Despre educatia timpurie si principiile ei
.jpg)
Ca parinti, suntem constienti de faptul ca educatia celor mici incepe inca din prima zi de viata. Pentru o dezvoltare armonioasa, putem aplica principiile specifice educatiei timpurii dupa care ne ghidam in actiunile noastre educative.
Fiecare copil este unic in felul sau, de aceea directiile de mai jos vin in sprijinul nostru, ajutandu-ne sa construim actiuni educative adecvate celui mic, in functie de nevoile si dorintele sale.
Copilaria timpurie este un moment foarte important, in care bebelusul tau se dezvolta pe toate planurile. Acele fapturi micute si dependente de mami si tati se transforma in copii care au control asupra corpului lor si interactioneaza cu cei din jur. De aceea, un punct important in dezvoltarea lui este dobandirea abilitatilor pe care le amintim mai jos.
Intre nastere si varsta de aproximativ 3 ani, din punct de vedere fizic, un copil ajunge sa-si dubleze inaltimea si sa ia de 4 ori mai mult in greutate. In plus, proportiile corpului incep sa se schimbe, iar bebelusul, al carui cap reprezenta o patrime din inaltimea sa, devine un copil cu o infatisare mai echilibrata. In ciuda acestor schimbari fizice rapide, un pitic de 3 anisori a dobandit deja foarte multe abilitati printre care: statul in fundulet, mersul, folosirea toaletei, utilizarea tacamurilor, mazgalirea unor mici capodopere viu colorate si o coordonare mana-ochi suficient de buna pentru a prinde si a arunca o minge.
Mai departe vom descoperi care sunt principiile care ne ajuta in perioada de dezvoltare a micutilor nostri.
1. Da mai multa atentie nevoilor celui mic – fiecare dintre copiii nostri are o structura unica, iar dezvoltarea lui armonioasa cere o abordare unitara. Astfel, toate activitatile educative pe care le facem cu piticii nostri trebuie sa fie adaptate varstei si potentialului lor. Fiind atenti la nevoile celor mici, tratandu-i corespunzator si oferindu-le sanse egale la joaca si invatare vom creste copii mai fericiti si mai pregatiti pentru lucrurile interesante care ii asteapta in viitor.
2. Ofera-i sansa de a relationa cu pitici de varsta lui - acest principiu pune accentul pe construirea abilitatilor de explorare si relationare ale micutului, cultivandu-i in acelasi timp independenta si spiritul de responsabilitate. Astfel, il ajutam sa-si dezvolte capacitatea de alegere si de explorare. Pentru o formare echilibrata, copilul are nevoie sa relationeze atat cu adultii, cat si cu alti copii de aceeasi varsta. Intr-un mediu cu mai multi prichindei va invata sa isi constientizeze propria identitate, invatand in acelasi timp conceptele de respect si acceptare a celor din jurul sau.
3. Descopera din timp nevoile educationale speciale ale copilului – unul dintre avantajele principale ale educatiei timpurii este faptul ca ne ajuta sa depistam din timp eventuale dizabilitati ale celui mic. In acest fel, poti lua masuri eficiente pentru ingrijirea si educarea copiilor cu nevoi speciale, care sa ii sustina o dezvoltare cat mai armonioasa si naturala.
4. Respecta drepturile copilului - drepturile micutilor nostri sunt cuprinse in legislatia romaneasca si pot fi:
· drepturi de protectie – protejeaza copiii impotriva posibilelor situatii de risc (abuz, violenta, neglijare etc.)
· drepturi de dezvoltare – permite dezvoltarea personalitatii, a talentelor, abilitatilor mentale si fizice (dezvoltare intelectuala, drepturi medicale, dreptul la educatie si joaca)
· drepturi de participare – ii asigura libertatea de libera exprimare, iar pe masura ce creste in varsta, sporesc si drepturile participative.
Ca parinti, trebuie sa fim mereu constienti ca suntem responsabili in mod direct de educatia si dezvoltarea copilului nostru. De aceea, toate aceste principii vin in ajutorul parintilor, concentrandu-se pe tot ce este necesar pentru a le asigura piticilor o formare adecvata.