Unii copii se nasc timizi?

Unii copii se nasc timizi?
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Timiditatea la copii este de cele mai multe ori inteleasa gresit, deoarece nu reprezinta doar o simpla emotie, ci un amestesc de teama, tensiune, rusine si reticenta. Toate acestea ii inhiba si impiedica sa isi intreprinda actiunile, sa relationeze si sa se joace cu cei din jur.

Este foarte important cum este conceptul de timiditate tratat de catre parinti, persoanele pe care copiii, atunci cand sunt mici, le asculta si le iau drept cel mai importante modele.

In loc sa le spunem celor mici ca sunt timizi, ii putem descrie ca fiind linistiti, sensibili si buni ascultatori. In acest mod ii ajutam sa nu isi asume eticheta de “copil timid”. Starile de jena, rusine si neincredere nu vor mai fi prezente daca stim cum sa le aratam copiilor partea frumoasa a timiditatii.

poza 1

Cum apare timiditatea?

Daca pana in jurul varstei de 3 ani copiii sunt expansivi, curiosi si energici, dupa aceasta varsta parintii observa cateva modificari in atitudinea si comportamentul acestora. Cei mici pot deveni mai retrasi si rusinosi cu persoanele pe care nu le cunosc, ascunzandu-se in spatele persoanelor cunoscute si preferand sa se joace singuri.

Printre cauzele care ii pot face pe copii sa fie timizi se numara: o parere negativa de sine, educatia autoritara care limiteaza initiativele proprii, precum si criticile frecvente aduse actiunilor pe care cei mici le realizeaza.

poza 2

Ce poti face ca sa-ti ajuti copilul?

Dezvoltarea sociala a celui mic reprezinta o etapa foarte importanta in viata acestuia. Pentru cei timizi, acest lucru poate fi un hop destul de greu de trecut. Pentru momentele in care vezi ca cel mic nu se mai descurca in situatiile sociale, ti-am pregatit cateva indrumari.

Afla intreaga poveste

In momentul in care cel mic iti povesteste ca cei de la gradinita rad de el in pauza sau ca nu se integreaza intr-un grup, incearca sa afli intreaga poveste si mai ales ce actiuni facute de el conduc la atitudinea batjocoritoare a colegilor. Este important sa ii arati copilului ca te implici in rezolvarea problemei si ca il sustii.

poza 3

Respecta-i personalitatea

Chiar daca tu esti o fire sociabila si activa, acest lucru nu inseamna ca si copilul tau trebuie sa fie la fel. Respecta-i modul de a fi si incearca sa ii intelegi comportamentul. Poate ca nu prefera sa isi faca multi prieteni, insa alege sa le ramana fideli celor doi – trei prieteni pe care ii are.

Cere ajutor

Daca simti ca cel mic manifesta anxietate atunci cand trebuie sa interactioneze cu alti copii, atunci cere ajutorul unui medic psiholog sau consilier scolar. Nu uita sa fii alaturi de el si sa il incurajezi in toate actiunile lui.