Cum sa fii un tata de mare ajutor pentru partenera ta

Cum sa fii un tata de mare ajutor pentru partenera ta
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Vestea ca vei deveni tata aduce cu sine un val de ganduri si emotii. Si placute, dar probabil insotite si putina teama. Din fericire, te poti pregati putin in avans in ceea ce priveste ingrijirea bebelusului dar si oferirea de sustinere si suport moral pentru partenera ta. Iata cateva metode prin care poti sa fii foarte util:

1. Implica-te in toate activitatile ce tin de ingrijirea bebelusului. Cu exceptia alaptatului si tu poti ajuta. Ii poti face baita bebelusului, ii poti schimba scutecele sau poti iesi cu el la plimbare. Daca preiei si tu din responsabilitati, mama va avea timp sa se odihneasca corespunzator si sa se refaca dupa nastere.

2. Ofera-te sa il hranesti cat mai des pe cel mic cu biberonul daca alaptarea nu se face exclusiv la san. Poti organiza un program in care sa alternezi alaptatul la san cu hrana prin biberon, asa incat amandoi sa aveti parte de un contact apropiat cu micutul venit pe lume.

3. Fa cu schimbul noaptea. In primele saptamani veti numara pe degete orele dormite. Dar poti face ca aceasta perioda sa nu fie un chin pentru niciunul dintre voi odihnindu-va pe rand. Momentele acestea te vor ajuta sa te apropii mai mult de cel mic, pe langa ajutorul imens oferit mamei.

Poza1

4. Pune limite. Cu siguranta cei apropiati vor muri de nerabdare sa-i cunoasca pe micut. Dar daca sunteti coplesiti de situatie si nu aveti energie pentru vizite, refuza-i pana la momentul in care simtiti ca vizita rudelor si a prietenilor este bine venita. Asa o vei ajuta pe proaspata mamica sa-si pastreze energia pentru ceea  ce e cu adevarat important.

5. Preia din treburile casnice. Niciodata sa nu intrebi o mama epuizata “Ce avem bun la cina?”. In schimb, vino tu acasa cu ceva bun, asa incat sa simta ca ai grija in primul rand de ea si, implicit, de cel mic. Postura de parinte e mai mult decat un job full-time in primele luni. Asa ca implica-te la treburile casnice cat de mult poti.

6. Nu face pe martirul. Daca sunteti amandoi depasiti de situatie, primiti ajutorul oferit de cei apropiati. Lasati-i pe invitati sa spele vasele, pe parinti sa gateasca pentru voi sau pe frati sa repare lucruri prin casa.

7. Asculta si implica-te emotional. Multa lume va veni cu sfaturi. Cele mai importante insa, sunt cele de la partenera ta. Incurajeaz-o sa-ti spuna deschis cum se simte, cum vrea sa abordeze diversele etape din dezvoltarea bebelusului si cum poti ajuta. Iar acelasi lucru fa-l si tu. Cu siguranta veti fi coplesiti si depasiti de multe situatii, iar asta poate duce la frustrari. Doar o comunicare va face ca relatia sa se intareasca si mai mult in aceasta perioada incarcata. Asculta cu atentie ce nevoi are mama in aceasta perioada si fii cel mai bun suport moral care poti fi.

Poza 2