Lauda, incurajare si recompense

Lauda, incurajare si recompense
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Motivatia este totalitatea motivelor care ne determina sa ne indeplinim obiectivele sau sa realizam anumite actiuni.

Atat parintii cat si profesorii trebuie sa contribuie la dezvoltarea motivatiei copilului prin incurajari, laude si recompense. Ne-am intrebat de ce conteaza toate aceste strategii si am aflat raspunsul. Motivarea copilului de la o varsta foarte frageda poate juca un rol important in trezirea curiozitatii celui mic, construirea stimei de sine si insuflarea unui comportament bun.


Cum functioneaza lauda?

Lauda este atunci cand ii spui copilului tau ce iti place la comportamentul lui. Lauda intareste stima de sine si increderea celui mic.

Laudandu-l, ii arati copilului cum sa gandeasca si sa vorbeasca pozitiv despre el insusi. Il ajuti sa recunoasca cand face bine si sa se simta multumit.

Este mai probabil ca cel mic sa repete un comportament laudat. Asta inseamna ca poti folosi lauda pentru schimbarea unui comportament dificil si pentru a-l inlocui cu un comportament dorit.

Primul pas este sa urmaresti cand copilul tau se comporta asa cum ti-ai dorit. Cand observi atitudinea pe care sperai sa o vezi la cel mic, atrage-i imediat atentia copilului. Spune-i exact ce iti place, lauda-i efortul si realizarile:

"Este minunat cum ai vorbit pentru a-mi cere aceasta jucarie"

poza 1

Cum functioneaza incurajarea?
Incurajarea este o lauda pentru efort – ca in exemplul: “Ai lucrat din greu la desenele pentru scoala”.

Unii copii, in special cei care sunt mai putin increzatori, au nevoie de mai multe incurajari decat altii. Atunci cand incurajarile tale se concentreaza pe efortul lui, copilul tau este mai predispus sa incerce din greu. De asemenea, este mult mai probabil sa depuna eforturi mai mari si sa fie optimist atunci cand se confrunta cu provocari. Este bine sa stii ca orice cuvant de incurajare il poate determina pe copilul tau sa se straduiasca mai tare in viitor.

poza 2


Cum functioneaza recompensa?

O recompensa este o consecinta a unui comportament bun. Este un mod de a spune ”Ce treaba buna ai facut!” dupa ce copilul tau a facut ceva bun. Ar putea fi o surpriza, un cadou sau un avantaj suplimentar. De exemplu, ca o recompensa pentru pastrarea ordinii din camera, l-ai putea lasa pe cel mic sa aleaga ce vrea la cina.

Recompensele pot face ca lauda si incurajarea sa functioneze mai bine. Atunci cand lauzi comportamentul copilului si apoi il recompensezi, este mai probabil sa observi acelasi comportament din nou.

Este bine sa nu folosesti recompensele excesiv. Daca ajungi sa o faci prea des, intreaba-te daca exista alte strategii prin care poti motiva pe cel mic sa isi schimbe comportamentul.

poza 3


Sfaturi pentru folosirea laudelor, recompenselor si a incurajarilor

Ajutati la construirea stimei de sine a copilului si la incurajarea comportamentului bun cu ajutorul acestor sfaturi:

• Cand esti mandru de cel mic, lasa-l si pe el sa stie. Ii poti oferi copilului tau cateva cuvinte de incurajare in fiecare zi. Lucrurile mici pe care le spui pot avea un efect mare asupra copilului tau mai tarziu.

• Incearca sa lauzi mai mult decat sa critici. De exemplu, pentru fiecare data cand spui ceva negativ incearca sa iti lauzi copilul de 6 ori mai mult.

• Cauta mici schimbari si succese. Decat sa astepti pana cand copilul tau a facut ceva perfect pentru a-i oferi un compliment, incearca sa-l lauzi pentru orice efort sau imbunatatire.

• Accepta ca fiecare este diferit. Lauda-ti copilul pentru punctele lui forte si incurajeaza-l sa-si dezvolte interesele sale specifice. Acest lucru il va ajuta sa dezvolte un sentiment de mandrie si incredere.

• Suprinde-ti copilul cu o recompensa pentru un comportament bun. De exemplu, ii poti spune: "Dragul meu, iti multumesc ca ai strans jucariile […] acum, sa mergem in parc pentru a sarbatori!".

• Lauda efortul, precum si realizarile. Recunoaste si lauda incercarile de reusita ale copilului tau.

• Incearca sa faci ca lauda sa depinda mai degraba de comportamentul copilului decat de sentimentele tale. S-ar putea sa constati ca, cu cat esti mai atenta la comportamentul celui mic, cu atat vei observa schimbarile lui in bine.