La ce sa te astepti ca tatic in timpul sarcinii

La ce sa te astepti ca tatic in timpul sarcinii
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Asadar, se intampla! Ai aflat marea veste. Se apropie momentul cand vei deveni tatic. In mod sigur ai tot felul de intrebari care-ti trec prin minte. Cum se va schimba viata ta? Ce poti face pentru a fi alaturi de mamica intr-o perioada atat de sensibila?

Vei afla pe parcurs ca unele lucruri chiar nu sunt in controlul tau. In schimb, poti face gesturi care la prima vedere ar parea mici, dar care adunate ii vor oferi partenerei tale confortul de care are nevoie pentru a duce sarcina la bun sfarsit, fara emotii.

Fii alaturi de ea la consultatiile medicale prenatale

Cu generatii in urma, nu era obisnuit ca tatii sa-si insoteasca sotiile la consultatii. Acum, insa, taticii sunt incurajati sa participe, deoarece acest lucru le ofera un sprijin moral imens partenerelor. Daca totul e in regula, vor fi probabil in jur de 15 consultatii de rutina la frecvente diferite: o data pe luna pana la 28 de saptamani de sarcina si o data pe saptamana in ultima luna inainte de nastere. Incearca sa faci din ele o prioritate si vei vedea ca si tu te vei bucura la fel ca mami de fiecare etapa de dezvoltare a celui mic.

Implica-te mai mult in treburile casnice

Presupunand ca inainte de sarcina mamica se ocupa in principal de treburile casnice, in timpul sarcinii ii va fi din ce in ce mai greu sa le faca fata. Chiar daca esti ocupat, incearca sa-ti rupi un pic de timp seara sau in weekend, ca sa te ocupi si sa ajuti la treburile casnice.

Cand te simti neglijat...

Chiar daca uneori simti ca partenera ta nu iti mai ofera atentie asa cum o facea inainte, trebuie sa intelegi ca se confrunta cu modificari fizice si hormonale pe care nu le-a mai trait niciodata. Oboseala, greturile, schimbarile bruste de stare, toate specifice sarcinii, o influenteaza direct pe viitoarea mamica.

Momentul nasterii

E normal sa iti faci grji si sa iti pui tot felul de intrebari despre cum o sa fie momentul nasterii. Nu esti singur. Cercetarile arata ca peste 80% din tati simt ca nu sunt pregatiti sa faca fata nasterii. Chiar daca n-o spun, cei mai multi se tem ca daca intra in sala de nastere, vor lesina in momentul in care vor vedea aparitia pe lume a copilului. Este normal sa-ti faci griji cu privire la situatia mamicii si a copilului tau.

Acestea sunt doar cateva exemple prin care poti sprijini viitoarea mamica. In final, cel mai important pentru ea este suportul tau moral si multumirea ca ai fost acolo pentru ea in fiecare etapa. Nu trebuie sa faci nimic extravagant sau iesit din comun. Orice mic efort conteaza. In final, tu si mamica formati o echipa de suport pentru “vedeta” care va fi micutul sau micuta rezultata din dragostea voastra.