Traditii de sarbatori in familie

Traditii de sarbatori in familie
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

V-ati intrebat vreodata de ce tresariti atunci cand auziti primele colinde de Craciun la radio?

Intr-un studiu publicat in The British Medical Journal, in luna decembrie a anului 2015, cercetatorii danezi au urmarit activitatea creierului a 20 de participanti in timpul stimularii vizuale cu imagini de Craciun. Neurologii au desfasurat studiul pe un grup format din 10 persoane care celebreaza Craciunul si inca un grup format din 10 persoane care nu respecta traditiile de Craciun.

Concluzia studiului a relevat ca persoanele care au fost expuse la diferite traditii de Craciun au prezentat o crestere a activitatii cerebrale in timpul experimentului, ceea ce ar putea intari existenta unei „retea de Craciun” in creierul uman care este activata de imagini cu teme festive. Desi cercetarorii au afirmat ca aceste constatari trebuie interpretate cu prudenta, nu putem nega ca traditiile de iarna stimuleaza formarea de asocieri pozitive si ne trezesc o bucurie imensa in suflet.

Importanta crearii ritualurilor de sarbatori

Sarbatorile de iarna se celebreaza in familie si reprezinta un prilej pentru ca toti cei dragi noua sa se adune in jurul bradului impodobit. Ele sunt ocazii pentru a oferi si a primi cadouri deosebite si de a ne bucura impreuna de ele. Toti am avut traditii preferate pe care, atunci cand eram mici, ne placea sa le recream iar si iar alaturi de fratii sau parintii nostri. Si nu era vorba doar despre impodobirea bradului, ci orice prilej care ne aducea mai aproape alaturi de cei dragi. Sigur, fiecare familie are un mod diferit de a petrece sarbatorile si de a raspandi bucurie in casa.

Totusi, sunt cateva lucruri pe care putem sa le facem pentru a ne asigura ca piticii nostri fac asocieri pozitive cu aceasta perioada si simt pe deplin bucuria sarbatorilor.

Impodobirea bradului

Impodobirea bradului de Craciun este pentru multi dintre noi una dintre cele mai frumoase amintiri ale copilariei. Incurajati-i pe cei mici sa participe la impodobirea bradului cu propriile maini. Reinventati ornamentele pentru brad sau chiar forma acestuia. Creati o noua traditie din constructia bradului prin folosirea unor materiale alternative precum cartile, cofrajele de oua, dopurile de pluta sau conurile textile. Nu uitati sa adaugati beculete, apoi ornati-l cu lumanari parfumate si globuri colorate.

1 poza

Cantatul colindelor

Printre obiceiurile si ritualurile voastre de familie ar trebui sa se regaseasca si cantatul colindelor. Spuneti-le mereu celor mici care este povestea celor mai indragite cantece de Craciun. Potrivit unor studii, cantatul contribuie la cresterea capacitatii plamanilor celor mici si intaresc muschii responsabili pentru controlul respiratiei. Profitati de perioada sarbatorilor pentru a-i incuraja pe cei mici sa isi antreneze plamanii si sa socializeze prin cantat.

Filmul in familie

Alegeti impreuna filmul preferat de sarbatori si rezervati-va o zi pentru a-l viziona. Aceasta activitate poate deveni in timp o traditie frumoasa. Multe familii au facut deja un obicei din a viziona blockbustere, insa profitati de aceasta activitate pentru a le arata copiilor filme educative care promoveaza valorile Craciunului si care ii ajuta pe cei mici sa inteleaga adevaratul spirit al sarbatorilor.

2 poza

Pregatirea mesei festive

Pentru ca uneori depunem mai mult timp si energie in pregatirea mesei, cei mici se pot simti neglijati. Fie ca alegeti sa pregatiti un desert special pentru cei apropiati, fie ca preparati cu drag feluri de mancare traditionale, este important ca toata familia sa participe si sa fie implicata in pregatirea mesei.

3 poza

Colectionarea amintirilor

Una dintre traditiile voastre poate fi crearea unui album de fotografii personalizat cu instantanee din timpul momentelor speciale de sarbatori. Deschideti-l ori de cate ori vreti sa rememorati evenimentele din anii trecuti si puneti-l la loc pentru anul urmator.

4 poza