Cum sprijinim increderea copiilor

Cum sprijinim increderea copiilor
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Increderea este unul dintre cele mai mari daruri pe care un parinte le poate face unui copil.

Psihologii spun ca un copil care nu are incredere in el va fi reticent sa incerce lucruri noi din teama ca nu va reusi sa se ridice la asteptarile celor din jur. Pe tot parcursul vietii sale, teama va fi cea care il va trage inapoi in viata sa personala si profesionala, impiedicandu-l sa evolueze.

Daca inamicii increderii sunt descurajarea si teama, atunci parintii trebuie sa faca tot posibilul pentru a-si incuraja si sprijini copii in timp ce incearca sa faca fata unor sarcini dificile.

poza 1


Iata cateva sfaturi pentru a creste un copil increzator:

1. Apreciaza efortul indiferent de rezultat

Cand crestem, calatoria este mai importanta decat destinatia. Asadar, fie ca cel mic inscrie golul castigator pentru echipa sa, sau trimite mingea afara din teren, este important sa stie tot timpul ca il sprijini si ca ii apreciezi efortul. Copilul tau nu ar trebui sa se simta niciodata vinovat pentru ca inca mai are de invatat. Psihologii spun ca incercarile repetate ii ajuta pe copii sa obtina mai multa incredere in ei pe termen lung.

2. Dezvolta-i abilitatile prin practica

Vrei ca cel mic sa fie interesat de o anumita activitate? Incurajeaza-l sa practice regulat activitatea de care este interesat – dar evita sa pui presiune pe el.

3. Lasa-l sa se loveasca de probleme

Daca preiei tot timpul munca grea a copilului tau, atunci el nu va dezvolta niciodata abilitatile sau increderea de care are nevoie pentru a-si rezolva problemele pe cont propriu. Cu alte cuvinte, poate fi mai bine ca cel mic sa obtina cateva note mici decat un carnet plin de 10, atata timp cat invata cum sa isi rezolve problemele si sa munceasca.

poza 2

4. Incurajeaza-i curiozitatea

Uneori, lista de intrebari a copilului tau poate parea ca nu se mai termina, dar este important sa il incurajezi constant si sa ii dezvolti apetitul pentru cunoastere. Copiii curiosi stiu cum sa invete mai bine si mai repede.

5. Ofera-i noi provocari

Parintii pot spori increderea copiilor prin cresterea numarului de responsabilitati. Arata-i copilului tau ca-si poate atinge obiectivele mari prin realizari mici, treptat, acceptand noi provocari.

6. Nu-i critica niciodata actiunile

Nimic nu-l va descuraja mai mult pe cel mic decat sa ii critici eforturile. Ofera-i feedback util si sugestii – dar niciodata nu ii spune ca face o treaba proasta. Daca copilul tau este speriat de esec, deoarece crede ca vei fi suparat pe el, nu o sa aiba curajul sa incerce niciodata lucruri noi. De cele mai multe ori, criticile parintilor reduc stima de sine si motivatia copilului, explica psihologii.

7. Incurajeaza-l sa greseasca

Greselile ii ajuta pe copii sa invete si, astfel, sa capete incredere in ei. Este important sa eviti sa fii un parinte foarte protectiv. Permite-i sa greseasca din cand in cand si sa-i ajuti sa inteleaga cum sa rezolve sarcinile mai bine data viitoare. Orice greeala trebuie privita ca o oportunitate de a-i invata pe copii sa nu se teama de esec.

8. Deschide usa experientelor noi

Pentru ca cei mici sa-si dezvolte increderea in propriile forte, parintii sunt responsabili sa ii expuna la cat mai multe experiente. Atunci cand sunt expusi unor situatii noi, cei mici se pregatesc sa invate sa faca fata obstacolelor infricosatoare si diferite.

poza 3

9. Nu-i arata ca esti ingrijorat

Ingrijorarea poate fi adesea interpretata ca un vot de neincredere. Exprima-ti increderea in realizarile celui mic pentru a-i oferi curajul de a trece peste provocari.

10. Nu iti forta autoritatea

Atunci cand parintii sunt prea stricti sau exigenti, increderea copilului poate fi redusa. La fel si spontaneitatea. Nu vrei ca cel mic sa se ascunda de tine sau sa isi camufleze personalitatea. E important sa il sprijini sa fie deschis cu tine in orice situatie.