8 jocuri Montessori cu obiecte pe care deja le ai acasa

8 jocuri Montessori cu obiecte pe care deja le ai acasa
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Inspira-te din metodele pedagogice deja consacrate si descopera cum poti stimula autonomia copilului tau cu activitati inspirate din metoda Montessori.

Toate ne dorim ca micutii nostri sa indeplineasca singuri, de cat mai devreme, sarcini precum imbracatul, spalatul sau stransul propriilor jucarii, precum si sa ii vedem ca se implica in jocuri, ca nu se plictisesc, ca fac alegeri si sunt creativi. De ce? Pentru ca acestea sunt semne care ne arata cum piticii nostri devin din ce in ce mai independenti si ca au incredere in ei insisi.

Desi o facem ca sa ii protejam, cu cat le usuram sarcinile si facem in locul lor anumite activitati, cu atat le intarziem dezvoltarea si le intarim dependenta fata de noi. De aceea, este indicat sa le stimulam mereu autonomia, abilitatile practice si concentrarea, si putem incepe acest lucru inca de la cateva luni, cand piticul reuseste sa stea in fundulet.

O idee buna este sa ne inspiram din metode pedagogice consacrate, chiar daca nu apelam la specialisti, cum este metoda Montessori. Aceasta abordare educationala a fost dezvoltata de Maria Montessori, la inceputul secolului trecut, prin observarea atenta a tendintelor copiilor din diferite medii, in primii ani de viata.

Spre deosebire de metoda de educare traditionala, care predomina astazi si care pune accent pe transmiterea de blocuri de informatii prestabilite, metoda Montessori se concentreaza pe a sprijini dezvoltarea naturala a copilului, dandu-i libertatea (cu masura) de a alege singur ce ii place sa faca.

Parintele are un rol clar in viziunea Montessori: cel de a-l ajuta pe copil sa faca singur. Cu alte cuvinte, incepem prin a intelege ca sarcina noastra este sa-l ajutam pe pitic sa-si descopere puterile innascute de a se dezvolta. Inca din primele saptamani de viata, el poseda puternice energii constructive care ii ghideaza formarea mintii si coordonarea corpului, iar noi trebuie sa-i oferim mediul si activitatile din care sa aleaga pentru a evolua cat mai armonios.

Filosofia Montessori este foarte complexa, urmarind atat modul in care aranjam mediul de joaca al copilului, cat si materialele folosite, mixarea grupelor de varsta s.a.m.d., iar astazi exista scoli specializate care ofera acest tip de educatie pentru diferite stadii: 0-6 ani, 6-12 ani, 12-15 ani.

Vestea buna este ca exista o multime de lucruri pe care le putem facem si noi acasa cu piticii nostri, fara sa fim specialiste in aceasta metoda. Ca sa vedeti, va oferim in continuare 8 exemple de activitati inspirate din metoda Montessori, care ii vor distra si stimula pe piticii pana in 3 ani, fara sa aveti nevoie de vreun obiect care sa nu fie prin casa.

Potrivim culorile

Avem nevoie doar de un carton pe care sa il decupam in forma de cerc, il impartim in opt parti egale, pe care le coloram diferit. Apoi vopsim opt carlige in culorile de pe cerc si il provocam pe pitic sa puna carligul la culoarea corespunzatoare.
Potrivim culorile

Mutam apa cu buretele

Avem nevoie de doua boluri si un burete. Umplem un bol cu apa si il rugam pe pitic sa inmoaie buretele in apa, apoi sa o stoarca in bolul gol, pana ce muta toata apa. Nu uita sa-i spui sa sterga cu buretele si apa care cade pe masa.

Mutam apa cu buretele

Sortam sosetele

Cu aceasta activitate, vei primi si primul ajutor de la micut la treburile casnice. Pune-i la dispozitie o multime de sosete amestecate si roaga-l sa le sorteze pe perechi. Il asteapta o jumatate de ora de concentrare maxima.

Sortam sosetele

Ce-i in sac?

Cu acest exercitiu ii stimulam piticului simtul tactil. Ai nevoie de un cosulet in care pui cateva obiecte familiare (un mar, o floare, un con, un catel de usturoi etc.), de un sac de panza opaca si un prosop.
Mai intai ii arati obiectele din cos. Apoi acoperi cosuletul cu prosopul si il rogi pe micut sa inchida ochii. Scoti un obiect din cos si il bagi in sac. Apoi piticul trebui sa ghiceasca despre ce obiect e vorba pipaindu-l prin sac.

Ce-i in sac?

Pescuim mingi de ping-pong

Acum lucram la coordonare si concentrare, chiar daca inca nici nu stim sa mergem bine.
Avem nevoie de un bol mare, de o galetusa, de cateva mingi de ping-pong si de o strecuratoare. Umplem bolul cu apa, punem mingile inauntru si il provocam pe micut sa le pescuiasca cu stracuratoarea si sa le puna in galetusa.

Pescuim mingi de ping-pong

Mutam creioanele

Avem nevoie de un borcan plin cu creioane colorate si de o sticla de plastic. Rugam micutul sa mute creioanele din borcan si sa le mute in sticla cu gatul stramt. O sa adore sunetul scos de creioanele care cad in sticla.

Mutam creioanele

Pictam cu apa

Aceasta este o activitate pentru cei mai mici dintre pitici. Nu avem nevoie decat de o hartie colorata mai groasa, o pensula si un pahar de apa ca sa-l distram pe micut, cu zero murdarie.

Pictam cu apa

Magie cu pipeta

Avem nevoie de o tava, praf de copt, o pipeta si niste cescute cu otet (in care punem putina vopsea, daca vrem, ca sa fie mai distractiv). Punem praful de copt in tava si il rugam sa transfere cu pipeta otetul in tava. Se va distra de minune pe seama clabucilor facuti de praful de copt in reactie cu otetul.

Magie cu pipeta