Au nevoie bebelusii de jucarii „inteligente” si sofisticate?

Au nevoie bebelusii de jucarii „inteligente” si sofisticate?
Domnica Petrovai

Domnica este psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental, fondator Mind Education Health si Scoala Pentru Cuplu (http://scoalapentrucuplu.ro/ ), sotie si mama a doua fetite. Lucreaza cu pasiune de 20 de ani in domeniul promovarii sanatatii emotionale si are un interes deosebit pentru armonizarea relatiei de cuplu si pentru constientizarea importantei dezvoltatii continue a parintilor pentru a raspunde nevoilor copiilor.

Care sunt jucariile potrivite, recomandate pentru copii?

Unele jucarii sunt extrem de costisitoare. Parintii se intreaba deseori daca ar trebui sa faca un „sacrificiu” pentru copilul lor. Din fericire, pe langa numeroase studii de specialitate, experienta multor parinti ne arata ca ceea ce are nevoie copilul pentru a se dezvolta armonios, echilibrat emotional, mintal si cognitiv, sunt:

  1. O relatie calda, tandra cu parintii, care are la baza siguranta, incredere si afectiune.
  2. Incurajarea copilului sa petreaca timp facand ce ii place in mod natural, indiferent de faptul ca asta inseamna joaca cu o cratita sau un bat.
  3. Cat de mult vorbim cu ei. Copiii au nevoie sa le cantam, sa le vorbim, citim, povestim pentru a fi stimulati sa isi exprime potentialul cognitiv.

Mami se joaca cu bebe

Micutii nostri nu au nevoie de jucarii scumpe, sofisticate sau asa-zis „inteligente” pentru a le fi bine si a se dezvolta echilibrat. Acestia au nevoie de prezenta parintilor, de joaca in relatia cu ei si lucrurile pe care le prefera in mod natural. Copilul isi dezvolta imaginatia cand inventeaza jocuri si jucarii, nu consumand jucarii deja cumparate. Supra-stimularea celor mici cu jucarii a dus la pierderea capacitatii naturale a copilului de a explora lumea din jurul lui in siguranta. Cantitatea mult prea mare de jucarii este o forma de distragere a atentiei de la propriile lui trairi, nevoi si preferinte. Astfel, copilul isi pierde exercitiul natural de a face lucruri pentru el si pentru a se simti bine. Starea lui de bine depinde in acel moment de obiecte, ceea ce creste riscul depresiei copiilor. Gratificarea imediata data de jucarii ii indeparteaza atat de ei insisi, cat si de placerile lor naturale. Desigur, in dezvoltarea lui cognitiva si motrica are nevoie de jucarii, iar sub-stimularea poate fi la fel de nociva ca supra-stimularea.

Provocarile pe care jucariile le dau celor mici, prin sunete, culori, forme si diverse functionalitati, le ofera copiilor acea experienta prin care isi cunosc abilitatile si capacitatile. Observand faptul ca poate rezolva jocuri singur, micutul tau isi va dezvolta treptat increderea in sine. Cu fiecare moment de exploatare care i-a reusit, piticul aduna o experienta emotionala foarte valoroasa pentru el. „Te vad incantat ca ti-a reusit, ai aranjat cuburile atat de ingenios.” Vorbiti-le bebelusilor si copiilor cat mai mult si mai des, deoarece vor intelege mesajul vostru emotional, bucuria si incantarea pe care o afisati fata de un lucru pe care l-au facut. Cei mici depind foarte mult de reactiile parintilor pentru a se simti bine in pielea lor. Cand reactia parintelui nu este una emotionala de bucurie sau incantare, micutul poate simti confuzie, neintelegand ce se intampla. Cu cat le vorbim mai mult si le oglindim emotiile, cu atat el va invata sa le inteleaga si sa le accepte mai usor. Relatia lui cu jucariile si ce poate micutul tau sa faca depinde foarte mult de reactiile tale ca parinte.

Pe de alta parte, momentul in care parintele se conecteaza cu cel mic prin jucarii sau obiecte (fie din propriile lui ingrijorari firesti sau din nevoia de a-i oferi micutului tot ce este mai bun), va declansa procesul de invatare in ceea ce priveste frica de respingere si diferenta dintre bine si rau. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca atentia este atintita asupra performantelor si a comportamentului, si mai putin asupra modului in care se simte. Copilul are nevoie de acceptare si conectare emotionala pentru a se simti in siguranta si pentru a explora lumea.

Ne bucuram cand rade, cand ii cantam, cand dansam cu el, cand ii povestim sau vorbim cu el si ii „aratam” lumea pentru ca micutul sa creasca cu incredere in propria persoana si in oamenii care il iubesc. Astfel, dezvolta conceptul de a avea incredere si traieste iubirea. Atunci cand isi vede parintii ca rad, se imbratiseaza, isi vorbesc calm si dragastos, copilul simte bucuria, siguranta si linistea.

In concluzie, copiii au nevoie de noi si de prezenta noastra, fara prea multe jucarii scumpe si care vand iluzia „dezvoltarii” inteligentei lui. In primii ani de viata, conectarea emotionala este nevoia lor fundamentala, care le va dezvolta curajul, indrazneala si increderea de a explora lumea din jurul lor. Iar atunci cand vor trai un disconfort, fie o noutate sau o incertitudine, vor sti ca in relatia cu parintii isi gasesc mereu alinarea si sprijinul.