11 strategii de linistire a copilului la ceas de frica

11 strategii de linistire a copilului la ceas de frica
Echipa Mamicilor

Suntem mamicile noii generatii care credem in puterea noastra de a face o lume mai buna impreuna cu piticii nostri.

Nu ne putem feri copiii de frici, dar putem sa ii invatam sa si le depaseasca.

Tuturor copiilor le este frica, la un moment dat, de ceva, fie ca e vorba de intuneric, paianjeni sau datul pe toboganul cu apa. Sigur ca noi ca mamici am vrea sa facem sa dispara toate aceste stari care ii fac sa sufere, insa nu trebuie sa uitam ca frica si anxietatea sunt parte din viata, iar modul in care stim sa le gestionam va fi esential in viata de adult. De aceea, va dam cateva idei inspirate de la Renee Jain pentru cum putem sa ii linistim pe cei mici cand le este frica, invatandu-i in acelasi timp sa se controleze:

  1. Te iubesc. Esti in siguranta.

    Anxietatea il face pe copil sa simta ca mintea si corpul lui sunt in pericol, asa ca este crucial sa le amintim ca sunt in siguranta alaturi de noi. Nimic nu e mai puternic decat sa auzi din partea persoanei pe care o iubesti cel mai mult pe lume ca te iubeste si ca te protejeaza, iar repetarea acestei declaratii va ajuta la calmarea sistemului nervos al micutului.

  2. Strigatul de lupta: „Sunt un luptator!”, „Sunt de neoprit!”

    Nu vedem intamplator in filme cum razboinicii au mereu un strigat atunci cand intra in lupta. De fapt, actul de a striga produce o reactie in corp care duce la eliberarea endorfinelor care inlocuiesc senzatia de frica. Asadar, nu va feriti sa strigati din cand in cand impreuna.

  3. Inchide ochii si imagineaza-ti asta...

    Vizualizarea este o tehnica foarte puternica pentru eliberarea suferintei si a anxietatii. Condu-ti mental copilul sa-si imagineze un loc frumos, cald si sigur, unde se simte in siguranta. Daca reusesti sa ii captezi atentia, simptomele fizice ale fricii se vor disipa.

    Mama tanara cu baietel intinsi pe spate in pat se joaca

  4. Si mie mi se frace frica cateodata si stiu ca nu-i deloc placut.

    Empatia este arma secreta in multe situatii. Iti va da ocazia sa ii povestesti cum reusesti tu sa iti depasesti fricile, sugerandu-i astfel si micutului o tehnica de a si le gestiona pe cele proprii.

  5. Iti aduci aminte cand ai fost asa de curajos?

    Increderea in sine inabuse frica. Ajutandu-ti copilul sa-si aduca aminte de o situatie in care a reusit sa isi depaseasca o frica, il vei face sa capete incredere in fortele lui.

  6. Hai sa ne uitam la gandul tau cum trece.

    Imaginati-va impreuna ca frica lui este un tren care tocmai s-a oprit in statia de deasupra capetelor voastre. In cateva minute, ca orice tren, si trenul-frica va pleca spre urmatoarea statie.

  7. Stiu ca ti-e greu.

    De multe ori, celui mic ii e greu sa constientizeze si sa accepte ca ii este frica. Validarea din partea ta ii va arata ca il respecti si ii va da curaj.

  8. Suntem impreuna in asta.

    Prezenta si angajamentul tau ca esti mereu acolo ii va da putere micutului tau sa se stapaneasca pana cand situatia care il infricoseaza va trece.

    Mama tanara cu baietel in brate in pijamale

  9. Hai sa impingem peretele asta din loc.

    Efortul fizic precum cel presupus de impingerea unui perete elibereaza tensiunea si emotiile.

  10. Crede-ma, starea asta o sa treaca.

    De multe ori, copiii simt ca starea de frica n-o sa se termine niciodata. In loc sa negam, sa evitam sau sa facem abstractie de aceasta stare, mai sanatos este sa le reamintim ca in cateva momente va trece si o sa se simta din nou bine.

  11. Poti sa imi desenezi?

    Incurajandu-i sa isi deseneze fricile le dam celor mici un instrument care le poate fi foarte util atunci cand au dificultati in a exprima in cuvinte ceea ce ii nelinisteste.