Este lauda buna sau rea?

Este lauda buna sau rea?
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

In fiecare zi, copiii care sunt laudati in mod repetat pentru inteligenta lor innascuta, in loc sa fie laudati pentru efortul pe care il depun, sufera consecintele negative ale acestui tip de lauda.

Mai exact, daca copiii tai descopera ca ii admiri pentru senzatia aparenta de a fi inteligenti, ei vor acorda mai multa energie lucrurilor care ii fac sa pretinda ca sunt inteligenti, cum ar fi notele pe care le obtin la scoala.

Concluziile lui Carol Dweck, profesor la Universitatea Stanford, au relevat ca elevii care percep succesul ca find rezultatul inteligentei cu care s-au nascut sunt mai predispusi sa aiba o mentalitate fixa. Prin urmare, acesti copii vor evita provocarile din teama de a primi note proaste. Cand li se da o sarcina dificila, copiii cu o mentalitate fixa devin neincrezatori si renunta usor. Cauza? Cei mai multi dintre acestia sunt laudati constant pentru notele de la scoala, scorurile obtinute in urma unor evenimente sportive sau coronitele primite la final de an.

Daca si identitatea copilului tau depinde intru-totul de rezultate, poti sa descoperi ca ii este teama sa nu te dezamageasca. In loc sa ii lauzi rezultatele, concentreaza-te asupra promovarii efortului, atitudinii si organizarii la care doresti ca cel mic sa mai lucreze. Acest tip de feedback il incurajeaza sa persevereze si sa accepte noi provocari.

poza 1

Cum laudam copiii: recomandari de planificare a laudelor

Lauda eforturile: Lauda care recunoaste in mod explicit legatura dintre efortul suplimentar al copiilor si realizarile personale intareste dorinta celui mic de a continua sa depuna eforturi si sa persevereze, in comparatie cu lauda pentru inteligenta.

Fii specific: Numarul laudelor pe care le oferiti nu conteaza, ci calitatea. Cea mai eficienta lauda este credibila, specifica si autentica. Fii specific in legatura cu ceea ce a facut copilul tau. In loc de "pictura ta este frumoasa", ofera un comentariu, cum ar fi: "ai amestecat bine culorile pentru a arata apusul soarelui".

Evita comparatiile: este minunat sa recunosti evolutia copiilor prin compararea progreselor lor cu provocarile lor anterioare. Evita afirmatiile sarcastice sau critice care anuleaza activitatile copilului.

poza 2

Lauda cu sinceritate: Nu-ti lauda copii pentru o munca mediocra. Copiii stiu cand nu au facut tot ce le sta in putinta si recunosc laudele nesincere. Nu le da de inteles ca iti cobori standardele pentru a le lauda munca. Este mai bine sa astepti sa depuna efort decat sa oferi o lauda superficiala pentru munca mediocra a copilului tau.

Lauda obiectivele, dar nu le transforma in “contracte”: daca copilul tau este entuziasmat sa petreaca 15 minute in fiecare noapte citind, dincolo de temele pe care le da profesorul, este minunat sa il sprijini. Poti chiar sa arati ca ai crezut in potentialul lui de a atinge acel obiectiv prin afirmatii precum: "Ma bucur ca iti place sa citesti si ca iti doresti sa faci mai mult. Vrei sa te duc maine la biblioteca?". Daca trece ceva timp si copilul tau nu ajunge la biblioteca, nu-i aduce critici care ar putea sa-l faca sa regrete ca si-a impartasit planurile cu tine. Doar vrei sa-l incurajezi sa-si impartaseasca visurile cu tine, nu-i asa?

poza 3

Foloseste laude care nu intimideaza: Unii copii mdoesti nu se simt confortabil daca sunt laudati. Prin urmare, ii poti sustine prin comentarii care sa le recunoasca progresul, dar fara sa folosesti cuvinte specifice laudelor. “Observ ca iti faci temele inainte de a uita la televizor. Cum te simti cand stii ca ti-ai terminat munca mai devreme?” poate fi un mod subtil de a lauda insusirea de a fi promt a celui mic.

Asadar, este lauda buna sau rea? Lauda care este specifica, sincera si legata de efort ii va determina pe copii tai sa imbratiseze cat mai multe provocari pe tot parcursul vietii - si de multe ori chiar le vor cauta. Ei vor dezvolta convingerea ca efortul si perseverenta sunt cheile succesului. Acesti copii vor fi pregatiti pentru viitor, vor invata cum sa fie inovativi, creativi si vor prelua munca necesara pentru a-si atinge obiectivele.