinta introducerea alimentelor solide in meniul sugarului.

Daca cel mic este mai mare de 6 luni, trebuie adaugat in alimentatie suc de mere sau de pere pentru a inlatura constipatia. Daca sucul de fructe nu ajuta, pot fi adaugate alimente bogate in fibre, piersicile, prunele, perele, caisele sau spanacul.

bebe-dupa-baita

Insa, pe langa diversificarea alimentatiei la sugari, si dietele sarace in fibre sau dietele care contin foarte multe lactate: iaurturi, branza, lapte, pot fi cauza constipatiei sugarului.

De asemenea, alimentele de tipul bananelor, cerealelor din orez, painea, pastelor si cartofilor albi pot contribui sau pot cauza constipatia la sugari.

Odata cu diversificarea, scaunul isi schimba mirosul si culoarea: devine mai dens, mai inchis la culoare si mai urat mirositor, in functie de meniul zilnic. Este posibil ca unele alimente foarte bogate in fibre, cum ar fi stafidele, mazarea, boabele de porumb, sa treaca prin intestine si sa fie eliminate intregi, fara a fi digerate.

Puteti ajuta inlaturarea constipatiei cu un masaj bland la burtica, cu o baie calduta pentru relaxarea muschilor celui mic si cu alimente potrivite in meniul sau. Insa doar pediatru poate spune daca cel mic se confrunta sau nu cu constipatie.

bebe-mirat