Ghidul parintilor pentru aparitia dintisorilor la bebelusi

Hai sa trecem impreuna prin ghidul potrivit aceastei etape din viata micutului si sa descoperim cum putem sa ii usuram disconfortul.
Calendarul dintisorilor
Teoretic, alveolele dentare ale micutilor sunt pregatite pentru eruptia dintilor de lapte imediat dupa nastere. In mod normal, bebelusilor le erup dintii in perechi. Prima oara apar incisivii centrali inferiori (cei doi dinti de jos, in centru). Apoi, la aproximativ o luna sau doua, apar incisivii centrali superiori (perechea centrala de sus). Totusi, nu este neobisnuit sa intalnim cazuri in care bebelusul are 4 dintisori pe arcada maxilara de sus, fara vreunul jos, sau invers. Un calendar general pentru eruptia dintilor la princhindei ar fi:
- La 6 luni apar incisivii centrali inferiori.
- La 8 luni apar incisivii centrali superiori.
- La 10 luni apar incisivii laterali inferiori si superiori.
- La 14 luni apar primii molari.
- La 18 luni apar caninii.
- La 24 de luni apar molarii secundari.
Semne si simptome
Pentru toti parintii care asteapta cu emotie aparitia primului dintisor, ar trebui sa luati in calcul anumite semne pe care bebelusul vostru le transmite inaintea eruptiei dentare.
- Nevoia de a roade diverse obiecte: Pentru ca incepe sa simta durerea si presiunea unui dinte care incepe sa iasa la suprafata, piticul tau va avea instinctul de a roade diverse obiecte sau jucarii mai tari, care sa ii aline suferinta. Nevoia de a rontai nu este altceva decat un raspuns direct la senzatia aceea ciudata pe care o resimte in gingii.
- Saliva in exces: Desi este un pas normal in dezvoltarea micutului tau, saliva in exces poate marca aparitia unui dintisor. Trebuie insa sa fii atent si la celelalte simptome.
- Gingii umflate: Inainte de eruptia unui dinte, gingiile bebelusului tau vor avea un aspect rosiatic, umflat si aparent batucit. Uneori, gingia se umfla odata cu dintele care va erupe, pe care il poti vedea cum isi face aparitia sub piele, asta daca il poti convinge pe pitic sa stea cu gura deschisa pentru cateva clipe.
- Nervozitate crescuta, in mod special pe timpul noptii: Bebelusii pot fi mai iritati si nervosi pe timpul noptii, deoarece eruptia dentara are tendinta de a se produce in etape.
- Trasul de urechi: Desi poate reprezenta si o infectie, gestul de a se trage de ureche poate fi un simptom ca dintisorii incep sa se dezvolte. Durerea din maxilar se transfera direct catre canalul urechii.
- O schimbare in obiceiurile de a manca: Daca micutul se hraneste cu mancare solida, puteti observa tendinta acestora de a cere din nou biberonul sau chiar sanul mamei, deoarece lingurita ii va irita gingiile. Alti copii vor cere de mancare mai mult decat de obicei, pentru ca simt nevoia de a pune o contrapresiune pe gingii. Desi bebelusilor alaptati sau hraniti cu biberonul le creste apetitul in aceasta perioada, ei vor evita suptul, din cauza presiunii pe care acesta il implica. Astfel, o activitate atat de simpla precum cea de hranire le creeaza un disconfort asupra gingiilor si canalelor urechii.
Cum diminuam durerea piticilor
- Calmarea durerii din timpul unei eruptii poate fi usurata prin folosirea unei carpe textile, dintr-un material natural, care a fost umezita si usor inghetata la congelator. Materialul gros da o senzatie de bine, iar faptul ca e rece ca gheata va amorti usor gingiile inflamate. De asemenea, jucariile din silicon sau cauciuc special prevazute pentru aceasta etapa din viata bebelusului tau sunt destul de utile, daca sunt racite in prealabil la frigider.
- Gelul dentar cu efect anestezic s-ar putea sa devina cel mai bun prieten al tau. Incearca sa-i masezi delicat gingiile cu degetul curat.
- Daca durerea persista si nu te ajuta nicio metoda, apeleaza la medicul pediatru, care iti poate recomanda un alt remediu.
- Distrage-i atentia de la durere cu timp de calitate petrecut cu tine. O sesiune de giugiuleala si o mangaiere delicata de-a mamei sau pupici furnicatori pe burtica de la tati pot face minuni. Fa orice iti sta in putere sa-i iei gandul de la durerea de dintisori. Fii inventiv si fa-l pe micutul tau sa rada, ca sa uite de disconfortul creat de durere.
Desi aceasta etapa se deruleaza pe parcursul mai multor luni, voi si bebe puteti trece cu brio peste acest prag al dezvoltarii, iar cel mic va zambi cu toti dintisorii lui de lapte cat de curand.