Trezeste-i curiozitatea cu aceste idei distractive

Trezeste-i curiozitatea cu aceste idei distractive
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Primii ani din viata unui copil sunt importanti in procesul de dezvoltare al acestuia. In noua lui calatorie, acesta descopera locuri noi, persoane noi, dar invata si foarte multe lucruri despre emotii si despre modul in care poate sa si le exprime.

Lucrurile pot deveni coplesitoare pentru cei mici, astfel, de-a lungul timpului, ei pot avea diverse izbucniri emotionale, de cele mai multe ori fiindu-le dificil sa exprime ceea ce simt, deoarece nu stiu sa numeasca emotia pe care o traiesc.

Mai jos iti prezentam cateva modalitati prin care iti poti ajuta copilul sa invete sa isi exprime mai usor emotiile.

1. Cantecele au reprezentat dintotdeauna o modalitate buna pentru a-ti exprima sentimentele. Incearca sa gasesti cateva cantecele care exprima diverse stari pentru a le interpreta impreuna. Cateva cartonase cu emotiile desenate i-ar trezi curiozitatea si l-ar ajuta pe cel mic sa inteleaga mai bine emotiile care sunt prezente in melodii.

2. Felul in care vorbesti si etichetezi sentimentele celui mic reprezinta un pas important spre dezvoltarea emotionala a acestuia. De exemplu, este foarte important ca in momentul in care vezi ca vine spre tine si te imbratiseaza, sa afirmi “Cineva este incantat sa ma vada”. Aceste mici etichete il vor ajuta sa isi construiasca vocabularul sentimentelor.

poza trucuri 1 

3. In momentul in care cititi povesti sau va uitati la desene animate impreuna, discuta cu el despre modul in care se simt personajele. Gaseste orice indicii care te fac sa intuiesti ce simt personajele, cum ar fi expresiile faciale sau comportamentul acestora, apoi incearca sa ii explici de ce personajele simt acele lucruri si care ar fi fost modalitatea prin care ar fi putut sa isi modifice starile, in functie de situatiile in care se afla.

poza trucuri 2

4. In momentul in care copilul face un lucru suparator, incearca sa ii explici unde a gresit si ce poate sa imbunatateasca pentru a nu se mai ajunge la situatia respectiva. Poti sa ii sugerezi sa incerce sa se puna in locul persoanei ranite. Prin aceasta incurajare, il vei invata sa empatizeze mai mult cu restul lumii si sa mentina relatii pozitive cu persoanele pe care le intalneste.

5. Lauda-ti copilul atunci cand acesta foloseste cuvinte pentru a-si exprima emotiile. Trebuie sa tii cont ca nu ii este deloc usor, astfel, in momentul in care copilul iti spune cum se simte, asigura-te ca stie ca esti mandra de el. Stiind ca a facut un lucru bun, sansele sunt mult mai mari sa repete acest obicei in viitor.

6. Cauta online resurse gratuite centrate pe joaca. De exemplu, invata-ti copilul sa recunoasca expresiile faciale cu ajutorul unui set de cartonase pe care le poate colora: Monstruos Emotions.

Atunci cand parintii ajung sa aplice macar o parte din aceste sfaturi, cei mici vor putea invata sa fie independenti si sa isi gestioneze singuri trairile. Care sunt alte moduri prin care il inveti pe copilul tau sa isi identifice emotiile?